bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Відбувся семінар щодо співробітництва між громадою і органами самоврядування
22.03.2017

20 березня 2017 р.  в смт. Печеніги Харківської області відбувся семінар «Ефективні механізми співробітництва між громадянським суспільством і органами місцевого самоврядування на місцевому рівні. Аналіз існуючих та пропозиція ефективних механізмів».

Питання про те, яким чином забезпечується участь громадян у демократичних процесах, є ключовим як для Харківщини, так і для України взагалі. Важливою є увага до тих процесів, які можуть сприяти розвитку спроможності та можливостей для реальної участі громадськості у діяльності громади для задоволення нагальних потреб та відстоювання своїх прав.

Тому Чугуївською правозахисною групою було ініційовано проект «Мости для демократії в Харківській області», метою якого є підвищення активності та компетентності громадянського суспільства та представників органів місцевого самоврядування в процесі розвитку громад.

В його рамках 20 березня у смт. Печеніги відбувся семінар «Ефективні механізми співробітництва між громадянським суспільством і органами місцевого самоврядування на місцевому рівні. Аналіз існуючих та пропозиція ефективних механізмів», на який були запрошені місцеві жителі, депутати селищної та районної рад, представники об’єднань громадян, громадські активісти Печеніг та Печенізького району.

Перед учасниками виступив експерт Чугуївської правозахисної групи Юрій Чумак, який має досвід роботи в органах місцевого самоврядування як в якості посадової особи, так і депутата. Він розповів про форми громадської участі в прийнятті рішень на місцевому рівні, до яких відносять: місцеві вибори, місцевий референдум (що зараз є нездійсненним, через відсутність відповідної законодавчої бази), збори громадян, індивідуальні та колективні звернення громадян, петиції, місцеві ініціативи, громадські слухання, запити на інформацію, бюджет участі, лобіювання громадських інтересів через депутатів, діяльність органів самоорганізації населення та громадських об’єднань, різного роду дорадчих комітетів та громадських рад, проведення мирних зібрань, інформаційні кампанії у соціальних медіа та засобах масової інформації тощо.

Також було обговорено перспективи розвитку громадянської активності на фоні запланованого створення на базі Печеніг об’єднаної територіальної громади.

А наприкінці з 8 найбільш активними учасниками семінару було проведено фокус-групу – з ціллю виявити найбільш вагомі проблеми та перспективи впровадження ефективних механізмів співробітництва між громадянським суспільством і органами місцевого самоврядування у Печенізькому районі.

Захід було проведено в рамках ініціативи ЧПГ «Мости для демократії в Харківській області», яка реалізується в партнерстві з Інститутом міжнародного співробітництва Німецької асоціації народних університетів (DVV), Представництвом DVV International в Україні – в проекті «Регіональні Голоси – Створюємо Мости для демократії» за підтримки Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччини.

Контакти

  • Чугуївська правозахисна груп
  • https://www.facebook.com/ChuguyivHumanRightsProtectionGroup/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.