bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Добропіллі стартував проект підтримки переселенців
03.04.2017

Найближчим часом у Добропіллі запрацює центр для тимчасового перебування переселенців, а також два центри для дітей із сімей вимушено переселених осіб. Це стало можливим завдяки проекту «Зміцнення спроможності організацій громадянського суспільства у сфері інтеграції, реабілітації,підтримки та надання послуг внутрішньо переміщеним особам».

Гуманітарної допомоги для вимушених переселенців у Добропіллі стає все менше. Різного роду штаби, фонди, благодійні організації, якіпрацювали винятковона видачу продуктових чи гігієнічних наборів, поступово згортають тут свою діяльність і активізують її у так званій «сірій зоні». Та їм на зміну приходять організації, щофінансують проекти, спрямовані на інтеграцію внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

Один із таких проектів презентували цього тижня у Добропіллі – в залі засідань міської ради зібралися громадські активісти і переселенці, які вже тривалий час живуть у нашому місті. Багато хто, ймовірно, в ньому і залишиться, адже декому повертатися нікуди – їх будинки у прифронтовій зоні зруйновані. Саме для них найактуальнішою є інформація, якуозвучив керівник громадської організації «Твій шанс» Вадим Храптович, ініціатор проекту «Зміцнення спроможності організацій громадянського суспільства у сфері інтеграції, реабілітації,підтримки та надання послуг внутрішньо переміщеним особам». Завдяки підтримці Представництва Європейської Комісії в Україні та благодійній організації «Мережа 100 відсотків життя» впродовж півтора року цей проект втілюватиметься в життя. Хоч організатори і зазначають, що протягом цього періоду шукатимуть способи для його підтримки на постійній основі.

З початку АТО і дотепер в управлінні соціального захисту населення Добропільської міської ради було зареєстровано 16982 людини з числа переселенців. Хтось приїхав і поїхав, хтось жив тут певний час, а хтось живе і досі – уже більше двох років. Добропілля  користується «попитом» у тих, хто виїжджає з непідконтрольної території. Тому що, по-перше, місто розташоване відносно недалеко від лінії розмежування, а по-друге – знаходиться на безпечній відстані.

Звісно, що не у кожного, хто приїжджає до Добропілля у справах, є можливість зупинитись на тривалий час. Тож проект передбачає надання тимчасового безкоштовного житла і харчування для переселенців. У громадської організації «Твій шанс» є приміщення, пристосовані для цієї мети. Окрім того, проектом передбачається відкриття двох (у Добропіллі і Білозерському) центрів для тимчасового перебування дітей – там батьки зможуть залишати дітей під наглядом спеціалістів, поки вирішуватимуть нагальні проблеми. Переселенцям завдяки проекту безкоштовно надаватимуть свої послуги психологи, юристи, соціальні працівники.

Головне, що ставлять собі на меті організатори, – консолідувати зусилля тих, хто бувзмушенийпокинути рідні домівки і тимчасово чи постійно знайшов притулок у Добропіллі, навколо вирішення їхніх найактуальніших проблем. У місті хочуть створити команду на кшталт координаційної ради, яка займатиметься саме питаннями захисту вимушених переселенців і надання їм різного роду допомоги – від продуктово-гігієнічних наборів до надання юридичних консультацій.

Ця ж команда має стати свого роду посередником між місцевою владою і громадськістю, аби комплексно показувати найболючіші проблеми переселенців Добропілля. Адже поодинокі звернення не викликають великого резонансу, а комплексний підхід допоможе розробити місцеву програму підтримки вимушено переміщенихосіб. Головне, що необхідно від самих переселенців, – не залишатися пасивними в очікуванні, що хтось вирішить їхні проблеми.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.