bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Всеукраїнський культурний форум набирає обертів
29.09.2017

З 21 по 23 вересня у Кам'янці-Подільському відбувся ІІІ всеукраїнський культурний форум «Кам'яний острів 2017».

Третій рік поспіль громадська організація «Творче об’єднання письменників та художників «Кам’яний острів»» організовує культурний форум. Завдання, яке ставлять перед собою організатори – забезпечити платформу для презентації громадських та мистецьких проектів для молоді та тих, хто активно працює у сфері молодіжних ініціатив, сприяти становленню культурного і духовного світогляду молоді. Створити сприятливі умови для самореалізації творчого потенціалу молодих митців, стимулювати міжкультурний діалог між представниками молодіжних громад з різних регіонів України.

До 2017 року проведення форуму здійснювалося виключно на громадських засадах. Департаментом гуманітарної політики Кам’янець-Подільської міської ради було оголошено «Про проведення конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання яких надається фінансова підтримка». Завдяки продуктивній, роботі, схвальним відгукам та позитивним результатам, взявши участь у конкурсі, ГО отримала фінансування на проведення «ІІІ Всеукраїнського культурного форуму».

21 вересня на урочисте відкриття у залі Магдебурзького права зібралися організатори, партнери, та громадські активісти. Ідейники форуму, члени ГО Творче об’єднання письменників та художників «Кам’яний острів» представили досягнуте за 3 роки діяльності та дали короткий анонс культурних заходів, яка об’єднує письменників, художників, акторів, фотографів, журналістів, режисерів, музикантів, поетів, співаків, представників економічної та юридичної сфер і не тільки. З відкриттям організаторів привітав заступник міського голови Вадим Савчук. Команда «Кам’яного острова» побажала учасникам вдалого старту, а гостям – натхненного затишку.

В рамках форуму було представлено туристичний кластер Хмельниччини за участю представника Агенції сталого розвитку (АСТАР) Анни Сірої (м. Кам’янець-Подільський) та директора Хмельницького міського центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді Лесі Стебло-директор Хмельницького міського центру туризму, краєзнавства та екскурсій  учнівської  молоді (м. Хмельницький). Туризм - один із пріоритетних напрямків розвитку, на який акцентують увагу громади Хмельниччини у своїх стратегіях та планах.

Фотоквест «Зустріч епох», що відбувався на мальовничих локаціях Кам’янця-Подільського здивував перехожих оригінальною сумбурністю перетину протилежних хронологічних проміжків. Розмаїття історичних костюмів від Ірини Шухтуєвої викликав справжній фурор у серці Старого міста, після того, як переодягнені учасники гордовито і щасливо повисипали на площу Польський ринок. Представники різних культурно-історичних епох і наші сучасники, граційні панянки в розкішних сукнях, з беретиками чи капелюшками, та прогресивні учасники у джинсах і футболках, з оригінальними тату та пірсингом, короткою стрижкою і окулярами на голові. Поєднати не поєднане під час фотоквесту намагалися фотографи-аматори. Впродовж конкурсної програми кращі знімки визначали відомі у нашому місті фотографи Олександр Гусін та Олег Шмігель. Переможці отримали цінні призи, учасники – неповторні фото та мегапозитивний настрій. Модератор заходу кам’янчанка, громадська активістка Христина Будурович.

Літературно-історичну панораму культурного форуму відкрив Славко Полятинчук – співорганізатор форуму, голова Кам’янець-Подільського товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка, активний громадський діяч. Програма літпрезентацій розпочалася з книги Едуарда Сікори «Під знаком тризуба» п’ята частина історичного нарису, «Тріумф і крах Радянського союзу». Про автора та змістове наповнення книги розповідав пан Славко. А от відповіді на запитання давав сам автор, який за станом здоров’я не зміг побувати на форумі, але, натомість, розповів про все, що цікавило читачів, за допомогою мобільного зв’язку. Телефонна розмова з письменником виявилась дуже щирою, цікавою та сповненою патріотизму. Історичний аспект поступово змінився на науково-дослідницький, завдяки презентації  видання завідувача, доцента кафедри історії української літератури та компаративістики, кандидата філологічних наук, Олега Рарицького. Монографія «Партитури тексту і духу (Художньо-документальна проза українських шістдесятників)» «має на меті системно-аналітичне вивчення метажанру художньо-документальної прози українського шістдесятництва як сегмента цілісного літературного процесу другої половини ХХ століття, а також і століття нового, аж до нашого часу».

