bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Експерти: місцеві вибори мають відбутися восени після адміністративно-територіальної реформи
10.12.2014

Вибори в місцеві органи влади, про які останнім часом все більше говорять в контексті створення парламентської коаліції, не можуть бути проведені навесні. Таке переконання висловили понад три десятки експертів з місцевого самоврядування, а також низка народних депутатів та представників виконавчої влади під час круглого столу 3 грудня в київському готелі «Хрещатик». Захід відбувся за ініціативи Центру Громадянських Ініціатив та Фонду Фрідріха Наумана в Україні та був присвячений дню місцевого самоврядування, що традиційно відзначається в Україні на початку грудня.

Як зазначив Голова Центру політико-правових реформ, відомий правник та експерт Ігор Коліушко, що також взяв участь в роботі круглого столу, проведення виборів навесні 2015 року є не лише недоцільними, але й шкідливим для України в нинішніх умовах. За його словами, згідно з діючими нормами Конституції, проведення виборів весною означатиме обрання нових депутатів місцевих рад лише на кілька місяців. Адже як ідеться в наявній редакції Основного закону, за умови проведення дочасних виборів, наступні мають відбутися тоді, коли за законом мали би відбутися наступні чергові вибори, в нашому випадку – вже в жовтні 2015 року. «Для держави, яка щойно пережила Майдан, а зараз воює проти потужного агресора, така «розкіш» (проведення позачергових виборів – авт.) є неприпустимою», – переконаний Коліушко.

Погоджується з ним і ще один експерт з питань місцевого самоврядування Олександр Солонтай. На його думку, наступні місцеві вибори потрібно організовувати лише по завершенню адміністративно-територіальної реформи, проведення якої заплановане якраз на 2015 рік. За словами Солонтая, лише тоді з’явиться сенс влаштовувати вибори в громадах, заново поділених по територіальному принципу, що у свою чергу вплине на більшість сфер життя тих самих громад.

Окрім дискусії щодо доцільності проведення позачергових місцевих виборів, учасникам круглого столу також були презентовані результати соціологічного дослідження, проведеного напередодні соцагенцією ФАМА. Керівник соцагенції Мар’яна Малачівська-Данчак повідомила, що в процесі дослідження з’ясувалось: лише 4% українців вірно розуміють термін «децентралізація».  «Ми побачили, що українці не розуміють і не знають, що таке децентралізація влади. Є лише 3,9% серед усіх опитаних, серед дорослого населення України, тобто після 18-ти років, які вірно розуміють суть децентралізаційних процесів», - сказала Малачівська-Данчак.

По завершенню круглого столу відбулася прес-конференція, на якій його учасники оприлюднили деякі результати та висновки. Так, зокрема, є очевидною необхідність в роз’ясненні суті децентралізації та майбутньої адміністративно-територіальної реформи населенню, адже відсоток українців, котрі на цьому розуміються – критично малий (4%). Окрім того, адміністративно-територіальна реформа є мало не важливішою серед тих, що їх має впровадити новий парламент та уряд, адже вона є своєрідним «скелетом», на який вже потім можна буде «нарощувати м’язи». Водночас експерти переконані, що роботу з роз’яснення суті реформи потрібно проводити одночасно з її впровадженням, аби не було опору необхідним для держави змінам, чи хтось не зацікавлений в її впровадженні не мав змоги зманіпулювати суспільною думкою.

Контакти

  • Андрій Качор
  • 068 125 30 81

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.