bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Миколаївському відділені АМУ прокоментували стан виконання місцевих бюджетів за минулий рік
29.01.2021

Консультантка Миколаївського регіонального відділення Асоціації міст України з бюджетних питань Юлія Забродкіна прокоментувала стан виконання місцевих бюджетів Миколаївської області за 2020 рік, детально проаналізувавши дані органів казначейської служби щодо виконання дохідної частини загального фонду, зокрема, надходжень відповідних податків і зборів, які зараховуються саме до місцевих бюджетів.

Так, за попередніми підсумками можна проаналізувати надходження до загального фонду податків і зборів зведеного бюджету області, а саме - як спрацювали місцеві бюджети у 2020 році.

В цілому, затверджені місцевими радами показники дохідної частини по області виконані на 98,8%, що становило 7 млрд 525,5 млн грн від запланованих обсягів у сумі 7 млрд 619,6 млн грн. (зниження темпів надходжень податку на доходи фізичних осіб, у тому числі у зв’язку з запровадженням карантинних заходів та скорочення чисельності найманих працівників; зниження темпів надходжень  плати за землю;  зниження темпів надходжень єдиного податку  у зв’язку  з призупиненням діяльності суб’єктів господарювання на період  карантину).

Зокрема, втрати до місцевих бюджетів отримали майже всі міста обласного значення: Миколаїв (97,2%), Очаків (90,4%), Первомайськ - (88%). Водночас доходи міста Южноукраїнськ забезпечено на 112,2%.

Якщо ж взяти до уваги виконання бюджетів територіальних громад, що об’єдналися протягом 2015-2019 років, можна зазначити, що із 41 ОТГ,  затвердженні показники дохідної частини виконано бюджетами 31 громади.  

Найвищі показники виконання дохідної частини серед територіальних громад мають - Ольшанська селищна рада (112,8%), Дорошівська сільська рада (112,9%), Веснянська сільська рада (113,7%), Березнегуватська селищна рада (117,6%), Калинівська сільська рада (126,5%, наразі входить до складу Єланецької громади).

За джерелами надходжень до місцевих бюджетів найнижчий показник виконання з обсягу доходів загального фонду - податок на доходи фізичних осіб (виконаний на 97,7%, недонадходження склали 115,6 млн грн), при цьому надходження по платі за землю виконані на 101,6% (+12,8 млн грн), акцизний податок – на 106,3% (+22,2 млн грн), єдиний податок - на 100,8% (+7,3 млн грн).

Водночас, аналізуючи ситуацію з виконання місцевих бюджетів громад Миколаївщини, слід вказати на надходження до загального фонду акцизного податку з вироблених в Україні та ввезених на митну територію України підакцизних товарів що фактично склали 205,1 млн грн, із них до місцевих бюджетів органів місцевого самоврядування, членів Асоціації міст України, - 145,4 млн грн.

Нагадаємо, що у грудні минулого року завдяки зусиллям Асоціації міст України та непохитній позиції територіальних громад, підтриманої народними депутатами, Верховна Рада затвердила збереження на постійній основі зарахування до доходів загального фонду бюджетів місцевого самоврядування 13,44% акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального.

В свою чергу, місцевий акциз з пального для громад – це невід’ємна частина фінансового ресурсу на розвиток: можливості для підтримки і розвитку соціальної інфраструктури, ремонту і будівництва місцевих доріг, покращання та осучаснення освітніх і медичних закладів, спортивних об’єктів тощо - все для якісного і ефективного надання послуг місцевим жителям територіальних громад. 

 

______________ 

Миколаївське РВ АМУ

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.