Щоб привернути увагу до видання не лише літературознавців та студентів гуманітарного профілю, дослідник запропонував для перегляду цікаві фото та додав інтригуючи коментарі. Літературні підсумки підбивав Володимир Ткач, письменник, учасник львівського форуму видавців, із книгою притчевих казок для дітей і дорослих «Сонечко, моє монечко». У цій «книзі надзвичайної щирості» короткі казки-оповідання для дітей і дорослих, що мають притчевий характер. Що таке щастя? Сміх дитини, радість на обличчі дружини чи багатство, заможність, влада? Без сумніву, лише ми самі руйнуємо своє щастя! Що важливіше – весь блиск цього Світу чи та маленька, тепла кулька, яка живе в нашому серці? Все дуже просто: і дива, і бажання, і наслідки, як у справжньому житті! Та чи є це все таким простим?

Про приреченість тоталітарної ідеології, про найвищий вияв національної свідомості митця, про роздуми над складністю буття та мотиви збереження сімейних цінностей, говорили літературознавці 21 вересня, у Міжнародний день миру. Літзустріч завершилася фото й автограф-сесією та оновленням книжкових полиць кам’янчан і гостей міста.

Партнер форуму готельно-ресторанний комплекс «Reikartz» приймав у себе гостей на тематичний лекторій «Креативна економіка».

Презентація всеукраїнської ініціативи «Активна Громада» відкрила старт другого дня заходу, 22 вересня. Про можливості громадянського суспільства, результативність його активної позиції, та перспективи успішної самореалізації в контексті соціалізації розповіли  Михайло таХристина Будуровичі.

Презентація Агенції сталого розвитку АСТАР. Як творити майбутнє змінюючи сучасність, що передбачає встановлення балансу між задоволенням сучасних потреб людства та захистом інтересів майбутніх поколінь за рахунок динамічної рівноваги економічних, соціальних та економічних аспектів, розповідала Анна Сіра.

Діалог у стилі стімпанк: про акторську гру, костюми зроблені своїми руками, та психологію людських стосунків говорили на ІІІ форумі з акторами народної аматорської театр-студіїЛІНК. Про свою виставу «Тіно», яку грають під відкритим небом з цілою добіркою вражаючих спец ефектів, про те, що класичні всесвіти стімпанку. Після відбулися фотосесія з акторами.

Проект «АКценТ» «Європейський вимір пісенної культури молоді» про творчий успіх народної дитячо-юнацької хорової капели «Журавлик». В контексті презентації – популяризація хорового співу, давно забутого та, здавалося б не актуального виду творчого саморозвитку. Народна дитячо-юнацька хорова капела «Журавлик» провела різдвяні канікули на гастролях у Європі, концертуючи в Польщі, Німеччини, Чехії, Франції, Італії, Словенії, Іспанії. Як стати успішним, будучи школярем чи підлітком, роблячи правильні кроки на шляху до творчого розвитку, стати бажаним гостем на європейських просторах. Ідейник проекту, модератор заходу – співорганізатор форуму Ольга Зьомко.

Літературний брейн-ринг. Учасники мали нагоду помірятися творчими силами за першість на літературно-мистецькій площині під час цього заходу-поєдинку. Група підтримки активно вболівала за своїх фаворитів, а переможці, у свою чергу, отримали гідне визнання та цінні призи.

Кінопоказ клубу кіно «Атмосфера». Кіноекран, вечірні посиденьки, осінь, чай… Так виглядав кіносеанс романтичної комедії «Чарівні чудові». Белла Браун – талановита і красива, її мрія – видати книгу дитячих казок з яскравими ілюстраціями, а поки що вона змушена працювати в бібліотеці і намагатися навести порядок в саду. Яке враження справив фільм, що залишилося за кадром, і як навчитися дбати про сад свої власної душі – говорили з модератором «Атмосфери», партнером форуму - Оксаною Грушанською.

Вперше за три роки ГОКам’яний острів зважилася на експеримент - форум у форумі. В рамках ІІІ культурного форуму відбувся V форум громадських організацій та активістів «Ініціативна молодь 2017». Останній захід близький нам метою та споріднений концептуально. Ідейник – режисер кіно і телепроектів Андрій Заєць.

Брейнсторм міських ініціатив об’єднав учасників до реалізації спільної ідеї. Представники максимальної кількості активних ГО зібралися для діалогу стосовно перспективи розвитку молодіжної столиці  - м. Кам’янця-Подільського.

Завершили триденне дійство «Акорди настрою» - осінній лаунж вечір. Інструментальної та струнної музика, пісні про справжнє та щирі слова один одному, яких так бракує кожному. Піаністка Марія Дубік, відомі у місті і за його межами Geron Zai, (гурт «Експансія»), Яніс Саволайнен (гурт «Бекінгем») Таким був ІІІ всеукраїнський форум у Кам’янці-Подільському, що дав зелене світло новим цікавим проектам, стимулював молодіжні інтеграційні процеси, збагатив подільський культурний простір та урізноманітнив подієвий туризм. Дякуємо партнерам та організаторам! Маленька людська ідея – велика спільна справа. Будьмо господарями у своєму домі. Україна починається з нас.

Ольга Зьомко

Контакти

  • Сметанюк Тетяна
  • 0978868047

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.