bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Львові обговорили результати моніторингу діяльності депутатів Львівської міської ради у 2018 році
29.05.2019

Громадянська мережа ОПОРА у Львові презентувала результати моніторингу діяльності депутатів Львівської міської ради у 2018 році, який здійснювався в межах кампанії «Атестація депутатів місцевих рад».

Цьогорічна моніторингова кампанія показала у цілому позитивну динаміку у функціонуванні львівського інституту місцевого самоврядування, репрезентованого депутатським корпусом. У порівнянні з попереднім роком кількість депутатів ЛМР, які отримали оцінки «4» та «5» зросла з 20 до 55. Найнижчу комплексну оцінку “1” не отримав жоден депутат Львівської міської ради, лише один місцевий обранець отримав негативну оцінку: “2”. Ним став депутат від фракції БПП «Солідарність» Григорій Козловський.

Зокрема у 2018 році депутати Львівської міської ради більш відповідально поставилися до обов’язку звітувати про свою роботу у раді (публічно прозвітувало 30 міських обранців), а також щодо оприлюднення актуальної інформації про ведення прийомів громадян, причому не лише на сайті ради, але й у центрах надання адміністративних послуг.

Координатор проекту «Атестація депутатів місцевих рад» у Львові Тарас Радь зауважив: «Хоча виконання депутатами Львівської міської ради обов’язку щомісячного особистого прийому громадян і зазнало позитивних змін, цей показник і досі залишається серед основних недоліків діяльності депутатського корпусу. Результати фактичної перевірки виявили, що 34 з 64 депутатів проводять особистий прийом громадян не рідше одного разу на місяць, 18 депутатів – рідше одного разу на місяць, а 12 депутатів взагалі не проводять прийом громадян».  

Порівняно з минулим роком, збільшилася кількість депутатів (з 21 до 49), які почали оприлюднювати щорічні звіти про свою діяльність на Інформаційному порталі депутатів Львівської міської ради. Зокрема значно покращили свої показники депутати фракцій Об’єднання «Самопоміч» та «УКРОП». «В той же час можемо констатувати відсутність у частини депутатів комплексного підходу до розуміння процесу звітування, який включає як оприлюднення звітів, так і їх публічну презентацію та якісне змістовне наповнення. Наприклад, такими, що відповідають всім встановленим законодавством критеріям оцінювання нами були визначені звіти кількох депутатів, серед них: Юлії Гвоздович, Олени Пасевич, Уляни Пак, Сергія Іваха, Ірини Сердюк. Інший приклад – більшість депутатів фракцій «Народний контроль» та «Українська Галицька партія» провели якісні публічні презентації звітів за результатами роботи у 2018 році, проте не опублікували відповідні звіти на Інформаційному порталі», – наголосила аналітикиня ОПОРИ Анжеліка Зозуля.

В Опорі також відзначили достатньо високий рівень дисциплінованості депутатів. До прикладу, у 34 депутатів (53% від складу) показник відвідуваності пленарних засідань вище 90%, ще у 10 обранців (15% від складу) – вище 80%. Такою ж високою є і відвідуваність 42-ма з 64-ох депутатів засідань постійних комісій.

 «Прогрес в оприлюдненні даних про депутатів частково пов’язуємо із імплементацією Управлінням “Секретаріат ради” рекомендації Громадської мережі ОПОРА у Львові, напрацьованих за підсумками минулорічного моніторингу. Серед основних досягнень: створення на Інформаційному порталі депутатів Львівської міської ради окремих підрозділів («Карта виборчих округів», «Конфлікт інтересів», «Прийом громадян депутатами»), встановлення банеру з активним переходом на сайт Lviv.Rada4You.org, який опрацьовує дані системи для голосування», – зазначив Тарас Радь.

Експерти ОПОРИ наголосили, що враховуючи методологічні особливості кампанії, дослідження краще ілюструє прогрес у кількісних показниках, ніж у якісних.

«Ми можемо констатувати прогрес, спираючись на кількісні результати, тоді як якісні залишатимуться без змін. Так, наприклад, оприлюднення графіків та навіть здійснення прийому громадян не завжди свідчить про високу мотивацію депутата йти на контакт із виборцем, а шаблонний міні-звіт про здійснені у окрузі ремонтні роботи — не дає всіх відповідей на питання про підзвітність обранця. Тим не менш, проект «Атестація»  належить до числа ініціатив, що безумовно сприяють зростанню відкритості, прозорості, доброчесності та підзвітності виборцям депутатів органів місцевого самоврядування», — підсумував Тарас Радь.

Після презентації результатів моніторингу відбулось їхнє обговорення з депутатами ЛМР та представниками громадськості.

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснюється оцінювання та про його результати можна дізнатись на сайті організації

За постійними оновленнями кампанії можна слідкувати:

В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація»

З червня 2019 – на платформі Атестація депутатів місцевих рад (attestation.in.ua/)

В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація».  В місті Львів за реалізацію ініціативи відповідає Громадянська мережа ОПОРА.

 

Контакти

  • Тарас Радь
  • представник Громадянської мережі ОПОРА у Львівській області тел.: 098-765-86-22 e-mail: [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.