bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Буковелі обговорили польсько-білорусько-українське співробітництво
11.10.2016

11 жовтня на Буковелі зустрілися представники 14 прикордонних регіонів, що беруть участь у програмі Польща-Білорусь-Україна. Конференція відбувалася під головуванням заступника міністра Міністерства розвитку Польщі Адама Гамрищака. Підсумовуючи попередній досвід транскордонного співробітництва трьох країн, було оголошено перший набір пропозицій у рамках нової програми. У цій програмі партнери з Польщі, Білорусі та України можуть претендувати на фінансування загальною сумою до 80,17 млн. євро. Конкурс розпочнеться 11 жовтня і триватиме до 31 грудня 2016 року.

- Зацікавлення спільними проектами дуже високе, про що свідчить кількість зареєстрованих попередніх концепцій проектів. З майже вісімсот п’ятдесяти проектів найбільше їх представила українська сторона. Це не випадково, що саме у цій країні спільно з представниками всіх прикордонних регіонів офіційно підведені підсумки Програми 2007-2013 і представлені можливості, які пропонує її нова редакція – повідомив заступник міністра розвитку Республіки Польща Адам Гамрищак.

Результати співпраці

У 2007-2013 роках, Міністерство розвитку підписало 117 договорів на загальну суму підтримки понад 174 мільйонів євро. Проекти співробітництва на східному кордоні ЄС принесли з собою багато важливих інвестицій, які дозволили створити понад 460 нових робочих місць.

Нова редакція програми

Перспектива 2014-2020 пропонує нові можливості для розвитку з програмою Польща-Білорусь-Україна. Спільні проекти можуть бути пов’язані зі збереженням і популяризацією історичної спадщини та місцевої культури. Пріоритетом є також поліпшення якості і безпеки існуючих транспортних зв’язків і розвиток систем транспорту з низьким рівнем викидів. Додаткове фінансування також може бути надано проектам, що служать швидшому оформленню в пунктах перетину кордонів і профілактичним заходам у сфері екологічних катастроф, стихійних лих та аварійних ситуацій.

Перший конкурс буде охоплювати всі ці згадані тематичні цілі програми. Для фінансування проектів виділено понад 80 мільйонів євро, з яких 13,5 млн. євро на тематичну ціль «Спадщина», 28,3 млн. -  “Доступність”, 14,5 млн. -  “Безпека” і 23,8 млн. - ”Кордони”.

Заявники можуть претендувати на фінансування у розмірі до 90% вартості проекту. Набір буде двоетапним – спочатку будуть оцінювати так звані концептуальні записки (подані до 31 грудня 2016 року). Потім відібраним кандидатам буде запропоновано представити повну форму заявки на фінансування. Підтримка ЄС для проекту може становити від 100 тисяч до 2,5 млн. євро. З документами для участі в конкурсі, включаючи посібник заявника, можна буде ознайомитися на веб-сайті програми 2014-2020 www.pbu2020.eu .

Ми будемо допомагати потенційним одержувачам, щоб цінні ініціативи не натикалися на різного виду бар’єри. Ми будемо проводити інформаційні зустрічі, не тільки в регіональних столицях, а й у невеликих містах. Ми хочемо допомогти менш досвідченим суб’єктам у використанні можливостей для розвитку, пропонованих прикордонним співробітництвом, - зазначив заступник міністра Адам Гамрищак.

Програми Європейського інструменту сусідства є важливим елементом політики ЄС щодо своїх сусідів. Європейська комісія прагне підтримувати соціально-економічний розвиток регіонів, розташованих по обидві сторони  зовнішніх кордонів ЄС. Програма фінансується з Європейського фонду регіонального розвитку (ЄФРР) і Європейського інструменту сусідства (ЄІС).

Бюджет програми Польща-Білорусь-Україна становить понад 183 млн. євро. Співпраця принесе користь жителям 4 польських воєводств (Підляського, Люблінського, Підкарпатського, східної частини Мазовецького), а також 4 білоруських і 6 українських областей (Білорусь: Брестська, Гродненська, Мінська і Гомельська області, Україна: Львівська, Волинська, Закарпатська, Рівненська, Тернопільська і Івано-Франківська області).

Контакти

  • Представництво Спільного Технічного Секретаріату
  • [email protected]
  • +38 0322 61 02 59

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.