bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Медіа в громаді: від інформування громадян до їх активізації
23.12.2019

Проблему пасивності жителів ОТГ Асканія-Нова (Херсонська область) у процесі прийняття рішень місцева ГО «Центр «Продуктивні ініціативи» вирішила подолати через створення медійного центру. 

Медіацентр покликаний стати джерелом достовірної інформації про події у громаді, рушійною силою для залучення громадян, для налагодження комунікації між ними та посилення зв’язку із владою.

Підготовка радіоведучих

Робота над запуском медіацентру розпочалася із формування і навчання когорти активістів, які вирішили долучитися до висвітлення життя громади.

Навчання відеозйомці

Для таких активних мешканців організовані майстер-класи зі створення аудіовізуальної продукції, консультації із підготовки радіоведучих, а відомий спортивний журналіст, уродженець Асканії-Нової, Віталій Дюга провів для них надихаючий тренінг із основ журналістики.

Учасники тренінгу з підготовки радіоведучих

Таким чином, підготовлені активісти були запорукою успішної роботи новоствореного медійного центру, який по-справжньому став інформаційним осередком громади.

Асканійськими медійниками уже створено та розміщено у соціальних мережах більше 20-ти відеосюжетів, які приковують увагу до найважливіших подій в ОТГ, до рішень влади, до соціальних ініціатив, а також і до проблем, що потребують негайного розв’язання.

Зокрема, відзнято інтерв’ю з селищним головою Віталієм Свінціцькім, який дав відповіді на запитання, що хвилюють мешканців громади (посилання на відео).           

Юні асканійці представили власні відеороботи на актуальні для громади теми (посилання на відеороботи).

Також висвітлюються культурні події у громади (посилання).

Окремо подаються новини на Фейсбук-сторінці громадської організації (посилання).

Поширюючи цей досвід, Центр «Продуктивні ініціативи» організував конкурс відеороликів про життя громади, переможці якого отримали грошові винагороди.

Нагородження переможців конкурсу відеоробіт

Справжнім голосом громади стало Інтернет-радіо «Асканія», на хвилях якого можна послухати не тільки приємну музику, але й випуски місцевих новин.

Його гучна трансляція здійснюється на площі біля селищної ради, що дозволяє надати інформаційну послугу і тим громадянам, які не мають можливості користуватися глобальною мережею.

Такі медійні ініціативи уже приносять перші плоди. Вони задовольняють потреби людей в інформації про події в громаді (місцеві жителі отримують анонси різних заходів, які можуть відвідати, знайомляться з новими послугами для них) та спонукають до дій, рішень (наприклад, нагадування про заборону спалювання опалого листя або попередження про телефонне шахрайство тощо). Члени громади також отримують можливість відволіктися від щоденних проблем і просто відпочити, слухаючи гороскоп, прогноз погоди, афоризми великих людей, народні прикмети.

Ірина Семенчук

«Створюючи медійний центр, ми намагалися зробити так, щоб кожен місцевий житель міг отримати необхідну йому інформацію, дізнатися про те, що відбувається у громаді, поставити запитання представникам влади й отримати на них відповіді. Тим самим, ми згуртовуємо та активізуємо людей, допомагаємо їм почути один одного, долучитися до спільних справ і прийняття важливих рішень», - зауважує керівниця Центру «Продуктивні ініціативи» Ірина Семенчук.

ГО «Центр «Продуктивні ініціативи»реалізувала проект «Медіа простір  ОТГ Асканія-Нова» у рамках проекту «Голос громади в місцевому самоврядуванні», який виконує ГО «Громадський центр «Нова генерація», регіональний партнер програми USAID DOBRE у Херсонській області.

Контакти

  • Костянтин Філенко
  • грантменеджер ГО “ГЦ “Нова генерація”
  •  [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.