bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Молодь Луганщини просуває децентралізацію і розвиток громад
12.12.2016

Активізується взаємодія влади та громадськості у сфері просвітницьких заходів на Луганщині. Відбулася зустріч координатора презентацій з децентралізації Уляни Ковальчук та громадських активістів з Сєвєродонецька і Лисичанська з керівником департаменту освіти і науки Юрієм Стецюком.

Після обговорення проведених заходів у навчальних установах області та планування наступних спільних подій було підписано угоду про співпрацю між Департаментом освіти і науки Луганської обласної військово-цивільної адміністрації та Всеукраїнською молодіжною громадською організацією «Студентське братство», яка бере участь у проекті Інформаційно-аналітичного центру «Логос» щодо роз’яснення реформи місцевого самоврядування.

Напередодні у Східноукраїнському національному університеті імені В.Даля Інформаційно-аналітичний центр «Логос» організував майстер-клас«Що молодь може зробити для  децентралізації влади?». Експерт центру «Логос» Олег Яценко (м.Київ) під час вступного слова презентував для присутніх студентів СНУ ім.В.Даля можливість зробити перший крок до активної громадської участі у роз’ясненні та просуванні децентралізації влади, а не лише підвищити обізнаність про цю реформу.

Відтак Яценко запропонував бути ведучими заходу одноліткам сєверодонецьких студентів - волонтерам ВМГО «Студентське братство» з Краматорська та Слов’янська. Саме вони  вели подальшу інтерактивну презентацію, надавали слово керівнику офісу реформ, показували та обговорювали відеоролики, залучали своїх однолітків у волонтерську групу.

Студент Олександр Щичко, вдявши роль ведучого презентації на себе, розповів, як сам залучився до волонтерів, що роз’яснюють децентралізацію, під час презентації у Краматорській машинобудівній академії, де він навчається. За два місяці, що минули відтоді Олександр разом із студентами зі Слов’янська та Одеси, пройшов навчання на семінарі-тренінгу Інституту Громадянського Суспільства, де мав нагоду познайомитися з ідеологом цієї реформи Анатолієм Ткачуком та іншими експертами Інституту Громадянського Суспільства. Відтак ці студенти провели презентації для однолітків про децентралізацію влади та розвиток громадської активності у  чотирьох областях України.

Молоді громадські активісти розповіли студентам СНУ ім.В.Даля для чого потрібна децентралізація, як впроваджувати реформу у громадах, який внесок кожного волонтера може бути для розвитку спроможної громади і які міфи необхідно подолати для успішного проведення реформи.

 На заході виступив також Ігор Агібалов - координатор Офісу реформ, створеного при Луганській ОДА. Він підтримав молодіжну просвітницьку ініціативу та зазначив, що децентралізація знаменує злам старої радянського адміністративної системи і народження нової системи повноцінної місцевої влади - об’єднаних територіальних громад.

Показово, що на заході побували також п’ятеро студентів Лисичанського педагогічного коледжу, які залучилися до волонтерства на аналогічній презентації і відразу розпочали участь у просвітницьких лекціях.

За підсумками заходу залучені студенти СНУ ім.В.Даля та Лисичанського педагогічного коледжу сформували групу волонтерів на чолі з переселенкою з Луганська Каріною Орловою та у наступні дні самостійно провели серію презентацій, «уроків децентралізації» та інших просвітницьких заходів для школярів у містах Луганщини та навіть сусідніх областей.

Презентації реформи для студентів відбуваються у рамках проекту «Здійснення інформаційно-просвітницької та адвокаційної кампанії для формування спроможних громад Луганщини, Донеччини, Львівщини і Одещини». Цей проект  впроваджує Інформаційно-аналітичний центр «Логос»спільно з ВМГО «Студентське братство»у рамках програми ЄС «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні», яка фінансується Європейським Союзом та реалізується Інститутом Громадянського Суспільства.

Контакти

  • ВМГО «Студентське братство»
  • https://www.facebook.com/vmgosb

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.