bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Полтавщина зустріла Донбас з хлібом-сіллю
30.03.2018

У березні 2018 року представники з Маріупольської громади взяли участь у навчальному візиті на Полтавщину в складі делегації з Донецької та Луганської областей. Навчальну поїздку організувала міжнародна організація ПРООН «Відновлення управління та примирення в охоплених конфліктом громадах України». Тема програми обміну досвідом: «Діалог для розуміння громадськості і влади з обміном кращими локальними практиками для сталого розвитку».

Цікава і багатогранна батьківщина Гоголя - Полтавська область. Вся місцевість славиться архітектурними і природними пам’ятками, про які знають багато. На землях цієї області відбувалося багато важливих, серйозних історичних подій, які впливали на життя країни. Полтавська область багата лікувальними і оздоровчими курортами з мінеральними водами, народними промислами, а також цікавими пам’ятками.

Делегація зустрічалася з представниками Департаменту економічного розвитку Полтавської обласної державної адміністрації, вищими навчальними закладами Полтави, місцевими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, громадськими об’єднаннями та керівниками підприємств і установ.

Тут запроваджено досвід залучення інвестиційних ресурсів і участь в державних програмах і проектах, що фінансуються міжнародними організаціями.

Проект «Полтавська область для ВПО» спрямований на соціально-психологічну підтримку переселенців і допомогу в працевлаштуванні. В рамках цього проекту було створено Кризовий центр для жінок, за підтримки Європейського Союзу та місцевої влади. Центр опікує благодійна організація «Світ надії». Представник цієї організації Тимошенко Надія розповіла, що всі послуги надаються безкоштовно, клієнтами є не тільки жінки-переселенки, а й місцеві жінки, які стали жертвами сімейного насильства, втратили житло або опинилися у важких обставинах.

Голова Новосанжарської райдержадміністрації розповів про досягнення з благоустрою територій, при цьому особлива увага приділяється поводження з твердими побутовими відходами. Біля будинків встановлені безкоштовно контейнери. В районі діє комплексна програма реабілітації демобілізованих учасників АТО, які мають можливість після повернення додому із зони бойових дій відпочити разом з сім’єю в санаторії. Медичний центр «Нові Санжари» спрямований на реабілітацію воїнів АТО, який лікує багато захворювань. Цей район також славиться цілющою мінеральною водою, річкою Ворсклою, 17000 висаджених троянд. На місці колишнього смітника був облаштований чудовий парк. Кожен житель може посадити «іменне дерево», в честь своєї дитини. Синові присвячується двометровий саджанець дуба, а дочці липа.

Решетилівська ОТГ - це батьківщина вишиванок «білим по білому», килимів і гобеленів. У центрі культури та дозвілля «Оберіг» делегацію зустрічали з хлібом-сіллю, музично-інструментальним супроводом. Активісти відвідали музей ткацтва і вишивки, художній ліцей, фабрику «Соломія», де земляк Сергій продемонстрував різні техніки вишивки і ткацтва.

Миргород - місце здоров’я. Це місце з річкою Хорол, лісами, мінеральною водою прекрасно лікує людей від багатьох недуг, і здатне насичувати організм цілющою життєдайною енергією, магічно діє на людину в цілому. Не випадково саме тут знаходяться санаторії, які відомі не тільки на всю країну але і за її межами.

У Полтавському районі є дивовижне село Ковалівка. Далеко за межами району славиться ця громада своїм новітнім сучасним дитячим садком, школою-ліцеєм для обдарованих дітей, футбольним полем. Зона відпочинку для молоді, місця для фестивалів. Це одні з небагатьох справ, які робляться для односельчан. І само собою зрозуміло музей-заповідник А. С. Макаренка знають у всьому світі.

Делегація громади Маріуполя висловлює вдячність Анні Боровій, Віталіні Старчик, полтавській обладміністрації, керівникам райадміністрацій за цікаву і насичену програму, яка допомогла перейняти цінний досвід, отримати нові знання та знайти нових партнерів.

Контакти

  • ПРООН в Україні
  • [email protected]
  • 0975548130
  • http://www.ua.undp.org/content/ukraine/uk/home.html
  •  https://www.facebook.com/UNDPUkraine/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.