bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Депутати місцевих рад Полтавського району обговорили добровільне об’єднання територіальних громад
26.01.2016

21-23 січня 2016 року ініціативною групою «Єдність громад» в рамках реалізації проекту «Стимулювання сільського розвитку та активізація сільського населення в Полтавському районі шляхом розширення участі громадян у процесах прийняття рішень на рівні територіальних громад» за фінансової підтримки Європейського Союзу  проведено три одноденні семінари-тренінги для депутатів місцевих рад та членів виконавчих комітетів сільських рад Полтавського району з питань проведення децентралізації та адміністративно-територіальної реформи.

Захід мав на меті інформування представників влади та громадськості про можливості впровадження  Закону України «Про добровільне об’єднання громад» в Полтавському районі. Розглянуті питання фінансової децентралізації в Україні та її наслідки для територіальних громад району, можливості налагодження співробітництва громад для вирішення проблемних питань на селі, механізми державної підтримки регіонального розвитку. Для більшості учасників інформація була новою, адже на сьогодні в районі робота в цьому напрямку не проводиться. На інформаційні заходи, які проводяться в області, зазвичай запрошують представників влади (сільських голів тощо), а населення залишається один на один зі страхами, що базуються на недостовірній інформації.

Про важливість роз’яснювальної роботи серед населення та надання консультацій щодо процедури об’єднання громад свідчить той факт, що охочих відвідати заходи з даної тематики стає все більше. І, не зважаючи на те, що  в Перспективному плані формування територій громад Полтавської області, затвердженому рішенням сесії Полтавської облради та Кабінетом Міністрів України, Полтавський район залишився «білою плямою», ряд сільських рад мають бажання долучитися до процесу укрупнення територіальних громад з метою розширення кола послуг, які можуть надаватися місцевому населенню в межах територіальної громади. Ситуація в громадах свідчить про те, що на сьогодні мешканці сільських територій  не мають жодного впливу на прийняття рішень на місцевому рівні. Крім того, дуже багато проблем місцевого значення не можуть бути вирішені через відсутність повноважень та фінансових ресурсів в органах місцевого самоврядування. Але ситуацію можна докорінно змінити, об’єднавши сільські ради навколо центрів економічного розвитку (економічно та інфраструктурно спроможних сільських рад). У семінарах взяли участь сільські голови, депутати сільських рад,члени виконавчих комітетів, активні представники територіальних громад та представники громадських організацій Полтавського району. Під час заходу були напрацьовані подальші кроки щодо впровадження адміністративно-територіальної реформи та процесу децентралізації в Полтавському районі та запропоновано продовжити проведення навчальних семінарів для мешканців сільських рад.

Організатори заходу — Ініціативна група «Єдність громади», Полтавський обласний благодійний фонд «Фонд розвитку громади «Ініціатива».

Довідково про проект: Захід проходить у межах проекту «Стимулювання сільського розвитку та активізація сільського населення в Полтавському районі шляхом розширення участі громадян у процесах прийняття рішень на рівні територіальних громад», який впроваджується в рамках проекту «Українська регіональна платформа громадських ініціатив», що адмініструється ГО «МАРТ» за фінансової підтримки Європейського Союзу. Мета проекту — активізація сільського населення Полтавського району для вирішення питань місцевого значення, наближення адміністративних та інших послуг до сільських мешканців, підвищення  якості життя на селі. Проектом передбачається проведення інформаційної та роз’яснювальної роботи в 12 сільських радах Полтавського району, населення яких бачить перспективу в об’єднанні громад, сприяння ініціюванню об’єднанню  сільських рад району у спроможні громади.

Контакти

  • Полтавський обласний благодійний фонд «Фонд розвитку громади «Ініціатива»
  • [email protected]
  • http://initiative.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.