bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Дорогами успіху трьох сіл Волині
28.12.2015

Волинський ресурсний центр розвитку локальної демократії з робочим візитом побував у трьох селах Ратнівського району – Лучичі, Заброди та Якушів. Що особливого у цих поліських куточках? 

Все почалося зі створення сільського комітету «Надія» у 2003 році. Люди самоорганізувались. Почали долучатись до благоустрою сіл, бо побачили, що разом простіше вирішувати спільні проблеми. З часом створили громадську організацію «Промінь», коли почали вигравати гранти. Сільський комітет і громадська організація тут і сьогодні діють (таких населених пунктів на Волині, як виявилося, обмаль).

Як потрібно дбати про село, його інфраструктуру і де брати кошти на благоустрій розповів голова сільського комітету Віталій Литвинець.

ЛУЧИЧІ

При в’їзді в село Лучичі Ратнівського району відразу привертає увагу асфальтована дорога. Часто буває, що аж зуби цокають і автобус деренчить, а тут – цивілізація. Однак не довго ми тішились нею – виїхавши на центральну вулицю села, помітно, що стан дороги значно гірший. Віталій Литвинець, голова Забродівського сільського комітету «Надія» пояснює, що ця вулиця не на балансі села. Її обслуговує район. Тому й провести ремонтні роботи не мають права. За решту вулиць відповідає сільська рада.  А завдяки виграним проектам кошти на ремонт комунальних доріг наших трьох сіл є, – додає Віталій Іванович.

На черзі – фельдшерсько-акушерський пункт. Будинок, у якому знаходиться пункт першої медичної допомоги у селі виглядає сучасно і акуратно. На подвір’ї – доглянуті і підготовлені до зими клумби. в середині – чисто, ніякої антисанітарії. Медичне приладдя, розділені кімнати для різних медичних послуг. Медсестра з радістю хвалиться нинішніми умовами праці. Мовляв, тривалий час приміщення ФАПу було зовсім не пристосоване до надання відповідних послуг, оскільки знаходилося в звичайному житловому будинку. Але дякуючи сільському голові і забродівській громадській організації «Промінь», з 2010 року працюють у хороших умовах.

Саме у 2010 році завершили роботу над мікро-проектом «Добудова маніпуляційної кімнати ФАПу с. Лучичі Ратнівського району». Проект реалізовано в рамках Проекту ЄС /ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» Забродівською громадською організацією «Промінь». Бюджет мікро-проекту становив 193 010 гривень (фінансування здійснювали у розмірі: Проект – 79 461 гривень, ГО «Промінь» – 8 801 гривень, Забродівська сільська рада, Ратнівська районна рада, Волинська обласна рада – 105 748 гривень). У результаті – повністю реконструйовано приміщення ФАПу, значно покращено умови надання медичних послуг для населення.

ЗАБРОДИ

Наступне село, де також працюють над розвитком інфраструктури – Заброди. Тут знаходиться сільська рада, до якої входять Лучичі і Якушів.

У Забродах порадили відвідати місцеву школу. Потрапивши на шкільне подвір’я, приємно вражають викладені бруківкою доріжки по периметру школи і облаштоване місце для парковки.

Директор НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – дитячий садок» села Заброди Роман Тарасюк розповідає, як вдалося досягнути таких результатів: «Всі ці ремонтні роботи були виконані в рамках проекту «Покращення доступу до туристичного регіону «Долина Зілави» та громад партнерів на кордоні Польщі, Білорусі та України». Проект фінансований в рамках Програми Польща-Білорусь-Україна 2007-2013 сумою понад 500 000 євро».

За ці кошти було збудовано майже 7 кілометрів комунальних доріг, облаштовано дитячий садок і школу. Школу погодилися включити в проект, бо зробили музей в одному із шкільних приміщень. На базі музею планують відкрити інформаційний центр вивчення спільної українсько-польської історії. Завдяки музею як туристичній точці школу включили в проект.

У рамках цього ж проекту облаштовано територію дитячого садка «Сонечко», а точніше – заасфальтовано частину подвір’я і відведено місце для парковки.

Оскільки «Сонечко» поки що одне на три села, садочок добудували в рамках Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування у 2009 році. «Мабуть, нема більш сучасного і комфортного садка у районі» - не без гордості зазначив директор закладу Роман Тарасюк. Інвентар для добудованої частини придбано у 2011 році.

Яскравий дитячий майданчик з різними ігровими спорудами місцева ГО «Промінь» встановила в рамках конкурсу «Громадська ініціатива в дії».

Крім європейський грантів, сільська громада залучає місцевих бізнесменів, зокрема підприємство «Ратнівський аграрій» і благодійний фонд Степана Івахіва «Патріоти Волині».  «Наприклад, ті ж меблі у шкільний музей закупив «Ратнівський аграрій» – каже Роман Тарасюк.

Як і фельдшерсько-акушерський пункт у селі Лучичі, ФАП у Забродах також оновлений завдяки проекту «Покращення медичних послуг населенню шляхом капітального ремонту ФАПу села Заброди» за підтримки Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-ІІ». Від 2012 року медична установа надає якісні медичні послуги жителям та гостям села.

Голова ГО «Промінь», за сумісництвом фельдшер ФАПу у Забродах  Іван Боровський каже, що створювали громадську організацію з метою зацікавлення людей у тому, що цей же ж ФАП, наприклад,  не є чийсь, а наш, і ми повинні дбати про його вигляд і обладнання. 

ЯКУШІ

Ще одне село Забродівської сільської ради – Якуші. Веде до нього (після побаченого у попередніх двох селах, вже й не дивно) рівненька асфальтована дорога. Перша зупинка в Якушах – ЗОШ І-ІІ ступенів, розбудована на базі колишнього дитячого садка. Директор школи Віталій Литвинець (і «екскурсовод» під час поїздки)відразу звертає нашу увагу на перекритий дах школи. «З цим допоміг фонд Степана Івахіва «Патріоти Волині». Він дав стартову суму. І сільська рада допомогла» - каже Віталій Іванович.

Звичайно, що ФАП у Якушах нічим не поступається сусіднім. Спільними зусиллями і коштами (фінансування здійснювали у розмірі: грантові кошти – 77 223 гривень, ГО «Промінь»– 7 706 гривень, Забродівська сільська рада, Ратнівська районна рада та Волинська обласна рада – 68 600 гривень) довели медичний пункт до пуття і забезпечили умови для якіснішого надання медичних послуг населенню.

Сільський будинок культури у Якушах також модернізували. Здобувши перемогу у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування 2011 року за проект «Створення системи надання якісних соціально-культурних послуг мешканцям Забродівської сільської ради та активна участь громади у підготовці до «ЄВРО-2012» за кошти понад 240 тисяч гривень було проведено будівельно-монтажні роботи приміщення клубу та придбано необхідне обладнання.

Повертаючись із Якушів, вдалося поспілкуватися з сільським головою цих трьох «причепурених» сіл. Як пораду іншим сільським головам Микола Калачук висловив такі слова: «Взятися за будь-який проект і не боятися його. Я побачив, що якщо не буде ініціативи від сільського голови, цим ніхто не буде займатись. Ми почали писати проекти з 2008 року. Звичайно, нам їх повертали. Ми допрацьовували і знову відправляли. Вчились на своїх помилках. Писали і на міжнародні конкурси, і всеукраїнські. На сьогодні з 21 поданого проекту реалізовано 13. Це достойний результат для однієї сільської ради». 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.