bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Відбулися просвітницько-волонтерські акції в національних парках Донеччини
30.04.2015

Всеукраїнська молодіжна громадська організація «Студентське братство» скоординувала серію громадських акцій, учасниками яких стали волонтери, щойно залучені до громадської діяльності. Ці акції стали результатом мотивуючих презентацій з громадянської освіти, які було проведено спікерами Студентського братства у квітні 2015 року в понад 60 навчальних закладах Донецької та Луганської областей.

Однією з найбільш масових стала еко-мандрівка «Учні-волонтери очищають Національний парк «Святі Гори». Її було здійснено молодіжною організацією «Учнівське братство» за підтримки колег із «Студентського братства». 

Лектори Національного парку «Святі Гори» провели для учнів «Мандрівний урок» на тему захисту біорізноманіття. Лекція відбувалася прямо на екологічній стежці «Дубовий Гай», зокрема, під 600-річним дубом. Школярі довідалися цікаві факти про Крейдяну сосну, яка більше ніде в світі крім берегів Донця не зустрічається. Вона та інші рідкісні «мешканці» Національного парку належать до Червоної книги.  Школярі переконалися у важливості збереження біорізноманіття в дикій природі.

В очищенні берега Донця взяли участь учні п’яти шкіл, загалом близько 50 осіб. Найбільше було дітей із унікальної школи села Богородичне, де більшість школярів є переселенцями з окупованих територій Донецької та Луганської областей. На прибирання в нацпарку «Святі Гори» їх запросив лектор з тематики громадської активності Віталій Іванов, який проводив там презентацію напередодні.

 Крім того, на території  Національного природного парку «Меотида» у районі Білосарайської коси, що на березі Азовського моря, ВМГО «Студентське братство» провела еко-мандрівку «День довкілля: волонтери на Меотиді».

Спершу фахівці Національного парку провели «Відкритий урок екології Приазов’я». Прикордонники, які охороняють узбережжя, позичили учням біноклі і вони змогли розглянути місця гніздівлі унікальних пташиних колоній. Тут, у «Приазовському чапельнику» можна побачити найбільшу кількість чапель на Північному узбережжі Азовського моря. Зустрічаються їх різні види: білі, сірі, руді.

Відтак учні розпочали прибирання, до якого долучилися небайдужі мешканці села Мелекіне. Волонтерів сільські рибалки пригостили юшкою та смаженими бичками. 

В рамках акції представники Учнівських братств з восьми шкіл Маріуполя прибирали 3 км морського узбережжя та зібрали півсотні мішків зі сміттям. Щоб вивести результати прибирання сільському тракору довелося 6 разів відвідувати узбережжя.

В інтерв’ю телеканалам, які спрямували в учнівську мандрівну дві знімальні групи, Софія, одна з координаторок Учнівського братства в Маріуполі, розповіла: «Я люблю життя, мені подобається прибирати і помагати планеті. Я вважаю, що цей захід потрібний, тому що я не хочу прожити життя марно». На екологічній акції маріупольців не обійшлося без яскравих моментів - ще перед початком суботника активісти Учнівського братства встановили величезний прапор України на вершині стоп’ятдесятичіного Білосарайського маяка. На прохання сільського голови активісти подарували його місцевій громаді.

Загалом протягом квітня 2015  року близько 5 тисяч юних мешканців Донбасу побували на організованих Студентським братством мотивуючих презентаціях. Старшокласники і студенти змогли особисто почути від лекторів зі Львова - Уляни Ковальчук та Віталія Іванова про те, чому громадська активність допомагає у навчанні та особистісному зростанні і чому вона є важливою для позитивних змін у громаді. Інтерактивні лекції юних громадських лідерів зі Львова, які супроводжувалися відеопрезентаціями про успішні приклади волонтерської діяльності Студентського братства саме на Донбасі, було проведено у понад 60 школах та інших навчальних закладах Донецької та Луганської областей. 

Після квітневих презентацій старшокласники і студенти, залучені Студентським братством до громадської діяльності, розгорнули волонтерське прибирання в зелених насадженням і на берегах річок, озер та Азовського моря у семи різних населених пунктах Донбасу. Тому крім згаданих акцій в нацпарках «Святі Гори» та «Меотида» до «Дня Довкілля» - було організовано природоохоронні акції в Красному Лимані, Слов’янську, Красноармійську та Сєвєродонецьку. Таким чином, саме від захисту довкілля почалася участь юних волонтерів у громадській діяльності, спрямованій на користь своєї громади.

Контакти

  • https://www.facebook.com/vmgosb

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.