bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

ТІ Україна: Кожен десятий кандидат у Раду – потенційний корупціонер
13.10.2014

Transparency Іnternational Україна вимагає у партій зняти з виборів кандидатів, які підозрюються у корупційних зловживаннях. Організація оприлюднила списки таких «підозрюваних». У них потрапив кожен десятий кандидат в народні депутати.

13 жовтня - останній день, коли партії можуть відкликати своїх кандидатів у депутати. В цей день українське представництво Transparency International опублікувало списки партійних висуванців, які підозрюються в корупційних зловживаннях. Під приціл активістів потрапили прохідні кандидати з п’яти партій, що лідирують за даними соціологічних досліджень.

Результати медіа-полювання виявилися невтішними – кожен десятий кандидат у народні депутати підозрюється у корупційних правопорушеннях. Про це свідчать журналістські розслідування та інформація з відкритих джерел, яку протягом місяця надсилали у ТІ Україна активісти з усієї країни. Повні списки потенційних корупціонерів доступні за посиланням http://ti-ukraine.org/news/oficial/4964.html

Партія

Кількість охоплених аналізом кандидатів

Кількість з них потенційних корупціонерів

Блок Петра Порошенка

135

11

Радикальна партія Олега Ляшка

60

4

Партія «Батьківщина»

60

12

Партія «Народний Фронт»

50

5

Партія «Сильна Україна»

50

4

За словами Олексія Хмари, виконавчого директора Transparency International Україна: «Чи не кожен десятий кандидат у прохідній частині партій-лідерів цих перегонів має корупційний слід. Лишилося критично мало часу, щоб керівники партій дотрималися своїх же передвиборчих обіцянок та не провели у нову владу старих корупціонерів. Чи вистачить в них сміливості аби відкликати корупціонерів зі списків та самоочиститися? Про це ми дізнаємося не пізніше як завтра. Наразі м’яч на стороні партійних функціонерів».

Transparency International Україна закликає політичні партії-лідери передвиборчих рейтингів знайти в собі мужність та самоочиститись від потенційних корупціонерів у власних списках. Відповідно до Закону України «Про вибори народних депутатів України», це можна зробити до кінця 13 жовтня. 

Для цього політична партія має подати до ЦВК письмове звернення про скасування рішення щодо реєстрації кандидата у депутати (пункт 2 частини п’ятої статті 61 Закону), або це може зробити сам кандидат щодо себе (пункт 1 частини п’ятої статті 61 Закону). Таке звернення має надійти в ЦВК не пізніш як за дванадцять днів до дня голосування (до 13 жовтня включно).

Списки потенційних корупціонерів сформовано на базі інформації, яка міститься у відкритих джерелах, надісланої волонтерами та журналістами у результаті оголошеного 13 вересня 2014 р. медіа-полювання «Корупційні писки геть з партійних списків». У своєму дослідженні ТІ Україна спиралася лише на доступні матеріали в медіа, які можна трактувати як однозначні факти.

Повні результати дослідження, включно з реакцією політичних сил, будуть представлені 15 жовтня під час прес-конференції, що її проведе ТІ Україна.

Контакти

  • Ольга Тимченко
  • 0503529618

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.