bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Полтаві обговорили особливості антикорупційної політики у регіоні
22.12.2017

20 грудня 2017 року у Полтаві відбувся круглий стіл «Антикорупційна політика: співпраця громадськості та органів місцевого самоврядування».

Захід організував Аналітичний центр «Бюро економічних та соціальних досліджень» у рамках ініціативи «Прозора рада: громадський моніторинг конфлікту інтересів», що впроваджується в рамках проекту «Прозорість і доброчесність публічного сектору», який виконується Програмою розвитку ООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії протягом 2015-2018 рр.

Наразі питання антикорупційної політики займає особливе місце в українському суспільстві. Антикорупційна реформа залишається однією з пріоритених. Про це неодноразово заявляли посадовці, на цьому наголошували громадські експерти, зокрема з Реанімаційного пакету реформ, коаліції громадських організацій. Опитування фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва у 2016 році засвідчило, що антикорупційна діяльність є важливою для 56% українців. Останні події на всеукраїнському рівні свідчать про необхідність змістовнішого підходу до проведення антикорупційної реформи. Важливо виділити місцевий рівень, де антикорупційні заходи можуть не мати такого розголосу, але впливають на розвиток регіонів.

Костянтин Донченко, керівник проектів АЦ «Бюро економічних та соціальних досліджень», розповів, що наразі відбувається моніторинг конфлікту інтересів у рішеннях трьох рад: Полтавської районної ради, Полтавської міської ради та Полтавської обласної ради. В основі конфлікту інтересів лежить так званий «конфлікт ролей», коли посадовець є не лише «посадовцем», але й батьком, сином, другом тощо. Питання ускладняється ще й тим, що місцеві депутати не отримують заробітної платні. Неможливо вимагати від них відмовитися від джерела доходу та існування.

На сьогодні проаналізовано 137 рішень рад та виявлено 11 конфліктів інтересів. У діяльності місцевих депутатів конфлікт інтересів найчастіше зустрічається при виділенні коштів місцевими радами для підприємств, пов’язаних з депутатами, та при наданні дозволів на оренду та суборенду. Окрім цього, частими є інші порушення – часткове оприлюднення (частина документу або додаток «губиться») та порушення строків оприлюднення. Рішення рад мають бути у відкритому доступі за 20 днів до їх розгляду, згідно статті 15 Закону «Про доступ до публічної інформації». Наприклад, Полтавська міська рада оприлюднила 15 рішень з порушенням строку (на 20.12.2017), серед яких бюджет міста, надання земельних ділянок, програми висвітлення діяльності міської влади, ремонту ліфтів та соціальної підтримки «Турбота».

Експертами організації також проведено аналіз врегулювання конфлікту інтересів у діяльності місцевих рад. Цікавими є практики Київської та Полтавської обласних рад. Київською обласною радою прийнято Порядок, який врегульовує конфлікт інтересів, в т.ч. й серед депутатів. Полтавська обласна рада розробила окремі Рекомендації для депутатів щодо конфлікту інтересів.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.