bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Волонтерство для кожного. Заповідники та національні парки
19.06.2019

В Україні існує проблема недофінансування природоохоронних територій, на що часто жаліються їхні працівники. Таку проблему ефективно вирішують за кордоном за допомогою залучення волонтерів. Українська Волонтерська Служба вирішила впровадити міжнародні практики в українські реалії, аби національьні парки та заповідники мали змогу розвиватися та бути привабливими для туристів, дослідників і волонтерів.

Курс проходить 15-19 червня в с. Богдан, Рахівського району, Закарпатської області. Серед учасників: працівники Карпатського біосферного заповіднику, Національного парку “Синевир” та білоруські колеги з Біловезької Пущі. Учасники матимуть змогу не тільки навчитися співпраці з волонтерами, а й познамитися між собою, поділитися досвідом, налаштувати нові зв’язки. Організатори курсу - Українська Воллонтерська Служба та німецька неурядова організація Декабристи (Dekabristen e.v.).

Курс - перший етап осучаснення природоохоронних територій, на якому учасники дізнаються принципи роботи з волонтерами, познайомляться з міжнародними методиками залучення волонтерів, тобто навчаться волонтерському менеджменту. Наступний етап - впровадження набутих знань учасниками, менторами яких буде команда Української Волонтерської Служби та німецькі фахівці.

Результатом курсу стане довготривала співпраця організаторів і учасників, тобто Українська Волонтерська Служба візьме на себе менторство програм залучення волонтерів у конкретних природоохоронних закладах. Також будуть роозроблені програми співпраці з волонтерами, створені на базі проаналізованих міжнародних практик.

Організатори очікують, що за півроку після курсу частина заповідників впровадить волонтерський менеджмент у свою роботу, а отже у людей з’явиться можливість волонетрити у природоохоронних територіях. Як може допомагати волонтер у розвитку прироодохоронної території:
- збирати сміття, підтримуючи чистоту середовища;
- будувати екостежки та веломаршрути;
- займатися садівництвом;
- боротися з інвазивними видами флори та фауни;
- протоптувати нові шляхи, картографуючи їх за допомогою GPS-систем;
- організовувати туристичні та дослідницькі екпедиції;
- створювати сайт, канали онлайн комунікацій;
- поширювати цінності екоосвіти в Україні…(список можна продовжувати, адже кожен може спробувати себе в тому, що йому\їй цікаво). Адже волонтерство - для кожного!

Авторка - Гоч Поліна, журналістка Української Волонтерської Служби

Контакти

  • https://www.facebook.com/UkrainianVolunteerService

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.