bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Навчанння для старшокласників Цуманської ОТГ щодо їх прав та обов’язків у розвитку громади
10.05.2018

У вівторок 8 травня 2018 року у с. Липне відбувся черговий навчальний семінар для школярів Цуманської об’єднаної громади «Мої права та обов’язки у громаді, де я живу».

Оскільки мета проекту - створити умови для ефективного діалогу між владою та громадою,  план співпраці включає також курс для старшокласників, як майбутнього громади.

Тренінг відбувся на базі загальноосвітньої школи І-ІІІ ступеня села Липне, участь у якому взяли учні 9 та 10 класів.

Учасники були активні, сконцентровані і вбирали нові знання із великим натхненням. Поступово, у міру проведення заходу, певний скепсис молодих людей поступався вірі у те, що молоді люди таки мають можливості для прояву своєї активної громадської позиції, самовираження, особистого удосконалення та для впливу на реалізацію молодіжної політики в громаді. «З такою певною зневірою у власні можливості ми стикаємось не вперше, і як раз зруйнувати цей стереотип, довести, що молода людина, в тому числі у віддаленому селі, може проявляти свою активну громадську позицію – наше завдання. Можливості такі є. І ми приїхали про них розповісти» - зазначила тренер заходу під час спілкування із адміністрацією школи.

Працювати із школярами було дуже приємно, оскільки атмосфера сприяла доброзичливому спілкуванню та невимушеності.

В ході роботи, учасники заходу представляли доробки груп на теми пасивності та активності молоді у громадському житті, та на тему реальної ситуації з молоддю у селі. Так, ми дізналися про те, що учні спільно із педагогічним колективом беруть участь у різних волонтерських програмах екологічної спрямованості (очищення лісів, висадка дерев), допомагають воякам АТО та їх сім’ям (відсилають на схід продукти, пишуть листи) та інше. А ще громада вважає себе досить спортивною - велика кількість молодих людей займаються спортом, ведуть активний та здоровий спосіб життя, що не може не радувати. Найбільше учні стурбовані такими проблемами як: забруднення навколишнього середовища, відсутність культурно-масових заходів для молоді, відсутність сучасного спортивного стадіону, неякісне дорожнє покриття. А найбільшою мрією учнів є побудова школи мистецтв, у якій також будуть уроки музики та гри на музичних інструментах. 

Старшокласників навчали інструментам громадської активності та методам впливу на розвиток місцевої громади, вчили яким чином можна впливати на роботу місцевої ради. Крім того, було наголошено на різноманітних Інтернет джерелах, з яких молодь може отримувати інформацію про різноманітні конкурси, гранти, стипендії, проекти тощо. Дана інформація дуже зацікавила молодь, і вони навіть виявили бажання спробувати себе у написанні певного проекту.

Проведені навчання – не кінцева ціль такої взаємодії. Спільно із представниками активу молоді є плани створити при Цуманській ОТГ Молодіжну раду, яка, як консультативно-дорадчий орган, мала би важелі впливу на реалізацію молодіжної політики в ОТГ. «Поради, пропозиції, консультації від молоді та з молоддю для вироблення та реалізації молодіжної політики (молодіжних програм, заходів, акцій; підвищення громадської свідомості молоді; активізації молодіжних та волонтерських рухів) – ось чого ми чекаємо від молоді і від Молодіжної ради. І якщо для цього потрібна буде наша допомога – з радістю її надамо» - резюмувала тренер заходу. 7 молодих людей вже сьогодні зголосились рухатися  далі для досягнення цієї мети – і це дуже хороший показник.


Заходи відбуваються в межах реалізації проекту «Запровадження ефективних майданчиків комунікації влади та громади»,, що реалізується ГО «Волинський Інститут Права» за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

 

 

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.