bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Захисники зелених зон з різних громад об’єднують зусилля
15.06.2017

14 червня у Києві відбувся захід, який забезпечив обмін досвідом громадських активістів та експертів, які захищають зелені зони у кільканадцяти місцевих громадах.

Подію було організовано у галереї «Печерська» у вигляді підсумкового заходу проекту «Захист і розвиток зелених зон у міських громадах України» за участі  ініціативних груп, які захищають зелені зони Києва, Київської області та Львова. Там же відбулися установчі збори громадської спілки – Асоціації захисників зелених зон.

У об’єднавчому заході взяли участь понад 10 різних громадських організацій та ініціативних груп, зокрема, «Народна Дія Львів», ГО «Екозагін», ГО «Зелена Платформа», Український національний комітет міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць (ІКОМОС), громадська спілка «Київська міська організація Українське товариство охорони пам’яток історії та культури», ГО «Громада Китаєве», ГО «Мальовниче передмістя», а також представники ініціативних груп щодо захисту зелених зон у Клавдієво-Тарасове та Бучі, на вул.Потєхіна у Голосіївському районі Києва тощо.

 Особливу увагу активісти і експерти приділили обміну досвідом адвокаційного впливу на органи державної влади й місцевого самоврядування, залучення активістів, а також питанням адаптації громад до зміни клімату через правильне озеленення. Зокрема, Віталій Іванов, організатор підсумкового заходу проекту «Захист і розвиток зелених зон у міських громадах України» запропонував усім присутнім переглянути телесюжет щодо участі молоді у просуванні правильного озеленення у містах на прикладі Хмельницького, де активісти розробили адаптовану до зміни клімату концепцію озеленення із заміною на більш витривалі тих традиційних для міських парків дерев, які гинуть в умовах літньої посухи та спеки.

 При цьому Олег Яценко - експерт Інформаційно-аналітичного центру «Логос», керівник проекту «Захист і розвиток зелених зон у міських громадах України» розповів, що для розробки апробованої у м.Хмельницькому концепції озеленення громадські активісти отримали консультації на кафедрах ботаніки, у фахівців ботанічних садів чотирьох областей України. 

 За словами Уляни Ковальчук – заступниці голови ВМГО «Студентське братство»,  «ще однин напрямок для об’єднання зусиль захисників зелених зон – це протидія надмірному кронуванню дерев, яке зменшує екологічні властивості зелених насаджень. Адже у наших містах важливо, щоб росли ті дерева, які найкраще забезпечують прохолоду влітку, затінок та очищення повітря».

Ірина Юзик – активістка ГО «Народна Дія Львів» розкрила ґенезу розвитку своєї організації із використанням слайдів презентації, де згадано також спільні заходи в рамках проекту «Захист і розвиток зелених зон у міських громадах України». Представницю «Народної Дії» Олеся Дацко було вирішено обрати заступником голови Координаційної ради Асоціації захисників зелених зон.

Водночас, вищою посадовою особою – Головою Координаційної ради об’єднання обрано керівника київської ГО «Екозагін» Михайла Погребиського. Михайло від імені ГО «Екозагін» закликав усіх колег готуватися до чергової інформаційно-просвітницької акції для захисту заповідного урочища Бичок на території Національного природного парку «Голосіївський».

Інший учасник заходу - Микола Кригін з м. Буча Київської області розповів, що лише сотні звернень до посадовців та виявлення протиріччя в отриманих відповідях можуть створити документальні підстави для ефективного захисту зелених зон в українських містах. Він подякував учасникам проекту «Захист і розвиток зелених зон у міських громадах України» через яких відбулося інформування посадових осіб прокуратури, що спричинило її залучення до захисту лісу на боці однієї з місцевих громад Київщини.

 Марина Коваленко, представниця ГО «Громада Китаєво» закликала колег по формуванню Асоціації захисників зелених зон до розробки тактики і стратегії розвитку Асоціації.

Олена Сердюк - керівник Українського національного комітету міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць (ІКОМОС), учасниця заходів щодо захисту ландшафту місцевості Порогово, - закликала колег використовувати у своїй адвокаційній діяльності міжнародні конвенції, зокрема, ратифіковану Україною Конвенцію про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини.

Представник ініціативноїгрупи з вул.Потєхіна у Голосіївському районі Києва Олександр Кирисюк розповів, що його колеги зараз формують громадську організацію, яка співпрацюватиме з Асоціацією захисників зелених зон або увійде до складу цієї нової громадської спілки.

Організатори проекту запропонували усім учасникам заходу подальшу підтримку в підготовці та проведенні на території їх громад просвітницької та адвокацційної роботи роботи з метою захисту, відновлення і розвитку зелених зон, посилення потенціалу «зелених» місцевих ініціатив, просування сталого розвитку, адаптації до зміни клімату. Було презентовано та роздано бажаючим видання Національного екологічного центру України «Енергоефективність – наша спільна справа». Після загальної частини учасникам заходу було запропоновано продовжити спілкування та обмін досвідом.  

ВМГО «Студентське братство» (спільно з партнерами: ГО «Інформаційно-аналітичний центр «Логос», ГО «Зелена Платформа», ГО «Екозагін» та ін.) у співпраці з Національним екологічним центром України у рамках програми Climate Forum East II за підтримки Європейського Союзу, Австрійської агенції з розвитку та Австрійського Червоного Хреста здійснює проект «Захист і розвиток зелених зон у міських громадах України». У рамках проекту організовано 6 прес-конференцій у Києві та Львові, вийшло понад 100 публікацій та відео. Більшість цих телесюжетів та відеоматеріалів зібрано на Youtube-каналі партнера проекту – ГО «Зелена Платформа».

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.