bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Створення осередку Пласт у Кривому Розі
18.04.2017

В рамках програми національних обмінів відбулася зустріч ГО «Жіноча сотня м. Кривий Ріг» з ЛММГО «Станиця Львів Пласту - НСОУ», Станиця Старий Самбір, ГО «Вирій».

На хвилі національно-патріотичного підйому, стало зрозумілим те, що саме діти й підлітки залишились неохопленими, що маючи велике бажання діяти та відчувати свою значимість у суспільному житті, вони лишаються осторонь, тому ми активно зайнялись пошуком відповідної платформи   і дуже швидко зупинились на тому, що це повинен бути саме Пласт.

Перші осередки Пласту були створені у м. Львові в 1911 р. Отже, для ознайомлення з діяльністю цієї організації «Жіноча Сотня м. Кривий РіГ»  провела 3 дні, спілкуючись з пластунами різних осередків, безпосередньо у цьому чудовому місті.

7-го квітня відбулася зустріч з Головою ЛММГО “Станиця Львів Пласту - НСОУ” Матвієм Духом і представниками апарату осередку у Львові. Почавши з презентаційного ролика про сутність Пласту, були обговорені структура, ідеї, мета, вікові категорії, особливості виховання, історія створення Пласту. Дівчата з гордістю демонстрували нашивки на однострої і розповідали нам про значення кожної з них. Дуже цінними були поради щодо перших кроків створення Станиці в нашому місті. Звісно, ми туди їхали не тільки за теорією і спілкуванням. На 17:00 були призначені щотижневі сходини з дітьми, в яких ми взяли безпосередню участь. Методика проведення направлена на виховання лідерів нашого суспільства. Діти з задоволенням ділилися своїми враженнями від занять, відвідування таборів, спілкування з роями з інших міст, а батьки відмічали, що діти стають дедалі самостійними і цілеспрямованими.

В свою чергу ми розповідали про роботу ГО «Жіноча Сотня м. Кривий Ріг» та поділились досвідом створення молодіжного простору, в рамках проекту  «ВАТРА. Простір щирого спілкування»

Ввечері  у приміщенні Львівської обласної бібліотеки відбулась панельна дискусія   «Вирій»  та «ВАТРА» : реставрація пам’яток -  відновлення та вшанування пам’яті предків.

У дискусії прийняли участь представники громадської організації «Вирій»,   ГО «ЖІНОЧА СОТНЯ М.КРИВИЙ РІГ»,експерти реставратори та учасники освітнього табору-експедиції «Вирій». Всі учасники дискусії опікуються пошуком,збереженням та презентуванням інформації про українську минувшину,  засобами упорядкування  цвинтарів як на українських так і на території Закерзоння. Вирійчани поділилися досвідом підготовки та проведення експедицій,акцентували увагу на пропорційності науково-пошукової та світоглядної роботи з учасниками експедиції,а це переважно молодь. Христина Дубницька та Ольга Свідзинська наполягали на активній комунікації  й  з українцями Засяння,що стимулює пошук родоводу кожним учасником експедиції. Реставратори Олена та Роман Колодій  попередили про особливості  великої попередньої роботи що передує упорядкуванню та консервуванню цвинтарів особливо тих,що стоять на обліку як культурна спадщина України. Радили консультації з реставраторами щодо реальності певної роботи з тим чи іншим об’єктом. Але всі дійшли згоди що молодь та небайдужість збережуть пам’ять  та підтримають самосвідомість нащадків.

8-го квітня у Львові, а також і по всій Україні відбувалися урочистості з нагоди 105-ї річниці Першої Пластової Присяги. Не дивлячись на холодну погоду, близько тисячі дітей та гостей прийняли участь в заходахУ Львові. Молебен під відкритим небом, вітання депутатів, гостей  та мера м. Львова,  перші пластові обітниці, переведення пластунів на вищі ступені, складання присяги на Державному прапорі, відзначення нагородами старшопластунів та багато іншого відбувалося біля пам’ятника Івана Франка.  Не забули згадати і тих пластунів, хто втратив життя, захищаючи нашу країну на сході. Після завершення церемоніалів учасники дійства урочистою ходою вирушили на Личаківське кладовище, де покладанням вінків та молитвою вшанували борців за волю України, бійців АТО та пластунів, що не зламали своїх присяг.

На урочистостях були присутні і Пташата – найменші пластуни, разом зі своїми батьками. Дуже важливо, коли дитина змалку в процесі гри та за певного виховання навчається любити свою країну, допомагати іншим, знає традиції та звичаї свого народу. Важливим є і духовний аспект у вихованні. Якщо провести паралель між Клуб Молодих Мам (Ватра) та Пташатами, можна знайти багато спільного і  обмін досвідом був корисним.

Від усіх пластунів, з якими ми спілкувалися, чітко чувся такий вислів: «Пласт дуже багато мені дав». Неважливо, в якому віці ти приходиш у Пласт, головне – що ти там знаходиш. Багато цікавих ідей було сформовано з приводу виховання сучасної молоді було сформовано за Круглим столом «ВАТРА і Пласт- платформа  для свідомої молоді »

Завершальним акордом поїздки стала зустріч з дівчатами – пластунками зі Старого Самбору: Юлією Седір та Юлією Катинською. Досвід нещодавно створеного осередку є особливо корисним для новачків у Пласті. Пластунка Соломія розповіла покроково всі юридичні аспекти оформлення нового осередку у місті.  На завершальному етапі обмінялися контактами та домовилися про практичні консультації.

Проект було реалізовано в рамках Програми національних обмінів, за фінансування Європейського Союзу та Національного фонду підтримки демократії (США).

Контакти

  • 0676844724

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.