bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Краматорську обговорили проект Програми сприяння розвитку громадянського суспільства регіону
17.08.2016

15 серпня 2016 р. у Краматорську відбулись публічні обговорення проекту обласної цільової програми сприяння розвитку громадянського суспільства в Донецькій області.

Учасники обговорення розповідали про проблеми, з якими стикаються у своїх громадах, та вносили правки до проекту програми. Заступник голови Координаційної ради сприяння розвитку громадянського суспільства, керівник напрямку «Розвиток потенціалу громадянського суспільства» Донецької обласної організації «Комітет виборців України» Світлана Ткаченко розповіла: «В цілому представники громадських організацій, що були присутні на заході, активно долучились до обговорення проекту програми та Плану заходів до неї. Було запропоновано додати до програми завдання морального виховання, патріотичного виховання. В заходах виступаючі запропонували запланувати діяльність щодо проведення  громадянської освіти для молоді та старшокласників. Також ще раз підкреслили важливість запровадження та удосконалення статутів громад. Такого документу немає майже у 70% міст області, а там, де вони є, в багатьох випадках потрібен їх аналіз та оновлення. Тому громадськість пропонує провести моніторинг стану статутів громад та інших нормативних актів, що закріплюють механізми участі громадськості в місцевому самоврядуванні (Положення про громадські слухання, місцеві ініціативи, електронні петиції тощо),  вдосконалити та уніфікувати такі положення і запропонувати для прийняття та використання в територіальних громадах області.

Також відмічали необхідність повторно прослідкувати за тим, чи використовуються  нові документи та чи допомагають вони впроваджувати демократичні принципи врядування в громадах. Проте, для тих, хто не надавав пропозиції до Проекту програми через онлайн-форму та не мав можливості приєднатись до публічних обговорень у Краматорську, але має що додати, ще залишається шанс надати свої пропозиції до 1 вересня», - наголосила вона.

В обговоренні взяли участь заступник голови Донецької ОДА Ігор Стокоз, в.о.директора департаменту інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації Ігор Ставинога, представники Координаційної ради сприяння розвитку громадянського суспільства, представники місцевої влади та близько 30 громадських активістів з різних міст регіону.

Як підкреслив аналітик Донецької обласної організації «Комітет виборців України» Роман Кисленко, окрім правок до документу люди також наполягали на проведенні заходів для обміну думками та пропозиціями. «Оскільки розгляд проекту програми розпочнеться вже восени, а за прийняттям ще має слідувати процедура передбачення коштів у бюджеті наступного року, представники влади пропонували розпочати виконання плану дій до програми вже у 2017 році. Натомість, громадські активісти наполягають не прив’язуватися виключно до програми. Адже постійна комунікація представників громадянського суспільства та влади сприятиме кращому розумінню потреб та можливостей один одного та посиленню співпраці. Так, громадськість переконує облдержадміністрацію знайти можливість провести у листопаді Форум неурядових організацій для побудови діалогу з владою, або, як мінімум, розпочати діяльність, яка не потребує бюджетування»,- зазначив він.

Свої пропозиції до проекту можна надати до 1 вересня 2016 року на e-mail: [email protected]. За підсумками заходу вирішено розглянути численні пропозиції та зауваження, висловлені під час обговорення, і винести доопрацьований варіант документа на розгляд Координаційної ради зі сприяння розвитку громадянського суспільства в Донецькій області, засідання якої заплановано на 5 вересня.

Захід було організовано Донецькою обласною організацією «Комітет виборців України» спільно з  Донецькою обласною державною адміністрацією за підтримки Програми розвитку ООН в Україні.

Контакти

  • Донецька обласна організація «Комітет виборців України»
  • [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.