bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Відбувся семінар «Вимоги щодо заповнення Звіту видобувних компаній в Україні»
23.02.2015

Ініціатива щодо забезпечення прозорості видобувних галузей – ІПВГ (ExtractiveIndustriesTransparencyInitiative, EITI) – це незалежний і добровільно підтримуваний на міжнародному рівні стандарт забезпечення прозорості, який на сьогодні запроваджено у майже 50-ти країнах світу. У рамках ІПВГ здійснюється перевірка (аудит) сум платежів, які сплачують видобувні компанії у вигляді обов’язкових податків, зборів та напрямків, по яким такі платежі використовуються Урядом України. Детальніше про ініціативу можна дізнатися на сайтах: eiti.org, goxi.org, ua-energy.org/eiti

Із вітальним словом до учасників заходу звернувся Олександр Пономаренко – заступник Директора з питань функціонування і реформування 
нафтогазового сектора Міністерства енергетики та вугільної промисловості України. Пан Пономаренко звернув увагу присутніх на важливість дотримання вимог Ініціативи, оскільки це несе вигоди для всіх сторін процесу – уряду, бізнесу, громадських організацій.

Представник від Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) – пані Світлана Галузинська розповіла про підтримку з боку GIZ процедури впровадження Ініціативи прозорості в різних країнах та в Україні зокрема. Доповідач наголосила, що в Коаліційній угоді записано про важливість впровадження стандартів ІПВГ, законодавче закріплення вимог щодо ведення бухгалтерського обліку та формування фінансової звітності видобувних компаній виключно за міжнародними стандартами (МСФЗ). У статті 381 Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС йдеться про те, що Сторони розвивають і поглиблюють співпрацю у сфері видобувної промисловості та обміну інформацією.

Тема пані Лариси Микитко, головного спеціаліста Департаменту з питань функціонування і реформування нафтогазового сектора Міненерговугілля була присвячена загальній інформації  щодо вимог ІПВГ та повідомленню, що сектор енергетики та видобувних галузей має шанс розвиватися завдяки прозорішим та зрозумілішим умовам ведення бізнесу, становлення яких прискориться завдяки впровадження ІПВГ. Оскільки Україна здає перший звіт в рамках ІПВГ вже в 2015 році – важливою є спільна робота видобувної галузі та урядових структур для збирання і оформлення інформації, яка стосується платежів видобувного сектору за 2013 рік.

До співпраці у рамках оформлення першого звіту ІПВГ та наступних кроків по втіленню Ініціативи також закликав Олег Крикавський, радник з регуляторних питань компанії «Шелл» в Україні. Видобувні компанії, на думку експерта, отримують більш прозорі правила ведення бізнесу, додаткові переваги для залучення іноземних та вітчизняних інвестицій.

Представник громадського сектору, пані Олена Павленко, Президент Громадської організації «ДІКСІ ГРУП», коротко розповіла про кроки становлення ІПВГ в Україні. Експерт вказала, що громадські організації повинні сідати за круглий стіл із представниками влади і бізнесу аби скористатися правом втілення механізму контролю уряду і бізнесу у питанні незалежного управління природними ресурсами держави. Переваги, які отримують місцеві громади від впровадження ІПВГ, на думку експерта, не можливо переоцінити.

Податкові аспекти впровадження процедури ЕІТІ розкрив начальник управління ресурсних, рентних та неоподатковуваних операцій Департаменту оподаткування та контролю об’єктів і операцій Державної фіскальної служби, пан Олександр Шумський. Доповідач вказав на необхідність швидкого прийняття регуляторних актів, які прискорять процедуру впровадження та звітування по стандартам ІПВГ в Україні.

Найбільше питань було поставлено закордонному спікеру – пану Лутцу Нойману, раднику із питань ІПВГ, власнику компанії ЛБН Стратеджіс (Німеччина). Оскільки експерт був залучений до процесу впровадження стандартів ІПВГ у різних країнах із 2003 року, він поділився своїм розумінням процесів  та досягнень України в кроках імплементації ІПВГ. Експерт наголосив на важливості дотримання «Стандартів ІПВГ». Особливу увагу пан Нойман звернув на особливості підтвердження інформації, яка подається видобувними компаніями для цілей складання Звіту ІПВГ Незалежному Адміністратору.

Лариса Антощук, директор Палати податкових консультантів, партнер ЮФ «Такс Терра» наголосила на проекту вимог щодо оформлення Звіту в 2015 році, вказала, що на разі ні зобов’язання, ні відповідальності за наздачу звіту не встановлено. Експерт закликала сторони до діалогу заради кінцевої цілі впровадження ІПВГ - покращення управління в країнах, що мають значні записи нафти, газу, мінеральних ресурсів та зниження ризику відтоку чи незаконного привласнення коштів, отриманих від розробки ресурсів видобувної галузі.

Тему підтвердження даних продовжила Ольга Богданова, керуючий партнер аудиторської компанії CERBERUS Tax&Audit Service LTD (група ОМР), Голова Спостережної Ради Палати податкових консультантів. Пані Богданова поставила аудиторії декілька питань з метою пошуку більш зручного формату заповнення звітності та ефективного з точки зору залучення ресурсів (фінансових та часових) процесу підтвердження достовірності поданих даних для Звіту ІПВГ.

Обговорення нюансів заповнення Звіту ІПВГ із практичними коментарями провела Тетяна Шевцова, директор аудиторської фірми «Капітал Плюс», Голова з питань податкової політики Громадської Ради при ДФС України, експерт з податкових та аудиторських питань. Під час доповіді учасники могли висловити свої зауваження та задати питання, пов’язані із практичністю запропонованого проекту шаблону.

Захід проводиться із метою обговорення спільних дій держави, бізнесу та громадськості для Імплементації стандартів Ініціативи прозорості видобувних компаній в Україні та підвищення прозорості платежів видобувних компаній до бюджету України Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH у рамках проекту GIZ «Підтримка реформи управління державними фінансами» за участі представників бізнесу, громадського сектору та держави.

Для отримання матеріалів по заходу, будь ласка, контактуйте з представниками Палати податкових консультантів за електронною адресою: [email protected] або телефоном +38(044)361-36-88

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.