bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Підсумки фестивалю документального кіно про права людини
18.12.2014

Протягом 10-17 листопада 2014 року пройшла перша частина фестивалю, спрямована переважно на молодого глядача, яка передбачала спеціальні покази. Протягом цих днів у містах Одесі, Татарбунарах, Котовську та Балті відбулося понад 15 показів кращих документальних фільмів про права людини, участь в яких взяло понад 700 глядачів. Протягом 8-14 грудня документальне кіно з програми Docudays UA було представлено глядачеві вже на широкому екрані в трьох одеських кінотеатрах. Основним майданчиком став розташований в Одеської кіностудії артхаусний кінотеатр «U-CINEMA», покази в якому відвідало 150 глядачів.

В Одеській області Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA пройшов вже вдруге, причому в цьому році в значно ширшому форматі. Традиційно регіональним партнером та організатором фестивалю в Одеській області виступила Одеська обласна організація ВГО “Комітет виборців України”. Активно до організації заходів фестивалю долучилися Одеська обласна бібліотека ім. Грушевського, Головне управління юстиції в Одеській області та його територіальні підрозділи в Татарбунарах і Котовську. Завдяки ініціативі Державного агентства України з питань кіно, а також сприяння Управління культури і туризму, національностей та релігій Одеської обласної державної адміністрації, стали можливі покази фільмів фестивалю в кінотеатрах міста Одеси.

Основним завданням показів було через можливості і потенціал документального кіно про права людини надихнути і залучити українських громадян до захисту своїх прав і боротьбу за демократичні перетворення в Україні. Актуальність проведення кіно-показів саме в такому світоглядному сприйнятті була обумовлена безпрецедентною в новітній історії України суспільно-політичною активністю, яку необхідно не тільки зберегти, але й направити в русло цивілізованих змін з дотриманням прав людини і демократичних цінностей. На всі заходи було забезпечено вільний вхід.

Символічно, що почався і закінчився фестиваль документального кіно в Одеській області з фільму - відкриття нинішнього Docudays UA “Євромайдан. Чорновий монтаж”. 10 листопада фільм відкрив програму фестивалю в місті Одесі, 11 листопада цим фільмом відкрився фестиваль в місті Татарбунари (глядачами стали представники сільських рад району та студенти Ізмаїльського технікуму економіки та права), 12 і 13 листопада фільм відкрив фестиваль відповідно в Котовську і Балті (глядачами стали студенти місцевих навчальних закладів). Також були проведені окремі покази фільму, наприклад для студентів історичного факультету Одеського національного університету ім. Мечникова (саме цей фільм став лідером в організованому студентами «голосуванні» у соціальних мережах). 14 грудня 2014 року, о 19.00, в кінотеатрі «U-CINEMA», фільм “Євромайдан. Чорновий монтаж” закрив програму XI Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA в Одеській області.

Фільм “Євромайдан. Чорновий монтаж» цікавий тим, що він об’єднав роботи багатьох молодих українських режисерів, які знімали події на Майдані - як повсякденне життя, так і гарячі моменти. Завдяки фільму, глядачі не тільки змогли переглянути хроніку Українського протесту, але й ще раз прожити і відчути ці три місяці нашої новітньої історії - від каструль на голові до кийків і бронежилетів, від ейфорії перемоги до оплакування героїв Небесної сотні. Необхідно відзначити, що фільм викликав різну реакцію у глядачів - після деяких показів відбувалися бурхливі дискусії як про необхідність і виправданість такого протесту, так і про конкретні результати Євромайдану і запроваджені ним зміни. На жаль, багато студентів особливо південних районів Одеської області повторюють основні інформаційні міфи російської пропаганди, що ще раз підкреслює необхідність проведення заходів, подібних Docudays UA.

Всього учасниками заходів програми мандрівного фестивалю в Одеській області стали близько 900 глядачів, котрі переглянули 10 документальних фільмів про права людини 2012-2014 років, переважно зарубіжних режисерів. Основна частина показів в місті Одесі проходила в приміщенні Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М.Грушевського, окремі додаткові покази були організовані для студентів Одеського національного університету ім. І.Мечникова. Також з 8 по 14 грудня 2014 року, з ініціативи Державного агентства України з питань кіно та за участю Управління культури і туризму, національностей та релігій Одеської обласної державної адміністрації, в рамках проведення Всеукраїнського тижня права, відбулися покази фільмів з програми Docudays UA на великому екрані . Ініціативу підтримали три одеських кінотеатри («U-Cinema», «Cinema Citi» і «Золотий Дюк»), в яких і відбулися покази документальних фільмів для широкого глядача. В Одеській області основні покази були проведені у містах Татарбунари, Котовськ, Балта. Після показів документального кіно в середовищі студентів і старшокласників, були проведені право-просвітницькі семінари на актуальні правові теми, які викликали велику зацікавленість серед молоді.

Для довідки:

Docudays UA  – єдиний в Україні міжнародний фестиваль документального кіно про права людини. Він проходить щороку впродовж останнього тижня березня у Києві. У 2014 році фестиваль у Києві відвідали 38 200 глядачів.

По завершенні Docudays UA традиційно презентує найкращі фільми в регіонах України під час Мандрівного фестивалю. Покази тривають із жовтня до грудня (включно). У 2013 році Мандрівний Docudays UA відвідав 231 місто й містечко у 23 регіонах України, Крим, міста Севастополь і Київ.

Організатори фестивалю:Українська Гельсінська спілка з прав людини, громадська організація «Південь», Херсонський обласний фонд милосердя і здоров’я, громадська організація «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв».

ХІ Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відбувається в Україні за підтримки уряду Швеції.

Партнери: Державне агентство України з питань кіно, Міжнародна мережа кінофестивалів з прав людини, фестиваль Movie that Matter.

Регіональним партнером та організатором фестивалю в Одеській області виступає Одеська обласна організація ВГО “Комітет виборців України”.

Вхід на всі кінопокази – вільний.

Стежте за новинами на веб-ресурсах фестивалю:

www.docudays.org.ua

https://www.facebook.com/DocudaysUA

twitter.com/DocudaysUA

 

Прес-служба Одеської обласної організації

ВГО “Комітет виборців України”
 

Контакти

  • www.docudays.org.ua

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.