bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Проблеми, з якими стикаються люди поважного віку під час звернення до суду та шляхи їх вирішення
29.05.2018

23 травня 2018 року у місті Львові відбувся круглий стіл на тему «Проблеми з якими стикаються люди поважного віку під час звернення до суду та шляхи їх вирішення» в рамках проекту «Покращення доступу до правосуддя для людей поважного віку, шляхом підвищення обізнаності щодо судового захисту в Україні», що реалізується ГО «Суспільство і право» за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя».

Круглий стіл відбувся в приміщенні та за організаційної підтримки Правничого коледжу Львівського національного університету імені Івана Франка.
Метою даного круглого столу було обговорення проблем з якими стикаються люди поважного віку під час звернення до суду, налагодження співпраці між представниками судової влади, центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та громадськими організаціями для напрацювання пропозицій та рекомендацій щодо їх вирішення та підвищення рівня довіри громадян до судової системи України.

Участь у заході взяли представники апеляційного суду Львівської області та районних судів міста Львова, представники центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги, представники громадських організацій, що працюють з людьми поважного віку, а також самі люди поважного віку, та студенти Правничого коледжу. 
З привітальним словом для всіх учасників круглого столу виступив Директор Правничого коледжу ЛНУ Імені Івана Франка Цікало Володимир Ігорович.

Організатори заходу зазначили те, що в Україні досить гостро постає проблема правової та соціальної ізоляції вразливих верств населення, зокрема внаслідок низького рівня інформування щодо їх прав та механізмів їх захисту. Особливо гостро ця проблема стосується населення, яке проживає за межами обласного центру, зокрема в районах чи селах, та належить до категорії осіб пенсійного та перед пенсійного віку. Такі люди часто не мають належного рівня обізнаності у своїх правах та механізмах їх захисту, а саме судового захисту своїх прав, не мають достатньої можливості представляти свої інтереси перед органами влади, а також у зв′язку з своїми незначними доходами вони не можуть звернутися до фахових спеціалістів. Крім того, було зазначено що на даний час існує проблема низького рівня довіри до судової системи в Україні та стереотипного ставлення до неї збоку громадян.
Також під час заходу організатори презентували результати опитування людей поважного віку щодо проблем з якими вони стикаються під час звернення до суду та рекомендації щодо їх вирішення.

Результатом обговорень на круглому столі стали пропозиції щодо вирішення проблем людей поважного віку при зверненні до суду. Зокрема учасники зазначили те, що потрібно приділити велику увагу правовій просвіті людей поважного віку, розробляти та проводити навчальні програми з правової грамотності складовою яких буде звернення до суду за захистом свої прав та інтересів, працювати над підвищенням рівня довіри до судової системи в Україні шляхом поширення успішних історій про захист свого права в суді, зокрема людьми поважного віку, проведення широкої інформаційно-просвітницької роботи серед людей поважного віку щодо можливостей захисту їх прав та інтересів у співпраці з центрами надання безкоштовної правової допомоги, та ряд інших рекомендацій.

Американський народ, через USAID, надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 55 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Додаткові відомості про програми USAID можна отримати у Відділі інформації та зв’язків з громадськістю USAID за телефоном +38(044)521-5741, на Інтернет-сторінці або у соціальній мережі Facebook.

Програма USAID «Нове правосуддя» реалізується з жовтня 2016 р. і ґрунтує свою діяльність на здобутках попередніх» проектів USAID «Україні: верховенство права» та «Справедливе правосуддя». Мета програми – надання підтримки судовій владі, Уряду, Парламенту, адвокатській спільноті, правничим колам, громадському суспільству, ЗМІ та громадянам у створенні умов для функціонування незалежної, підзвітної, прозорої та ефективної системи правосуддя, яка забезпечує верховенство права, та у боротьбі з корупцією. Детальнішу інформацію про програму можна отримати за телефоном +38(044)581-3303».

Контакти

  • Програма USAID «Нове правосуддя»
  • ГО «Суспільство і право»
  • [email protected]
  • +38(044)521-5741
  • +38(044)581-3303

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.