bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Україна може перейти на 100 % відновлюваної енергетики, якщо буде політична воля
29.06.2017

Лише перехід України на 100% відновлювальних джерел енергії (ВДЕ) може забезпечити її енергетичну незалежність. Країна має достатньо потенціалу для здійснення такого переходу. Потрібна лише політична воля та послідовна державна підтримка.  

Про це заявили представники екологічних організацій та науковці під час першого Фестивалю сонячної енергії “Реакція”, що відбувся цими вихідними у Києві.

“Для відмови від викопного палива до 2050 року та переходу на відновлювальні джерела енергії Україні потрібна політична воля”, - заявив Ян Хаверкамп (Нідерланди), представник Greenpeace Central and Eastern Europe.

“Перед Україною не стоїть питання, переходити на відновлювані джерела чи ні.  Стоїть питання як вчасно це зробити з найбільшою вигодою як для населення, так і економіки, - переконана Ірина Головко, експертка Національного екологічного центру України. - Наш парк електростанцій, успадкований від радянських часів, доживає свого віку, і його потрібно поступово замінювати найбільш сучасними, доступними та безпечними джерелами енергії, а саме - вітровою та сонячною генерацією”.

Експертка вважає, що українцям потрібно переходити на децентралізацію енергетики. Споживачі мають мати змогу об’єднуватися в кооперативи, аби спільно виробляти енергію для власних потреб, а також продавати її, що дозволить їм отримувати додатковий дохід і бути незалежними від енергетичних монополістів. “Це шлях, яким рухаються розвинені країни останні 20 років,- зауважила Ірина Головко, -  і наша держава також має дати таку можливість своїм громадянам”.

Україна має все необхідне, аби у економічно-доцільний спосіб забезпечити себе майже на 90% енергією з відновлювальних джерел до 2050 року. У цьому переконаний Олександр Дячук, старший науковий співробітник Інституту економіки та прогнозування НАН України та один із розробників “Альтернативного сценарію переходу України на відновлювані джерела енергії”, який було вперше презентовано на широкий загал під час фестивалю “Реакція”. За словами науковця, щоб використовувати на 90% ВДЕ для задоволення енергетичних потреб бізнесу та населення, необхідно провести дієву та цілеспрямовану державну політику - підвищити ефективність використання енергетичних ресурсів та зупинити їх марнотратство, використовувати сучасні новітні технології, запроваджувати жорстке екологічне та кліматичне законодавство. “Звичайно, важливу роль у цьому процесі відіграє суспільство, яке має вимагати такого енергетичного переходу”, - додав Олександр Дячук.

Нагадаємо, у Києві відбувся Фестиваль сонячного майбутнього ReAction, присвячений розвитку відновлюваної енергетики в Україні. Учасниками фестивалю були фахівці у сферах муніципального управління, технологій, громадського активізму, архітектури з різних міст України та з-за кордону - Німеччини, Нідерландів, Білорусі. Захід був організований Центром екологічних ініціатив «Екодія».

Фотографії з фестивалю

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.