bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Формуємо суспільство, яке навчається протягом всього життя
16.07.2015

«Долучитись до формування в країні суспільства, яке навчається протягом всього життя – ось програма максимум для нашої громадської організації», – зазначив Голова правління ГО «Центр Поділля-Соціум» Сергій Проценко. У стрімкому та динамічному сучасному світі є нагальна потреба постійно оновлювати свої знання, постійно навчатись. Це безумовно важливо як в професійних питаннях, так і для особистого розвитку людини. Освічена людина – це людина, що має впевненість у власних силах, вона не дозволяє маніпулювати собою.

В ході тренінгу для учасників були представлені нові методики з налагодження ефективної комунікації, зокрема йшлося про принципи ефективної комунікації в колективі та з людьми поважного віку. Тетяна Міхновець, тренерка проекту, зосередила свою увагу на формуванні в учасників навичок ефективно комунікувати, дослідити матрицю ефективної комунікації та подолати упередження. Позитив та креатив Тетяни Міхновець вразив учасників та створив незабутню атмосферу, що стала мотивацією до здобуття нових вершин та ефективної роботи на місцях.

Окрема увага приділялась дебатам та дискусії, як формам покликаним налагодити спілкування, обговорити цікаві та важливі теми, які можуть об’єднати старших людей.

Для усіх координаторів ГО «Центр Поділля-Соціум» презентували методичні матеріали, зокрема посібник по роботі з літніми людьми «Срібний вік з радістю та змістом». В цьому посібнику висвітлені базові підходи до роботи з літніми людьми, рекомендації та описані окремі практичні вправи для роботи у групах. Окрім посібника, учасники отримали підручник з комп’ютерної грамотності та буклет. Всі ці матеріали створенні для покращення роботи Центрів соціальної активності у регіонах.

Обговорювали також проблеми пошуку ресурсів, як людських/волонтерських, так і фінансових. Очевидно, що не лише фінансові ресурси можуть стати платформою для реалізації проекту. Тренер Микола Орлов наголосив наскільки важливо налагоджувати зв’язки з соціальними партнерами (бібліотеками, музеями, державних інституцій, бізнес та іншими). Наявність соціальних партнерів відкриває нові можливості партнерства, об’єднує та стає запорукою успішності проекту.

На тренінг завітала грантовий менеджер організації «Ісар Єднання» Анна Носак та надала інформацію про можливість фінансування та підтримки, різні види подання заявок та особливості їх заповнення. Ця зустріч може стати чудовим стартом для організацій учасників, які прагнуть підвищувати свою організаційну спроможність.

За словами заступника голови правління ГО «Філософія Серця» Олексія Сініцина м. Київ «Філософії Серця» величезне бажання активних пенсіонерів гарно жити та творити у впродовж всього життя надихає нас, громадських активістів на консолідацію зусиль та конкретних дій для створення в Україні інноваційної системи навчання та соціальної інтеграції людей літнього віку.

«Впродовж всього тренінгу, який був організований нашими партнерами з ГО «Центр Поділля-Соціум» я відчував дух команди та величезне бажання всіх учасників зробити свій максимальний інтелектуальний вклад у розвиток нашої спільної справи, як на національному так й міжнародному рівні» - такими словами закінчив свій коментар Олексій Сініцин, заступник голови правління ГО «Філософія Серця».

Представниця Міжнародного благодійного фонду  «Крок назустріч» Тетяна Капічина м. Київ також ділиться своїми враженнями: «Освіта протягом всього життя» -  це проект, що має об’єднати всю Україну. Бо людина, що навчається – це людина відкрита до сприйняття всього нового, готова прийняти участь в тому чого вона ніколи не знала і не вміла. Цій людині властива толерантність до всього і всіх. Люди поважного віку бувають дуже різні, і, нажаль, не всі мають можливість навчатись. Причини тому різні…
Але для тих хто хоче займатись цією тематикою – цей проект просто знахідка.
Зважаючи на те, що наш Фонд спрямований на міжпоколінські стосунки, на створення нескінченної спіралі поколінь,  хотілося б,  щоб старші передавали знання, вміння, традиції та мудрість молодому поколінню і навпаки, щоб молодь віддавала частину своєї енергії, захоплення, оптимізму».

