bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Ідею примирення через фільми волонтери поширюють на Донбасі
20.05.2016

Сильні духом люди вміють прощати! Під таким гаслом волонтери Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Студентське братство» проводять у школах Маріуполя та інших міст і сіл Сходу України  просвітницькі «кіноуроки».

Серед фільмів, які демонструються на заходах  «Три історії з Галичини» про жінку-політв’язня Ольгу Ільків. На початку 1950 р. Роман Шухевич рекомендував пані Ользі переїхати з родиною на Донбас і створити там осередок боротьби за незалежність України. Проте за день до переїзду вона була заарештована і засуджена особливою нарадою при КГБ у Києві на 25 років тюремемного ув’язнення.

Як показано у фільмі, дев’яносторічна Ольга Ільків вирішила пробачити радянських КГБістів, які після арешту забрали в неї дітей  і, змінивши прізвища, віддали їх до дитбудинку та пообіцяли, що вона дітей ніколи не побачить.

Ведучий заходу у Маріупольському міському ліцеї – учень-волонтер Даниїл Тюрін показав одноліткам відеосюжет про поїздку школярів Маріуполя до Львова на зустріч з Ольгою Ільків та іншими легендарними жінками-політв’язнями. Активіст також продемонстрував збірку віршів Ольги Ільків та згадав: «дорогою зі Львова в поїзді я прочитав цілу збірку» і додав, що вірші пані Ольги перекладено на музику ще у 1948 році.

Усіх зацікавлених школярів Данило Тюрін закликав писати учнівські наукові роботи в рамках Малої Академії Наук з історичної та краєзнавчої тематики, а також відвідувати героїв таких фільмів на шкільних канікулах, бо це «живі легенди, приклади людської гідності та активної громадянської позиції». 

Активіст зазначив, що справжня велич Ольги Ільків у тому, що вона змогла пробачити кагебістів, які спричинили її стільки страждань: «Треба мати багато сили, щоб з гідністю прийняти вирок сталінського режиму на 25 років тюрми, та ще більше сили треба, щоб, опинившись на свободі пробачити виконавців комуністичних репресій. Це є прикладом і для нас сьогодні.».   

Протягом травня аналогічні кіноуроки волонтери ВМГО «Студентське братство» проводять у містах і селах Донецької та Луганської областей у рамках проекту «Школа громадянської освіти для молоді Сходу України», який відбувається за підтримки ТОВ «Будівництво і монтаж» - компанії, яка евакуювалася з території окупованого Донецька.

На Маріупольському телеканалі «Сігма» вийшов сюжет щодо кіноуроку про Ольгу Ільків.

Контакти

  • Студентське братство
  • https://www.facebook.com/vmgosb

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.