bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Прийняти антитютюновий законопроект №2820 – вимога євроінтеграції
15.03.2018

7 березня група «Медична реформа» Реанімаційного Пакету Реформ опублікувала офіційну заяву із закликом до Уряду та Верховної Ради терміново додати до дорожньої карти законодавчого забезпечення виконання Угоди про асоціацію антитютюновий законопроект №2820.

Законопроект передбачає запровадити європейські стандарти збереження громадського здоров’я від згубного впливу тютюну.

Прийняття законопроектів №2820 та № 2386а-1 є важливим кроком для виконання Глави 22 Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом”, - йдеться в заяві.

У звіті про виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом у 2017 році зазначено, що в Україні найменший євроінтеграційний прогрес у галузі громадського здоров’я. Лише 4% вимог Угоди про асоціацію виконано у цій сфері. Саме тому в звіті зазначено, що серед ключових завдань на 2018 рік є прийняття законопроекту № 2820.

Законопроект №2820 відповідає положенням Директиви 2014/40/ЄС, які вже успішно виконуються Європейському Союзі ще з травня 2016 року, а також Рамковій конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. Проте Верховна Рада майже за три роки з моменту реєстрації законопроекту так і не спромоглась розглянути його навіть у першому читанні. Законопроект №2820 відображає більшість важливих норм директиви та може бути доопрацьований в комітетах до другого читання. Молодь має право на рівний захист від тютюну, адже право на здоров’я не має кордонів”,- наголосила Лілія Олефір, виконавча директорка ГО “Життя”.

Законопроектом пропонується заборонити ароматизовані сигарети, збільшити та оновити графічні  попередження про шкоду куріння і розташувати їх з обох боків пачки, встановити правила для продажу електронних сигарет та трав’яних сумішей, розкрити склад тютюнових виробів, заборонити рекламу тютюну в Інтернеті. Законопроект № 2820 позитивно оцінили Міністерство охорони здоров’я України, Європейське регіональне бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), Світовий банк в Україні, Smoke Free Partnership, Європейська мережа з попередження куріння (ENSP), коаліція «За вільну від тютюнового диму Україну» та ініціатива «Реанімаційний пакет реформ» (РПР).

Нагадаємо, що 6-го жовтня 2016 року Комітет з питань європейської інтеграції підтримав законопроект №2820, а 7-го жовтня 2015 року профільний Комітет ВРУ з питань охорони здоров’я рекомендував цей документ до першого читання.

Для контактної інформації: Тотовицька Оксана, медіа-координатор Українського центру контролю над тютюном ГО «Життя», +38(063) 261 74 05, (044) 234 93 20, [email protected].

Джерело: http://tobaccocontrol.org.ua/news/priiniati-antitiutiunovii-zakonoproiekt-2820-vimogha-ievrointieghratsiyi

 

Контакти

  • Тотовицька Оксана
  • медіа-координатор Українського центру контролю над тютюном ГО «Життя»
  • ГО «Життя»
  • +38(063) 261 74 05
  • (044) 234 93 20
  • [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.