bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Для журналістів підготували Пам’ятку щодо захисту професійних прав на виборах-2015
22.10.2015

Журналісти Одеської, Херсонської та Миколаївської області зможуть більш ефективно реалізувати та захистити свої професійні права на місцевих виборах 25 жовтня 2015 року. Сприятиме цьому підготовлена Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» відповідна Пам’ятка. 

Виборчий процес місцевих виборів 2015 року розвивається в обстановці гострої політичної боротьби з широким застосуванням підкупу виборців, незаконної агітації, популізму і маніпуляцій, інших порушень. Значно ускладнює ситуацію проведення виборів відповідно до нового Закону про місцеві вибори, прийнятому 14.07.2015 року. Враховуючи зазначені виклики, на фоні традиційно низького рівня компетентності членів виборчих комісій щодо прав  представників ЗМІ та пасивності правоохоронних органів, журналістам потрібно бути готовими захищати як свої професійні права на виборах, так і право своїх глядачів/слухачів/читачів на отримання інформації.

Підготовлена Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» Пам’ятка допоможе журналістам усіх видів ЗМІ більш ефективно реалізувати і захистити свої професійні права в ході місцевих виборів 25 жовтня 2015 року.

Пам’ятка містить короткий виклад найбільш важливих нововведень законодавства про місцеві вибори 2015 року, правові засади діяльності та професійні права журналістів. Більш детально представлені права журналістів в ході виборчого процесу, можливості бути присутніми на засіданнях виборчих комісій та виборчій дільниці в день голосування,  вести фото-, аудіо,-відео-зйомку. Зважаючи на надскладні умови, в яких журналістам прийдеться працювати на виборах, описані правові рекомендації щодо можливостей протидії та оскарження порушенню прав журналістів на виборах, додано зразок звернення до органів міліції щодо перешкоджання журналістській діяльності. Допоможуть журналістам більш ефективно працювати також і контакти територіальних виборчих комісій, “гарячі” лінії обласних управлінь МВС та СБУ.  

Брошура поширена серед редакторів ЗМІ, журналістів та блогерів Півдня України. Електронний варіант Пам’ятки розміщено на місцевих та національних Інтернет-ресурсах, поширено через електронні розсилки та соціальні мережі.

Пам'ятка знаходиться у додатку.

Памятка підготовлена та видана в рамках проекту “Зниження громадянського конфлікту і боротьба проти інформаційної війни під час місцевих виборів на Півдні України”, який виконується Одеською обласною організацією ВГО “Комітет виборців України”, за фінансової підтримки Посольства Великої Британії в Україні.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.