bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

На Рівненщині реалізується проект, спрямований на зменшення толерантності до корупції
08.02.2016

Розмови про корупцію (хабарництво) у вищій освіті вже тривають не один рік. Про те, що це явище стало масовим, говорять уже на усіх рівнях. До сьогодні реалізовано уже десятки проектів та різного роду ініціатив, спрямованих на подолання цього явища. Правоохоронні органи час від часу затримують хабарників у різних регіонах країни. Та попри це все, проблема залишається там же, де й була.

Для того, щоб вирішити будь-яку проблему, треба спочатку розібратися з причинами її виникнення. На думку Руслана Костюкевича, координатора проектів ГО «Регіональний центр євроінтеграційних проектів» та керівника проекту «Антикорупційна школа студента», саме «невірно встановлений діагноз» у проблемі хабарництва в університетах призводить до повільного поступу у напрямку вирішення цієї проблеми.

У результаті проведених досліджень активісти ГО «РЦЄП» встановили, що однією з основних причин процвітання хабарництва в університетах є те, що студенти самі провокують корупційні дії, шукаючи шляхи отримання позитивної оцінки замість того, щоб вивчити начальний матеріал та самостійно здати екзамени. Це трапляється тому, що значна частина студентів не сприймають застарілу модель освіти, не вірять у те, що отримані знання є запорукою їх професійного успіху та не бачать причинно-наслідкового зв’язку між оцінкою і майбутнім працевлаштуванням. Тому й вважають, що краще заплатити сотню-другу гривень і отримати необхідну оцінку, ніж сидіти за конспектами (комп’ютером) і готуватися до екзамену.

Викладачам така ситуація також вигідна. Маючи малу зарплатню вони не сильно опираються спокусі поставити підпис в заліковій книжці за гроші чи інші блага. Студенти, які за кілька років добре освоюють такі схеми, на старших курсах взагалі не спроможні навчатися, не маючи належної бази, що ще дальше закручує цю небезпечну спіраль.

Та чи можна щось змінити? Чи насправді єдиним виходом є затримання хабарників і судова тяганина, яка після цього виникатиме? Чи можливо варто спробувати розірвати цю спіраль самим учасникам начального процесу?

ГО «Регіональний центр євроінтеграційних проектів» за підтримки РОГО «Комітет виборців України» спробували це зробити, розпочавши з вересня 2015 року на Рівненщині проект «Антикорупційна школа студента», що реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу. Метою проекту є зменшення рівня толерантності до корупції студентської молоді. Іншими словами діяльність у межах проекту спрямована на те, щоб переконати студентів-першокурсників у тому, що не пропонуючи викладачам хабарів, можна успішно навчатися в університеті. Для реалізації цього непростого завдання у межах проекту було проведено 20 тренінгів «Механізми протидії корупції в системі організації навчального процесу: організаційно-адміністративні та поведінкові аспекти» і 20 тренінгів «Правові наслідки корупційних дій та методи правового захисту». Крім цього, студенти-першокурсники Рівненщини отримали буклети з алгоритмами захисту від хабарництва.

Чому саме першокурсники? Результати дослідження, яке проводили активісти ГО «РЦЄП» у рамках проекту «Антикорупційна школа студента», показали, що лише 9,9% першокурсників (опитано 343 студенти першого курсу університетів Рівненщини) давали комусь особисто хабарі. Тоді як на старших курсах частка студентів, які брали участь у корупційних діях становить майже 50%, а на заочній формі навчання – більше 70%. До того ж, на запитання «Що спонукало Вас до давання хабаря?» лише 6,5% студентів відповідають, що причиною було вимагання викладача. А в інших випадках це «добровільна ініціатива, щоб спростити собі життя» (43%), не хотів втрачати стипендії (14%), «Боявся, що відрахують» (10,3%) та ін.

Тому потрібно усе зробити, щоб відгородити молодь, яка потрапила в університети, від ганебних  корупційних справ. Адже якщо це завдання не вдасться виконати, то після того, як ці молоді люди спробують легкий хліб, зупинити їх буде практично неможливо не лише в межах університету, а й у їх майбутній професійній діяльності.

Потрібно зауважити, що проблема толерантності до хабарництва стосується усіх регіонів України. Корупція стала нормою життя більшості людей. За дослідженням фонду «Демократичні ініціативи»  21 % студентів вважає, що корупція – це норма сучасного життя, а в 35 % студентів переважає точка зору, що це – «один із можливих способів вирішення існуючих проблем».  Характерно, що студенти в цілому досить терпимо ставляться до корупції і лише 44% вважають, що цьому слід протидіяти, причому готові це робити особисто лише 5 %.

Щоб виховати у молоді стійке несприйняття корупції активісти ГО «РЦЄП» розвинули основну ідею проекту «Антикорупційна школа студента» у діяльність, спрямовану на виявлення молоді, яка готова публічно заявити про свою громадянську позицію з цього питання. Йдеться про те, що першокурсникам, які готуються до своєї першої у житті сесії, пропонується наклеїти на залікову книжку наліпку з написом «Я не даю хабарів!», що засвідчує про приєднання їх до «Антикорупційного кодексу студента». Сам Кодекс не має юридичної сили, а є радше морально-етичним зобов’язанням студента перед собою, колегами, батьками й оточуючими. Проте, охочих публічно заявити «я не даю хабарів!» небагато – практично кожен 4-й студент, серед тих, хто побували на тренінгах, що проводилися у межах проекту «Антикорупційна школа студента».

Іншою проблемою, над якою починають працювати активісти ГО «РЦЄП», це висока толерантність до корупції викладачів, яким пропонується підписатися під «Антикорупційним кодексом викладача». Наліпки з написом «Я не беру хабарів!» поки що наклеїли на журнали обліку роботи студентів лише одиниці. А в окремих інститутах підписів викладачів під кодексом взагалі не з’явилося.

Ми сподіваємося, що кожен, хто хоче жити у правовій і заможній державі, ще раз задумається про свою роль у процесі становлення прозорого демократичного суспільства і візьме на себе частину відповідальності за те, що коїться навколо зараз і що буде з нашою країною у майбутньому.

Для довідки

Проект «Антикорупційна школа студента» – реалізує ГО «РЦЄП» у рамках програми «Підтримка місцевих ОГС та громадських ініціативних груп для здійснення демократичних змін в Україні» (Українська регіональна платформа громадських ініціатив)  за підтримки Європейського Cоюзу та РОГО «Комітет виборців України».

Докладніше з проектом можна ознайомитися на офіційному веб-сайті Регіональний центр євроінтеграційних проектів http://europrojects.org.ua на сторінці проекту   http://europrojects.org.ua/projects/sotsialni-proekti/antikoruptsijna-shkola-studenta .

Стежити за новинами проекту https://www.facebook.com/europrojects.go

Контакти

  • Руслан Костюкевич
  • координатор проектів «РЦЄП»
  • [email protected]
  • +38 067 70 61 333
  • +38 099 068 52 66

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.