bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

«Люди – не звірі» – головний меседж проєкту «Кроки до безпечної громади: протидія булінгу»
28.12.2021

Булінг як соціальна проблема має ряд негативних наслідків: педагогічні (шкільна дезадаптація, академічна неуспішність); психологічні (психологічні розлади, порушення соціалізації); медичні (травматизація). Традиційні методи (бесіди, лекції, тренінги) не є достатньо ефективними в роботі з сучасними підлітками, адже інформація сприймається дітьми лише на рівні знання поняття булінгу. Саме тому Громадською організацією «Чернігів Європейський» ініційовано соціальний проєкт «Кроки до безпечної громади: протидія булінгу у молодіжному середовищі / Steps to safe community: bulling prevention in the youth environment», який реалізовано за програмою малих грантів, яка адмініструється ІСАР Єднання в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Командою проєкту Кроки до безпечної громади: протидія булінгу у молодіжному середовищі / Steps to safe community: bulling prevention in the youth environment» запропоновано інноваційний підхід до профілактики булінгу, заснований на поєднанні когнітивної та емоційної складових сприйняття інформації. Для цього використані інструменти гейміфікації профілактики булінгу: розроблена настільна гра «Danger in Jungles» та соціальний перфоманс.

«Через гру та перфоманс ми проводимо уявні паралелі між світом тварин і світом людей, акцентуючи на здатності людей до співчуття, толерантності, доброти та емпатії. Головний меседж проєкту: «Люди – не звірі»» – наголошує координаторка проєкту Тетяна Децюк.

Настільна гра «Danger in Jungles» включає ситуації, розроблені психологом, експертом з протидії булінгу та насильства. Ситуації є реальними кейсами або узагальненими випадками булінгу в учнівському середовищі. Специфіка гри полягає в обговоренні варіантів вирішення ситуацій. Соціальний перфоманс направлений на активізацію емоційного сприйняття проблеми булінгу та її наслідків, закріплення безпечних моделей поведінки в критичних булінгових ситуаціях. Унікальність соціального перфомансу полягає у тому, що через театралізацію створюється ситуація емоційного закріплення набутих під час гри знань. Перфоманс являє собою поєднання хореографії, театралізованого дійства та експертної думки. За період реалізації проєкту соціальний перфоманс переглянули понад 500 учнів віком 12-16 років. Завдяки перфомансу глядачі змогли емоційно відчути проблеми героїв, а також обговорити їх з експертами, знайти відповіді на питання стосовно булінгу. Це дозволило підліткам не тільки поговорити про існуючі проблеми, але й знайти шляхи їх попередження через емоційне переживання, естетичне сприйняття та поради експертів.

У рамках проєкту було проведено майстер-класи для підготовки менторів (соціальних педагогів і психологів) з 18 закладів загальної середньої освіти м. Чернігова та територіальних громад Чернігівської області (Корюківська, Менська, Ніжинська, Бахмацька, Городнянська, Куликівська, Козелецька, Ріпкинська, Іванівська, Сновська). Ментори, які пройшли навчання, разом із новими навичками та сертифікатами отримали примірники настільної гри «Danger in Jungles», яку активно впроваджують у профілактичній роботі з учнями.

 

«Гра є набагато цікавішою для учнів, ніж тренінги, бесіди, лекції тощо, разом із розвагою містить важливі виховні моменти, однозназно буду і надалі використовувати гру у роботі» – ділиться Тетяна, менторка проєкту.

«Гра зацікавлює, а перфоманс вражає. У комплексі це дозволяє досягати очікуваних результатів. З різними віковими групами учнів по-різному працюємо з грою: молодшим класам уроку не вистачає, їм більше часу потрібно на обговорення, що є безумовно важливим» – говорить Анжела, менторка проєкту.

Подальша діяльність та співпраця у напрямі використання інструментів гейміфікації профілактики булінгу триватиме. Запрошуємо до партнерства.

 

Проєкт «Кроки до безпечної громади: протидія булінгу у молодіжному середовищі / Steps to safe community: bulling prevention in the youth environment» реалізовано ГО «Чернігів Європейський» за програмою малих грантів, яка адмініструється ІСАР Єднання в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру #UNRPP за фінансової підтримки Європейського Союзу.

 

Цей матеріал підготовлено у межах проєкту «Кроки до безпечної громади: протидія булінгу у молодіжному середовищі / Steps to safe community: bullying prevention in the youth environment», який реалізується ГО «Чернігів Європейський» за програмою малих грантів, яка адмініструється ІСАР Єднання в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цьому матеріалі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди Програми та Європейського Cоюзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.