bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Стратегія розвитку області повинна бути переписана: підсумки круглого столу у Чернівцях
14.12.2015

«Стратегія розвитку області повинна бути переписана, а проекти для фінансування мають відбиратись на прозорій основі» - таким підсумком завершився круглий-стіл «Реалізація Стратегії розвитку Чернівецької області на період до 2020 року в умовах процесу децентралізації», який відбувся 07 грудня 2015 року о 16:00 у приміщенні Бізнес-центру Інтерсіті (вул. Шевченка, 28).

У роботі круглого столу взяли участь експерти та представники громадського, регіональної влади. На жаль, запрошені представники авторського колективу та профільного департаменту Чернівецької ОДА не брали участі у роботі круглого столу.

Микола Васильович Ляхович, голова ЧОГО “Буковинська агенція регіонального розвитку”, доповів присутнім про результати громадського моніторингу процесу розробки та початкового етапу впровадження Стратегії розвитку Чернівецької області до 2020 року. Серед недоліків Стратегії М.В.Ляхович назвав недостатню відповідність Державній стратегії регіонального розвитку та практичну відсутність вимірювальних показників досягнення її цілей. Ярослав Васильович Кирпушко, Керівник Буковинського центру реконструкції та розвитку, наголосив на недостатній мобілізації осіб, які рухають економіку області, до написання Стратегії: “Для кого Стратегія, якщо нема стратегів?!”. “Там є все! Є три напрямки, а в них є все!”,- заявив Доцент кафедри економічної теорії та менеджмент Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича Богдан Дмитрович Сторощук,- “Неможливо йти у всіх напрямах одночасно. В той же час, варто відмітити, що така стратегія є універсальною стартовою площадкою для всіх”.

Найжаркішу дискусію викликав План заходів з реалізації у 2015-2017 роках Стратегії розвитку Чернівецької області до 2020 року, до якого включено заходи, які потребують загального фінансування майже на 7 млрд грн., та проекти, відібрані для фінансування з Державного фонду регіонального розвитку. За словами М. В. Ляховича багато проектів мають сумнівну ефективність (їх виконавці подекуди не можуть навести показники, які мають бути досягнуті в результаті реалізації проекту), а деякі проекти взагалі є недоцільними в умовах процесу об’єднання громад.

Прикладами таких проектів є:

  • Добудова навчального корпусу загальноосвітньої школи І-ІІ ступеня до спортивного залу клубу в с.Мошанець Кельменецького району на суму 8,8 млн грн;
  • Будівництво загальноосвітньої школи І-ІІІ ступеня на 240 учнівських місць навчання по вул.Центральній в с.Усть-Путила Путильського району на 13 млн грн;
  • Розвиток продуктів подієвого туризму Кіцманського району (п. 2.5 Плану заходів) на 80 млн грн. та ін.

“Це — план будівництва, а не розвитку”, “Під кожним рядком можна писати прізвище”,- констатували учасники круглого-столу.

Під час роботи круглого столу, учасники висловили пропозиції залучати до розробки стратегічних документів осіб, які саме формують економіку області, забезпечити конкуренцію ідей та команд, як під час обробки стратегічних документів, так і під час їх реалізації, у т.ч. шляхом проведення відкритих конкурсів проектних пропозицій за чіткими правилами.

Ініціатором заходу виступила Чернівецька обласна громадська організація “Буковинська агенція регіонального розвитку”. Учасники обговорили проблеми та проміжні результати процесу реалізації Стратегії, перспективи успішної реалізації Стратегії та перетворення її у документ, що є визначальним для бюджетування розвитку регіону у т.ч. нових об’єднаних громад. Директор Регіонального офісу реформ Ігор Орестович Баб’юк ознайомив присутніх про ситуацію з стратегічним плануванням в нових об’єднаних громадах.

Контакти

  • ЧОГО “Буковинська агенція регіонального розвитку”
  • Микола Ляхович
  • [email protected]
  • 050 661 29 39

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.