bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Проведення адвокаційної кампанії «Жіноче обличчя громад» у Запорізькій області
09.03.2021

Протягом березня 2021 року у Токмацькій та Брдянській територіальних громадах буде реалізовуватися проект «Жіночі обличчя громади». Проєкт, покликаний привернути увагу до жінок, які роблять значний внесок у розвиток своїх територій та зробили значний внесок у соціально-економічну розбудову своїх населених пунктів.

Гендерний аналіз українського суспільства дає змогу виявити так звані проблемні зони, які потребують активного втручання з боку держави та суспільства, і є відправними пунктами процесу формування гендерної політики. Проблемні зони гендерної рівності (нерівності) через призму становища жінок у суспільстві були визначені в документах     ІV Всесвітньої конференції ООН зі становища жінок (1995 р.).

Серед них для України найгострішими вчені та політики називають сферу зайнятості, політичну сферу, охорону здоров’я, проблеми освіти, гендерне насильство, проблеми торгівлі людьми, становище жінок з особливими потребами та жінок, що виховують дітей-інвалідів.

Проблеми освіти, якісної освіти, роботи, поєднання материнства та кар’єрного зростання, подолання насильства, включення жінок до процесів прийняття рішень стають цілями, назвемо так, першого рівня, які виконують у глобальному сенсі інструментальну роль, як сходинки до глобальної мети – зменшення, подолання бідності, поліпшення умов життя, формування умов для всебічного розвитку людської особистості.

Традиційно в Україні та українському суспільстві жіноцтву автоматично присвоюється статус «Берегині», оскільки саме це стереотипно вважається «основною роллю» жінки у громаді та сім’ї. Вважаємо такий підхід неприпустимим, адже саме «завдяки» стереотипам знівельовано роль жінки як політикині, керівниці, науковиці, депутатки, мерки тощо.

Потрошки суспільство звикає до того факту, що жінка – це не лише тільки мати, господиня, дружина, а це, у першу чергу, повноправний член суспільства та суспільно-політичного, громадського життя.

На жаль, ситуація у гендерній політиці, яка тривала довгі часи, призвела до фактичної «невидимості» досягнень жінок на рівні громади.

У наслідок того, що немає позитивних практик обміну досвідом між жінками на рівні громади /громад виникає хибна думка щодо того, на скільки плідно представлені жінки у різних сферах діяльності у громаді. Особливо це стосується малих та сільських громад, адже навіть доступ до Інтернету на таких територіях – обмежений (за статистико, тільки від 1 до 10 % території Токмацького району має вільний доступ до мережі Інтернет), у більшості таких громад немає власного комунального телебачення.

Ситуація з відсутністю можливостей для популяризації власної діяльності, поширення її результатів на рівні власної громади та за її межі породжує негативний наратив щодо активності жінок та дівчат-підлітків, поглиблює гендерний дисбаланс, знижує рівень упевненості у своїх силах.

Проблема підсилюється в умовах COVID-19, коли більшість жінок вимушені залишатися вдома, беручи на себе основний тягар хатньої роботи, виключення із громадського життя, скорочуючи власну активність.

Отже, цільовою групою проекту стали жінки з малих та сільських громад Запорізької області, а також громад, що мають особливий статус (а саме – статус депресивної території).

Даний проект спрямований на те, щоб за допомогою відео-контенту привернути увагу громади до діяльності жінок-активісток, політикинь, науковиць тощо, які працюють на території Токмацької міської територіальної громади (центр громади має офіційний статус депресивної території), Молочанської міської територіальної громади (мала громада), Бердянської міської територіальної громади (прифронтова зона).

Беручи до уваги карантинні обмеження, що діють в Україні, протягом проекту буде створено 20 відео-сюжетів, які охоплять 20 жінок, які відзначилися особливими досягненнями для своїх громад, працюючи у різних сферах соціально-економічного життя.

Зйомки будуть проводитися оффлайн, з дотриманням проти карантинних заходів безпеки. Іншими зацікавленими сторонами можна вважати органи місцевого самоврядування, локальні ЗМІ, представниць громадських організацій та дорадчо-консультаційних органів при органах виконавчої влади, а також між фракційні об’єднання «Рівні можливості».

Авторкою проекту виступила радниця міського голови, кандидатка економічних наук – Криворучко Наталя Володимирівна. Проєкт «Жіночі обличчя громади» взяв участь у програмі мікрофінансування жіночих ініціатив в рамках проекту Національного Демократичного Інституту «Просування жіночої політичної участі в Україні» за підтримки Фонду розвитку ефективного врядування Великої Британії та виборов грантове фінансування на свою реалізацію.. Адмініструвати втілення проекту буде ГО «Локатор-Медіа».

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.