bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Луцьку обговорювали шляхи зменшення витрат на опалення у багатоквартирному будинку
22.05.2015

Актуальним питанням на сьогоднішній день є енергозбереження та впровадження енергоощадних технологій. Люди все частіше задумуються як можна заощадити свої кошти, як навчитись економити при нинішніх цінах за комунальні послуги. І тут на допомогу приходять об’єднання власників багатоквартирних будинків, які спираючись на знання, вміння та досвід, довели свою ефективність та вигідність.

У Луцьку протягом двох днів обговорювали питання «Як зменшити витрати на опалення у багатоквартирному будинку» на зустрічі, яка відбулася 19-20 травня 2015 року у приміщені Волинської облдержадміністрації.

Учасниками заходу стали: Заступник Голови Волинської обласної державної адміністрації Сергій Кошарук; керівник проекту IFC «Енергоефективність у житловому секторі України» Гжегош Гайда; депутат Луцької міської ради Роман Бондарук; Голова Асоціації ОСББ «Лучани» Юлія Сабатюк; Голова Волинської обласної ради голів ОСББ, експерт проекту IFC у Волинській області Петро Лавринюк; директор підприємства «Бош-тепло» Сергій Шкода; менеджер з розвитку енергоефективних проектів компанії HERZ Дмитро Омельчук; представники банків-партнерів «Укргазбанк» та «Ощадбанк».

Головна мета зустрічі – визначити та обговорити механізми зменшення витрат на опалення шляхом впровадження енергозберігаючих заходів, а також можливості залучення додаткового фінансування, в тому числі і кредитного на впровадження енергоефективних заходів.

Першого дня до обговорення були запрошені голови об’єднань співвласників багатоквартирних будинків Волині, другого дня – представники органів державної влади та місцевого самоврядування області.

Обласна влада та органи самоврядування вважають своїм обов’язком підтримувати всі ініціативи залучення додаткового фінансового ресурсу на заходи з енергозбереження та впровадження енергоощадних технологій оскільки, в умовах загальнодержавної енергетичної кризи, це питання є одним із пріоритетних завдань регіону - зазначив Сергій Кошарук.

 «Враховуючи сьогоднішню динаміку, можна припустити, що у найближчі 10 років вартість газу зросте в середньому на 400 % (для населення 1000%). Житлово-комунальний сектор України, в свою чергу, є споживачем найбільшої кількості енергоресурсів і невжиття своєчасних енергозберігаючих заходів в такому випадку матиме вкрай неприємні наслідки» - зазначив Петро Лавринюк.

Також Петро наголосив на тому, що втрати теплової енергії в будинках України  становлять 50-70% від норм Європейського союзу. До 2020 року цей рівень виросте до 95%. Понад 100 тис. багатоквартирних будинків в Україні - 80% всіх багатоквартирних будинків країни, потребують проведення заходів із енергозбереження.

Багатоквартирні житлові будинки в Україні є носіями найбільшого потенціалу економії. Самоорганізація власників квартир для створення ОСББ, співпраця влади та громади, поступовий відхід від системи «радянських» житлово-комунальних господарств, спрощена система оформлення кредитів на впровадження енергозберігаючих технологій у об’єднаннях, дозволить використати цей потенціал найкращим чином. «Сьогодні діють урядові програми, які забезпечують компенсацію державою 40% суми кредиту на енергомодерніцію» - зазначає Лавринюк.

Про механізм співфінансування інвестицій у підвищення енергоефективності в багатоквартирних будинках України розповів Гжегож Гайда, керівник Проекту IFC «Енергоефективність у житловому секторі України», який діє в Україні вже 4 роки. «Луцьк є лідером по енергозбереженню», - стверджував він. Це говорить про те, що ми на правильному шляху та все таки вчимося зменшувати витрати.

Депутат Луцької міської ради Роман Бондарук розповів, що програмою кредитування в місті Луцьку на сьогоднішній день скористалися п’ятнадцять об’єднань співвласників багатоквартирних житлових будинків – це є прикладом фінансування ОСББ для всієї країни.

Слово мав також представник компанії HERZ Дмитро Омельчук, який акцентував увагу на найоптимальніших, на його погляд, заходах з теплозбереження та періоді їх окупності, а також на сучасних вимогах до ефективності опалення.

Директор ІАЦ “Волиньенергософт” Василь Дутко окреслив цілі енергетичної стратегії Волині до 2020 року, однією з яких є оптимізація структури регіонального паливного балансу шляхом заміщення природного газу енергоресурсами, отриманими з відновлюваних джерел енергії (в т.ч. біомаси) та альтернативних видів палива.

«Інвестиції в енергозбереження і газозаміщення – швидкоокупні і високорентабельні» - зазначив Василь Дутко. За його словами, ефект від енергоощадних заходів на етапі кінцевого споживання у 2 рази перевищує можливий ефект від відповідних заходів на інших етапах системи тепло забезпечення, тобто економія для споживача становитиме більше 40%.

Досвідом та умовами кредитування енергоефективних заходів поділились представники банківських установ від Укргазбанку та Ощадбанку. Ними були запропоновані Програми пільгового кредитування ОСББ. Окрім того, вони роз’яснили учасникам семінару умови надання кредиту, а також покрокові дії для отримання компенсації державою частини тіла кредиту, якщо ОСББ або окремі громадяни забажають утеплити будинок чи квартиру.

Петро Лавринюк – експерт проекту  IFC, закликав почати діяти та бути ініціативними. «Не чекайте, що хтось прийме це рішення за вас» - зазначив він.

На заході також були представлені позитивні приклади термомодернізації та енергозбереження, які були реалізовані на рівні міста Луцька. Голова Асоціації ОСББ «Лучани» Юлія Сабатюк поділилась  успішним досвідом, презентувала окупність придбання та установки енергоефективного обладнання. На прикладі ОСББ «Відродження» показала як можна зменшити витрати на опалення у багатоквартирному будинку. Такий практичний приклад на рівні Луцька ще раз підкреслив ефективність залучення кредитних коштів, як одного з шляхів проведення термомодернізації  багатоквартирного житла, при чому кредит мешканці повертають із зекономлених коштів, а вартість комунальних послуг при цьому на порядок нижча, ніж була до утеплення. Варто зазначити, що економія стосується не лише сімейного бюджету, в державній казні в результаті проведеної термомодернізації в ОСББ «Відродження» за три роки залишилось 150 тис. грн.

Тому, на запитання «Чи вигідно брати кредити на впровадження енергоефективних заходів?» відповідь однозначна – вигідно, як для мешканців, так і для держави.

Тому потрібно використовувати пільгові умови, які нам сьогодні пропонує держава, це надасть змогу економити бюджет кожної сім’ї та сприяти перемозі Україні у енергетичній війні.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.