bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Історія успіху проєкту «Мобільна інклюзивна школа активності «МІША»
20.09.2020

Благодійна організація «Соціальний фонд» завершила проєкт «Мобільна інклюзивна школа активності «МІША» на Мелітопольщині.

Актуальність. Результати комплексного дослідження освітніх потреб людей з інвалідністю, проведеного БО «Соціальний фонд», констатують: пріоритетні цінності: здоров’я, родина, спілкування, навчання; основні проблеми: стан здоров’я, ізоляція, дискримінація, бідність, неможливість конкурування на ринку праці, необхідність боротьби за свої права, нерозуміння суспільством проблем, дистанціювання, відсутність умов для навчання та якісного дозвілля, архітектурна недоступність. Більшість людей з інвалідністю ізольовані від суспільства, не мають можливості повною мірою налагоджувати діалог та партнерські звʼязки, виявляти соціальну активність. Під час попередньої проєктної співпраці з людьми з інвалідністю ми зіштовхнулись з проблемою – активісти та представники організацій не мали навичок користування компʼютером, не могли підготувати офіційний лист тощо.

Та не лише люди з інвалідністю залишаються виключеними з медіапростору. На сьогоднішній день кожен п’ятий українець – літня людина у віці від 60 років і старше. За інформацією Головного управління статистики у Запорізькій області, чисельність мелітопольців предпенсійного віку становить (50-59 років) 21642 особи, а пенсійного віку (від 60 років і старші) – 35412 осіб. Вихід на пенсію є одним з найбільш кризових моментів в життя кожної людини.  Проте, сучасні люди поважного віку не бажають старіти, мають мотивацію  жити в оточенні близьких, мати доступ до інформації, нових знань тощо.

Разом з тим, обидві вразливі категорії не мають «зайвих» грошей на придбання комп’ютера, яким вони не вміють користуватись. Маємо замкнене коло і як наслідок – незначну представленість у медіапросторі, що складає ілюзію їх пасивності у громаді.

Рішення. Проєкт “МІША” було спрямовано на підвищення соціальної згуртованості людей з інвалідністю та людей поважного віку м. Мелітополя та Мелітопольського району Запорізької області через залучення до освітньої та соціально активної діяльності online/offline. Основними завданнями проєкту було не тільки  підвищення рівня комп’ютерної грамотності людей з інвалідністю та  людей поважного віку,  а й забезпечення можливості їх подальшого саморозвитку, самореалізації, розширення доступу до  інформації.

Учасниками проєкту стали представники Мелітопольської міської організації людей з інвалідністю, районного товариства людей з інвалідністю «Джерело», територіального центру соціального обслуговування, організації інвалідів війни, Збройних сил і учас­ників бойових дій.

Проєкт містив перелік активностей, серед яких: освітня програма «Життя online»; конкурс для учасників «Найактивніший блогер»; конкурс для представників ЗМІ та блогерів на кращий матеріал про проблеми, досягнення людей з інвалідністю; інформаційна кампанія (розміщення  бордів; виготовлення та поширення календариків з інформацією про коректну термінологію по відношенню до людей з інвалідністю);  відеоролик; посібник; фінальний захід «Інтернет-кафе». 

Зміст освітньої програми «Життя online» поєднував 4 модулі. Змістовий модуль 1 містив теми: основи роботи з операційною системою Windows; робота з різними типами вікон усередині операційної системи Windows; виконання типових дій над об’єктами усередині опера­ційної системи Windows; комп’ютерні технології опрацювання текстової інформації; опрацювання тексту інструментальними засобами сучасних текстових редакторів і процесорів;  комп’ютерні технології для організації електронного листування. Змістовий модуль 2 містив теми: соціальні мережі; соціальна мережа Facebook.  Змістовий модуль 3 містив тему: інструменти Е-демократії. Змістовий модуль 4 містив теми: усвідомлене медіаспоживання; медіа як бізнес; інформування та вплив медіа на сприйняття людиною навколишнього світу. Конспекти занять коротко викладено в робочому зошиті. Закінчилась освітня програма врученням сертифікатів, привітанням учасників, які, у відповідь, висловились про високу якість освітньої програми і про бажання подальшого навчання.

Результати. Опанування змісту освітньої  програми «Життя online» уможливило отримання комп’ютерних та медіакомпетентностей, що допоможе людям з інвалідністю та людям поважного віку налагоджувати контакти з родичами, сплачувати комунальні послуги он-лайн, подавати офіційні звернення, не виходячи з дому, актуалізувати пріоритетні них проблеми у медіапросторі.За результатами навчання  більшість учасників долучились до соціально активної діяльності online та offline, набули мотивації до подальшої самореалізації. 

Більш докладно про проект http://socfond.org.ua/mobilna-inkljuzivna-shkola-aktivnosti/ або https://www.facebook.com/groups/1493286340846726/?multi_permalinks=1684870015021690&notif_id=1600517907396725&notif_t=feedback_reaction_generic&ref=notif 

Проєкт здійснено в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.

#UNDP United Nations Development Programme — UNDP

 

Контакти

  • https://www.facebook.com/lubov.kuchyna

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.