bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Активісти Товариства дослідників України розповіли про перебіг процесу децентралізації
22.12.2016

14 грудня 2016 року в рамках програми «Підтримка розвитку міст» Товариство дослідників України у співпраці із КНУ ім. Т.Шевченка провели стратегічну сесію «Децентралізація: нарощування експертного потенціалу для реформи».

Усі ми мріємо про глобальні перетворення у суспільстві, і задля цього потрібно вже сьогодні не боятися єднатися заради вирішення місцевих проблем. 14 грудня 2016 року в рамках програми «Підтримка розвитку міст» Товариство дослідників України у співпраці із Київським національним університетом імені Тараса Шевченка провели стратегічну сесію  «Децентралізація: нарощування експертного потенціалу для реформи».

Головна мета заходу - залучення активного небайдужого населення (студентів, громадських активістів, експертів, посадовців місцевого самоврядування) до реалізації прогресивних змін в українському суспільстві. Стратегічна сесія «Децентралізація: нарощування експертного потенціалу для реформи» включала 3 тематичні блоки: методику формування об’єднаних територіальних громад, приклади успішної реалізації реформи та труднощів, що виникали, і, зрештою, візію майбутньої реформи. 

Реформа децентралізації влади триває другий рік. На початок 2017 року буде утворено вже 367 об’єднаних територіальних громад (ОТГ). Учасники сесії проаналізували процес формування ОТГ, зокрема відповідність конфігурації нових адміністративно-територіальних одиниць Перпективним планам формування територій громад Донецької, Сумської, Рівненської та Миколаївської областей у інтерактивних кейсах.

На прикладі існуючих ОТГ відстежили фактичну спроможність громад. Отримані результати підштовхують до роздумів щодо доцільності формування ОТГ, які не відповідають Перспективним планам та не мають потенціалу спроможності. Завдяки встановленим фактам учасники сесії переконались, що Перспективний план – це не інструмент насилля в руках держави, а інструкція для вдалого об’єднання. Отже, стратегічна сесія стала чудовою платформою для активних обговорень щодо оптимальності процесу формування об’єднаних територіальних громад в Україні та стала ще одним кроком до кращого майбутнього. Зміни починаються із кожного з нас!

Успіх функціонування громад залежить від якості роботи місцевих еліт та громадянського суспільства. Ми прагнемо ділитись своїми знаннями та досвідом для того, щоб кожен міг бути експертом у своїй громаді.

Підготували Марія Пальчук та Юлія Марчук

Контакти

  • Товариства дослідників України
  • http://tdukr.com/uk/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.