Тетяна зазначає, що для  неї стали корисними  презентації учасниць та учасників, оскільки досвід однин одного показав скільки  всього ще можна використати у своїй роботі. Нові активності, які вже побували в роботі колег – показують,  що попереду ще море можливостей «тренінг показав, наскільки важлива ця частина суспільства, наскільки захопливою може бути в поважному віці. Дивлячись презентації наших колег, розумієш, скільки можливостей ми ще не використали».

Голови правління організації «Есперо» Вадим Яцишен                                        м. Хмельницький  висловив подяку організаторам тренінгу: «ділова, динамічна та конструктивна атмосфера заходу протягом усіх робочих днів, допомогли напрацювати перспективні ідеї та визначити чіткі кроки для подальшої діяльності співробітників ГО «Есперо» у напрямку ефективної організації роботи центру соціальної активності для літніх людей у Хмельницькому регіоні.

Потрібно зазначити, що:

тренери виявили фахову глибину розуміння проблематики багатогранного процесу навчання дорослих, а саме літніх людей;

вправно спрямовували роботу групи на формування якісної концепції власної, окремої для кожного з учасників, діяльності та впровадження продуктивної стратегії партнерської взаємодії та співпраці;

доцільно підняли та опрацювали питання правового та ресурсного забезпечення освітньої діяльності в цілому та спроможності громадських організацій та об’єднань зокрема;

детально розібрали та через аналіз практичних кейсів допомогли відпрацювати навик застосування якісних комунікаційних стратегій та інструментів;

запрошені спікери презентували окремі експертні позиції, які без сумніву потребують уваги та урахування;

наданні методичні матеріали, посібники та буклети стали приємною та вагомою складовою перспективного тренінгового ефекту заходу.

В свій час, представники ГО «Есперо» високо відзначили професійний та організаторській потенціали команди ГО «Центр Поділля-Соціум», розпочавши плідну співпрацю та обмін досвідом».

      У Вінниці Центр соціальної активності для літніх людей функціонує на базі ГО «Центр Поділля-Соціум». В рамках роботи центру відбуваються різні активності: лекції, курси, майстер-класи, зустрічі з цікавими особистостями. Особливою актуальністю користуються курси з вивчення комп’ютерної грамотності. Люди поважного віку з радістю відвідують ці курсі і з кожним новим заняттям опановують все нові й нові знання.

         Для таких центрів надзвичайно корисно мати соціальних партнерів: у Вінниці це ДонНУ та Університет Сучасних знань. Така співпраця корисна тим, що молодь може волонтерити у таких проектах, здобувати новий досвід, та головне – побачити на практиці, що молодь та люди поважного віку здатні знаходити спільну мову, приємно спілкуватися та долати так звану «прірву» між поколіннями.

         Впродовж тренінгу, окрім ефективного навчання серед учасників зав’язувались партнерські стосунки, які в найближчому майбутньому можуть перетворитись у міцну співпрацю.

         Команда Громадської організації «Центр Поділля-Соціум» висловлює подяку всім учасникам та учасницям за їх активність, відповідальність, креативний підхід та «палаючі» до роботи очі. Ми готові підтримувати учасників, чекаємо на взаємну підтримку, сподіваємось на продуктивну співпрацю та гарні результати!

Більше новин про проект можна дізнатись у групі: https://www.facebook.com/groups/761757040598196/

 

Контакти

  • Анна Моргун координаторка проектів НГО “Центр Поділля-Соціум”
  • м. Вінниця
  • (067) 683-34-06
  •  http://www.pscenter.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.