bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Луцьку запрацював четвертий Кіноклуб медіапросвіти Docudays UA
14.12.2015

У Міжнародний день прав людини, який світова спільнота відзначає 10 грудня, і в межах ХІІ Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно Docudays UA відбулося відкриття вже четвертого в Луцьку Кіноклубу медіа-просвіти Docudays UA - при Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олени Пчілки.

Як зазначила керівник Кіноклубу Жанна Литвина, така форма роботи бібліотеки вкрай потрібна як і самій бібліотеці, так і її відвідувачам, адже питання просвіти щодо прав людини сьогодні залишається дуже актуальним. Загалом Волинська ДОУНБ ім. Олени Пчілки є постійним партнером Мандрівного Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, тож створення Кіноклубу стало продовженням багаторічної співпраці.

Директор бібліотеки Людмила Стасюк із приємністю акцентувала на розвиткові бібліотеки і використанні нею різноманітних форм діяльності, що є гідною відповіддю на виклики сьогодення, адже сучасна бібліотека повинна бути актуальною для сучасних читачів і їх потреб: “Раніше читачі могли переписувати з книг необхідну їм інформацію, потім у нас з’явився ксерокс, а тепер вони можуть вільно користуватися інтернетом у пошуку потрібної інформації. Така форма роботи як кіноклуб медіапросвіти - це ще один крок у розвитку нашої бібліотеки”.

За словами регіональної координаторки Фестивалю Богдани Стельмах, знаково, що відкриття кіноклубу в бібліотеці відбувається саме в Міжнародний день прав людини, адже не секрет, що правова освіта населення України залишається вкрай низькою. Для того, аби привернути увагу молоді та й людей старшого віку до питання прав людини, найкраще використовувати візуальне мистецтво, зокрема - документальне кіно, яке відображає реальні події і проблеми реальних людей. Дуже часто з цими проблемами ми постійно стикаємося в повсякденному житті, однак настільки до них звикаємо, що не помічаємо і сприймаємо їх як норму. Документалістика дозволяє побачити, спонукає мислити і здійснювати конкретні кроки у вирішенні або попередженні тих чи інших проблем.

На відкриття Кіноклубу медіапросвіти були запрошені й спеціаліст Головного територіального управління юстиції у Волинській області Ярослав Букало, котрий коротко розповів про Декларацію прав людини, ухвалену Генасамблеєю ООН у 1948 році, яка ратифікована Україною і на основі якої розроблено Конституцію України, та представник юридичних і фізичних осіб у Європейському суді адвокат Юрій Колтонюк, котрий розповів про можливості захисту прав людини на міжнародному рівні.

Першими відвідувачами Кіноклубу стали працівники бібліотеки, студенти і викладачі управління культури, журналісти. Фільм відомого кінорежисера, сценариста Валерія Балаяна “Любіть мене, будь ласка”, яким стартував Кіноклуб, викликав у присутніх безліч емоцій і бажання показати його якомога більшій кількості молоді, яка тільки формує своє життя і від якої залежить, бути Україні правовою державою чи ні.

Кіноклубні зустрічі відбуватимуться щомісяця, про що бібліотека буде інформувати своїх читачів, друзів і партнерів за допомогою мережі інтернет, зокрема - соціальних мереж. Основна мета, яку ставить перед собою Кіноклуб, - це розвиток у людині критичного мислення і її уміння бачити проблематику прав людини.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.