bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Новий рівень самоорганізації населення на Сумщині та місце співпраці громади і влади
25.11.2019

У Сумській області продовжує свою діяльність Ресурсний центр із розвитку місцевої демократії, однією з головних цілей якого є сприяння розбудові демократії та спроможних громад  через розвиток самоорганізації та створення дієвої системи громадської  участі у справах місцевого значення. Про це та поточну роботу і її перші підсумки, а також про подальші плани функціонування РЦ йшлося днями на «круглому столі» ініційованому низкою сумських громадських об’єднань.

На Сумщині ініціатором створення РЦ виступила громадська організація «Асоціація сприяння самоорганізації населення «Сумщина», яка вже кілька років діє у Сумах і в Сумській області та є членом великої всеукраїнської мережі органів самоорганізації населення, які працюють у громадах у всіх регіонах України. Одразу ж цю ініціативу підтримали ще кілька ГО і не тільки з обласного центру, а й з інших міст області. Одним з ключових партнерів для сумчан стала Всеукраїнська громадська організація «Асоціація сприяння самоорганізації населення», а безпосередньо сумський РЦ увійшов до численної мережі Ресурсних центрів із розвитку місцевої демократії, що успішно діють окрім Сумської, ще й у Дніпропетровській, Волинській, Закарпатській, Львівській, Миколаївській, Рівненській, Чернівецькій, Чернігівській, Херсонській, Вінницькій, Одеській, Луганській та Донецькій областях (підконтрольні Україні території) та в місті Київ. Відомо, що за останній час завдяки допомозі РЦ в Україні було створено, легалізовано чи організовано створення понад 500 ОСН, громадянам надано загалом понад 10 000 консультацій, понад 10 000 осіб взяло участь в близько 1500 навчальних заходів, круглих столах та зустрічах, що були проведені РЦ, здійснена допомога у впровадженні понад 200 місцевих нормативно-правових актів. На Сумщині також, завдяки роботі експертів РЦ і Асоціації ОСН та у співпраці з місцевими активістами, у кількох пілотних містах – Лебедині, Сумах, Шостці, Конотопі – підготовлені нормативно-правові акти щодо діяльності ОСН, локальні Програми сприяння їх розвитку. До того ж фахівцями і партнерами РЦ в різних громадах області надано десятки консультацій, обговорено разом з місцевими стейкхолдерами актуальні проблемні питання із розвитку місцевої демократії, проведено кілька навчально-просвітницьких заходів для місцевих активістів, депутатів і представників органів місцевого самоврядування саме з питань співпраці громади і влади. Цьому сприяли й укладені Асоціацією ОСН «Сумщина» Меморандуми про співпрацю з Сумською ОДА, обласною та міськими радами, з Сумським і Конотопським місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги та низкою партнерських громадських об’єднань.

Як розповів під час цього заходу голова правління ГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення «Сумщина» Ігор Рекун, вони також опікуються адвокацією змін політики на державному та місцевому рівнях в напрямку демократизації та соціальної ефективності управління, впровадженням електронного врядування, допомогою у створенні спроможних громад, просвітою людей щодо можливостей участі в місцевих справах та громадського контролю. За його словами, іншими важливими напрямками у роботі ресурсного центру є мережування та навчання громадських активістів, організація шкіл розвитку громад, проведення аналітичних та польових досліджень у сфері розвитку демократії, децентралізації, належного врядування,  допомога громадам у впровадженні та реалізації різних форм локальної демократії, зокрема у створенні і діяльності органів самоорганізації населення.

Про цей важливий і перспективний тренд у сучасному суспільстві розповів юрист  асоціації ОСН «Сумщина» А. Букін, який говорив про стан розвитку ОСН, їх внесок у розвиток локальної демократії, співпрацю з мешканцями, захист та відстоювання їх інтересів, в т.ч. й в органах місцевого самоврядування – перед депутатами, міськими головами, керівниками ЖЕКів та перед іншими монополістами.

