bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Благодійний фонд забезпечив райони Харківщини вакциною БЦЖ
18.09.2017

Медичні заклади Близнюківщини, Первомайщини, Балаклійщини, Валківщини та Барвінківщини отримали вакцину БЦЖ – по 100 доз кожен район. Вакцину закупив Благодійний фонд соціального розвитку Харківської області.

14 серпня жителька міста Первомайський Ірина народила свою третю дитину – донечку Віку. З пологового їх виписали без щеплення від туберкульозу – вакцинація тоді не проводилася. І ось через місяць маму з немовлям запросили до районної дитячої поліклініки, щоб зробити щеплення БЦЖ.

«Наша медсестра сказала, що як тільки почнуть робити щеплення, нас покличуть – і ми прийшли. Я знаю, що зараз взагалі проблеми з вакцинацією, тому я дуже вдячна за те, що у наш район, нашу лікарню привезли вакцину, тим більше що кожну матусю запрошують індивідуально – це дуже зручно», - зазначає Ірина.

Стабільні поставки вакцини БЦЖ припинилися у 2014-2015 роках. Певний проміжок часу її взагалі не було в Україні. Востаннє медичні заклади Харківщини отримували вакцину БЦЖ рік тому – у вересні 2016-го. Наразі ці запаси закінчуються, а коли буде наступна поставка, невідомо. Щоб уникнути критичної ситуації, Благодійний фонд соціального розвитку Харківської області закупив 500 доз вакцини БЦЖ та розподілив її між п’ятьма районами – Барвінківським, Валківським, Балаклійським, Первомайським та Близнюківським. Кожен з них отримав по 100 доз.

«На жаль, Україна залишається одним з лідерів за розповсюдженістю туберкульозу, зокрема тих його форм, що стійкі до ліків. Тож ризик зараження дійсно високий. В цій ситуації ми просто зобов’язані зробити все можливе, щоб захистити дітей від цієї небезпечної хвороби, - зазначає Валерій Дема, голова Наглядової ради Благодійного фонду соціального розвитку Харківської області. – Минулого року в рамках програми «Медицина Харківщини для людей» Фонд також  закуповував вакцину БЦЖ для медичних закладів області».      

«Та вакцина БЦЖ, що ми зараз маємо, – це залишки з минулого року і те, що нам передав Фонд соціального розвитку, - розповідає головний лікар Близнюківської районної лікарні Лариса Полікова. - Вакцина ця буде використовуватися у пологовому відділенні. Хто у нас народив – ми всіх прищеплюємо. Завдяки Фонду ми забезпечені вакциною частково і на наступний рік, тепер хоч не хвилюємося щодо цього».      

За календарем щеплення БЦЖ робиться малятам у перші дні життя, а у семирічному віці проводиться ревакцинація. Щоправда, повторне щеплення необхідне не всім діткам.

«Семирічки проходять щеплення вакциною БЦЖ, якщо проба Манту негативна, тобто якщо після проби на ручці дитини не залишається ніякого сліду. Це значить, що у неї немає імунітету до туберкульозу, і тому додатково діти ревакцинуються», - пояснює Наталія Яіцька, головна медсестра Первомайського центру первинної медико-санітарної допомоги.

Вкрай важливо, щоб діти вчасно проходили туберкулінодіагностику та щеплення БЦЖ. Цього року на Близнюківщини туберкульоз було виявлено у підлітка, а у Барвінківському районі захворіли дві дитини 2010 року народження. Зазвичай причиною зараження є безпосередній контакт з дорослим, хворим на туберкульоз. Вакцинація – єдиний дієвий спосіб захистити дітей від цього захворювання.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.