bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Міністерство охорони здоров’я перешкоджає антикорупційному моніторингу?
31.07.2014

Всеукраїнська молодіжна громадська організація «Студентське братство» відчуває протидію деяких посадових осіб Міністерства охорони здоров’я України під час здійснення антикорупційного моніторингу.

До такого висновку прийшли громадські експерти протягом першого місяця реалізації проекту “Громадська кампанія “Ні!” корупції в медичних вишах: починаємо з перших курсів”, який підтримує програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження».

За словами керівника проекту, члена Правління ВМГО «Студентське братство» Уляни Ковальчук, до громадського моніторингу залучилися також і учасники «Студентської Революції», яка забезпечила відставку ректора Національного медичного університету імені О.Богомольця Віталія Москаленка у лютому 2014 року.  

Відповідаючи на інформаційний запит Уляни Ковальчук Перший заступник Міністра охорони здоров’я Руслан Салютін відмовив у наданні довідки за результатами комплексної перевірки медуніверситету імені О.Богомольця. Цей документ було складено членами комісії, створеної на виконання наказу МОЗ від 24 лютого 2014 року № 18-Адм на чолі з керівником Сектору з питань протидії та виявлення корупції МОЗ. У довідці  відображено зловживання і правопорушення адміністрації колишнього ректора Віталія Москаленка та викладено більше 20 окремих пропозицій новому керівництву університету щодо усунення недоліків та корупційних ризиків.

У громадських експертів склалося припущення, що адміністрація медуніверситету не в повній мірі  виконує рекомендації перевірки, а контроль МОЗ у цій сфері є недостатнім. Уляна Ковальчук зазначає, що інформація, що міститься у довідці за результатами перевірки університету імені Богомольця становить великий суспільний інтерес, бо корупційні проблеми цього закладу та запропоновані шляхи їх вирішення можуть бути актуальними для інших університетів. Але заступник керівника МОЗ твердить, що довідка належить до службової інформації. В усній розмові посадовці міністерства свою позицію також обґрунтовують тим, що вже відмовляли іншим запитувачам в доступі до інформації з цієї довідки. Тому ВМГО «Студентське братство» зажадало від МОЗ копії усіх запитів та усіх відмов щодо надання зазначеної довідки з перевірки НМУ імені Богомольця.

Уляна Ковальчук стверджує, що обмеження посадовцями міністерства доступу до запитуваної інформації щодо антикорупційних перевірок саме по собі вже є корупційним ризиком, бо позбавляє громадськість можливості контролювати стан усунення виявлених правопорушень. На думку експерта, «ми є свідками ігнорування посадовими особами МОЗ вимог закону «Про доступ до публічної інформації». Адже пунктом 7 статті 6 цього закону «Обмеженню доступу підлягає інформація, а не документ. Якщо документ містить інформацію з обмеженим доступом, для ознайомлення надається інформація, доступ до якої необмежений» - стверджує представниця «Студентського братства».

Уляна Ковальчук розповіла, що її організація вже оскаржила цю відмову в наданні інформації з боку МОЗ у Кабінеті Міністрів та Генеральній прокуратурі, залучила до громадського лобіювання народних депутатів з різних фракцій Верховної Ради України, які підписали депутатські звернення на основі матеріалів ВМГО «Студентське братство». Міністру охорони здоров’я Олегу Мусію запропоновано провести відповідне службове розслідування.

Керівник проекту наголошує на готовності «Студентського братства» бути партнером Міністерства охорони здоров’я щодо протидії та виявлення корупції. Проте посадовці МОЗ – керівники міністерських підрозділів з питань боротьби з корупцією, освіти, а також внутрішнього аудиту пропонують з проекту Меморандуму про співпрацю, що розглядається в міністерстві ще з початку липня, викреслити згоду МОЗ «враховувати у своїй діяльності пропозиції Студентського братства щодо контролю за використанням бюджетних коштів». І це пропри те, що саме контроль за використанням бюджетних коштів прописаний у пункті 6.40 Положення «Про Міністерство охорони здоров’я».

Уляна Ковальчук звернула увагу на те, що завдяки одному з «реанімаційних законів» (№ 09147), прийнятому завдяки ініціативи «Реанімаційний Пакет Реформ» посилено відповідальність розпорядників інформації за порушення законодавства. Тому ініційовані «Студентським братством» службові та прокурорські перевірки щодо ненадання суспільно потрібної інформації лише покращать інформаційну відкритість чиновників МОЗ.

 

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.