З практичної позиції щоденної діяльності ОСН ситуацію висвітлив керівник сумського Ресурсного центру Сергій Гапуніч, який і сам водночас є головою одного з органів самоорганізації – будинкового комітету:

-          Дійсно, одним із головних напрямків у діяльності РЦ є розвиток руху самоорганізації населення, – пояснив керівник сумського РЦ. - За допомогою центру вже створюються  органи самоорганізації населення, які можуть виконувати функції органів місцевого самоврядування та надавати умови для участі жителів у вирішенні питань місцевого значення. ОСН це й вуличні, квартальні та будинкові комітети, комітети мікрорайонів.  ОСН разом з депутатами можуть представляти інтереси будинку, вулиці чи кварталу та вносити пропозиції до проектів програм соціально-економічного розвитку міста, проектів міського бюджету та контролювати діяльність обслуговуючих організацій, в т.ч. надавачів комунальних послуг ЖКГ, - цих монопольних утворень. Нажаль ані більшість депутатів місцевих ради, ані міські голови, за дуже рідкісним виключенням, не використовують на повну силу такий потужний механізм, як ОСНи, мало прислухаються до порад мешканців, порад громадських діячів та активних громадян, що об’єдналися у громадські ініціативи. ОСН же у нас здебільшого створювалися на папері, але вплив на діяльність місцевої влади, навіть й на благоустрій міст і сіл, на підвищення комфорту проживання у громадах, на розвиток співпраці громадян, влади і місцевого бізнесу вони мають дуже обмежений – тільки завдяки тиску активістів. Ось наприклад, з майже півтисячі створених в області ОСН, хоч якось діють не більше ста. Аналогічна ситуація і в Сумах. Тому ми змінюємо це і активно заявляємо позицію громадян, мешканців і відстоюємо їх інтереси у різних громадах Сумщини. Через навчання, консультування, юридичну і методичну допомогу активістам. Потім будемо лобіювати і адвокатувати прийняття місцевими радами Положень про ОСН, Програм розвитку ОСН, активно сприяти створенню ОСН, об’єднувати їх зусилля для потужної ефективної роботи. Все це можливо, все це базується на правовій основі, адже вже давно існує Закон України про ОСН, якій дає широкі повноваження цим органам. Адже згідно закону ОСНи не тільки мають повноправно представляти разом з депутатами інтереси жителів будинків і вулиць, але й контролювати виконання місцевих програм, діяльність сервісних організацій і монополістів, в т.ч. й сфери ЖКГ, проведення ремонтних робіт, енергоефективних заходів і термомодернізації будинків, благоустрою в населених пунктах, вносити пропозиції до проектів програм соціально-економічного розвитку громад, проектів міських бюджетів тощо. А на свою діяльність ОСНи можуть отримувати фінансування з місцевого бюджету – ось про це також мають подбати депутати і приймати програми розвитку ОСН.

 «Все це лежить на плечах особистостей, це небайдужі люди, які намагаються допомагати і бути активними і потрібними у своїх громадах, -  підтвердив ще один учасник заходу голова Громадської ради про Сумській ОДА Олексій Пархомчук. -  Але їм треба допомогти, навчити, пояснити. Саме тому й вітаються у рамках програм Ресурсного центру навчальні і консультаційні заходи. І наша громадська рада буде активно цьому сприяти, навчати і залучати людей. Тому до навчання запрошуються громадські активісти, представники неурядових організацій, вже діючих органів самоорганізації населення і органів місцевого самоврядування, зацікавлених в посиленні місцевої демократії у своїх громадах. Учасники майбутніх семінарів і тренінгів підвищать свою обізнаність і отримають навички щодо правової основи для створення і діяльності ОСН, організації ефективної роботи ОСН, мобілізації громади, взаємодії ОСН з органами влади, іншими громадськими об’єднаннями для поліпшення умов життя на своїй території. І взагалі тут зможуть розповісти, як громадськості брати участь в процесах реформування місцевого самоврядування».

Під час «круглого столу» учасники також були ознайомлені з результатами Дослідження у сфері формування та розвитку соціального капіталу в громадах, яке було проведено сум’янами разом із Асоціацією сприяння самоорганізації населення та Європейською Асоціацією локальної демократії ALDA, та з результатами Громадського супроводу реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства на 2016-2020 роки на регіональному рівні.

Варто зазначити, що цей захід проводився ГО “Асоціація сприяння самоорганізації населення «Сумщина” за підтримки її проекту «Ресурсний центр для ОСН - новий рівень самоорганізації населення на Сумщині: місце співпраці громади, влади та бізнесу» Міжнародним фондом “Відродження” в рамках  Програми «Демократична практика».

Максим Новіков,

ГО “Асоціація сприяння самоорганізації населення «Сумщина”

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.