bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Створення освітнього сайту про майбутнє та прогнозування
17.02.2021

Карина Літвінова

Карино, поясніть, що означає назва проєкту?

2030talks - розмови про 2030 рік. Ключове питання - “Що говорять про 2030?” Досліджую, шукаю відповідь. Проєкт - спроба визначити та окреслити тенденції, що формуватимуть наступне десятиліття.

Чому обрали таку тематику?

Як соціально-політичну аналітикиню за освітою, мене завжди цікавило прогнозування та стратегічне планування. Прогнози допомагають заздалегідь будувати стратегії, аби краще адаптуватися до мінливого світу. Цінними є прогнози із врахуванням думки громадян - вони дозволяють краще відчути суспільні настрої. В цілому, дослідження матеріалів про майбутнє - це можливість робити відкриття, дізнаватися про сучасне й актуальне, розширювати світогляд.

З чого все почалося? Як запустили проєкт?

Все почалося з ідеї зібрати публікації про 2030 рік. Коли знайшла більше 50 публікацій - виникла задумка створити сайт з онлайн-бібліотекою, де для кожної публікації буде сторінка з описом та посиланням для перегляду. Отже, сайт доступний за веб-адресою https://2030talks.blog. Тут розміщені веб-ресурси, присвячені 2030 року - доповіді, стратегії, статті, сайти ініціатив. Класифікувала їх за тематикою: освіта, екологія, бізнес, ринок праці, тощо. Можна дослідити публікації про Європу та Україну.

Сайт проєкту

Як шукаєте нові публікації?

Щотижня перевіряю новини за пошуковими запитами “2030”, “in 2030”, “by 2030”. Іноді буває до 30 тематичних публікацій на тиждень. Посилання на знайдені публікації надсилають знайомі та друзі, які знають про мій проєкт. Знахідки додаю на сайт, а на FB-сторінці проєкту ділюся фактами, цитатами.

Які матеріали про 2030 рік найбільше Вас зацікавили?

Під час пошуку ресурсів траплялися новини з обіцянками країн світу на 2030 рік. Норвеґія хоче вдвічі скоротити викиди вуглекислого газу, Південня Корея прагне побудувати найбільшу у світі вітряну електростанцію, Україна - замінити міський громадський транспорт на електричний. Виникла ідея зафіксувати ці обіцянки на карті. У майбутньому переглянемо, що вдалося досягти. Карту створила за допомогою безкоштовного додатку Padlet та назвала її “У 2030 році…Що планують країни світу?”. Зараз на карті є позначки для 32 країн.

Пізніше опублікувала ще одну карту “Місцеві стратегії 2030”, де відзначила більше 40 населених пунктів (15 - з України), які мають розроблені стратегії або плани до 2030 року. Один клік - і можна знайти посилання на документ.

Чи плануєте скласти свій прогноз на 2030 рік?

Поки що ні, виступаю в якості дослідниці медіапрогнозів, напрацювань міжнародних організацій, аналітичних центрів, бізнесу. Мені також цікаво вивчити думку українців про технології. Тому, на сайті створила опитувальник про 24 інновації майбутнього, серед яких соціальні роботи, оцифрований смак, програмована речовина, віртуальні асистенти. Можна оцінити кожну інновацію - подобається чи не подобається, залишити коментар. Подивимося, які інновації будуть в топі.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.