bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Підсумки першого року громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети»
18.12.2015

На минулих вихідних громадському партнерству «За прозорі місцеві бюджети!» виповнився рік. За цей час всі 15 членів громадської мережі успішно впроваджували принципи відкритості та прозорості у формуванні місцевих бюджетів.

11-13 грудня учасники партнерства зібралися в Одесі, де й презентували перші підсумки своєї діяльності. За цей час відразу кілька представників партнерства стали депутатами у своїх місцевих радах, у ЗМІ було опубліковано кілька сотень матеріалів, присвячених впровадженню принципів відкритості у сфері формування бюджетів.

Як розповів керівник проекту в Івано-Франківську, директор ГО «Центр політичних студій та аналітики» Віталій Світлик, за результатами публікації виконком міської ради навіть ухвалив рішення про скасування роботи «Сервіс-авто», яке раніше займалося паркувальними майданчиками.

Ще цікавіша ситуація в Миколаєві, де, за словами керівника проекту, голови організації «Фонд розвитку міста Миколаєва» Михайла Золотухіна, новий мер включив усі пропозиції проекту до своєї програми. Правда, поки ще рано говорити, наскільки ці побажання будуть виконані.

А от у Білозерці Херсонської області (єдине селище міського типу у проекті), де до початку здійснення проекту за фактом навіть не було сайту, тепер же, за словами голови Білозерського Молодіжного центру регіонального розвитку Елли Петренко, активно триває робота над створенням веб-представництва місцевої ради. На це з місцевого бюджету виділено 50 тис. грн.

У місті Здолбунів Рівненської області голова громадської організації «Зеон» Микола Орлов не тільки став депутатом міськради, а й увійшов до бюджетної комісії. Крім того, за рекомендаціями організації було внесено цілий ряд змін до регламенту місцевої ради.

У Вознесенську Миколаївської області влада також активно йде на контакт і вже цілий ряд пропозицій був врахований при складанні бюджету. Як розповів керівник проекту та голова Вознесенської міської громадської організації «Агентство економічного розвитку» Володимир Трандафіл, представники партнерства також були включені до складу експертної групи зі складання цільових програм для міста.

У Чернігові була проведена велика робота з популяризації ідеї прозорості бюджетів. Зокрема, як розповіла представник проекту, журналіст Громадське ТБ, з початку роботи проекту було знято 8 великих сюжетів.

Олена Ніжельська, керівник проекту в Сєвєродонецьку (Кризовий медіа центр Сіверський Донець), зазначила, що організацією ведеться систематична робота відразу за двома напрямками: бюджетна діяльність і об’єкти капітального будівництва.

У Чугуєві керівник проекту (Чугуївська правозахисна група) Аліна Кувшинчикова розповіла, що за пропозицією організації було прийнято регламент місцевої ради, а також повністю відкритий доступ на всі публічні заходи, в тому числі на сесію, без попередньої акредитації.

У Сумах, за словами представниці проекту (Бюро аналізу політики) Наталії Орлової, значний акцент було зроблено на недоліки системи держзакупівель на місцях. Зокрема, було проаналізовано ряд вже здійснених тендерів та виявлено їх недоліки.

Як зазначила голова Регіонального аналітичного центру Світлана Гудь, в Ізмаїлі, крім великої кількості публікацій у пресі, була також проведена робота зі збору протоколів і стенограм всіх сесій міської ради, які були опубліковані в рамках проекту.

Глава Дніпропетровського координаційно-експертного центру з питань регуляторної політики Олексій Литвиненко зазначив, що завдяки роботі проекту на сайті міської ради з’явилися реально працюючі розділи з питань бюджету та комунальних установ.

Крім того, в усіх регіонах були проведені прес-конференції, інформаційні зустрічі та семінари, присвячені прозорим бюджетам.

Нагадаємо, метою суспільного партнерства є сприяння підвищенню загального рівня прозорості, відкритості, доброчесності та цілісності бюджетного процесу на місцевому рівні шляхом впровадження постійно діючого громадського контролю за його ходом. Основними пріоритетами партнерства на стартовому етапі були визначені посилення загальної здатності громадянського суспільства здійснювати ефективний громадський контроль за бюджетним процесом на рівні регіонів України, постійне інформування з питань бюджетної політики широкої громадськості, застосування усіх можливих форм громадського контролю та публічного впливу на бюджетну політику для дотримання в ній принципів прозорості, доброчесності та відкритості, ініціювання та активна участь у процесі реформування бюджетного законодавства України, в тому числі, шляхом розробки відповідних нормативно-правових актів. Координувати діяльність партнерства протягом першого етапу його діяльності учасники довірили Одеській обласній організації ВГО «Комітет виборців України». Партнерство відкрите для приєднання всіх зацікавлених осіб та організацій, які поділяють принципи роботи партнерства і бажають докласти зусиль до підвищення рівня відкритості, прозорості, доброчесності та цілісності місцевих бюджетів в Україні.

Партнерство працює в рамках проекту «Громадянське суспільство та медіа за прозорі місцеві бюджети», який реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» за фінансової підтримки Європейського союзу та Посольства Фінляндії в Україні.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.