bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Святкування 200-річчя Тараса Шевченка в Іспанії
29.05.2014

 У рамках відзначення на загальнодержавному рівні в Україні та у світі 200-ї річниці від дня народження символу української нації, видатного поета, художника, громадського діяча Тараса Григоровича Шевченка, з метою поширення серед закордонного українства, зокрема дітей, молоді та іспанського суспільства, в цілому, інформації про життєвий шлях Великого Кобзаря, а також піднесення патріотичного духу у важкий для держави та усього українського народу період протистояння військовій агресії в Автономній Республіці Крим, на запрошення Асоціації українців Барселони «Джерело» (кер.Ольга Дзюбан) та Асоціації українців іспанського регіону Мурсії (кер.Лариса Пономаренко)  у низці заходів присвячених цій видатній події   взяли участь Голова Секретаріату Товариства зв’язків з українцями за межами України «Україна-Світ» Алла Кендзера та заслужена артистка України Леся Горова.

15 березня в актовому залі будівлі, в якій проходять заняття української суботньої школи «Мрія» в місті Барселона, Леся Горова  дала два концерти для учнів, вчителів та батьків. На концерті були присутні також учасники танцювального колективу «Кричевчанка» та їх  батьки з міста Алкала де Енарес. Леся Горова зуміла знайти контакт між слухачами, розповісти про свою творчість, заспівати нові пісні які вона написала під час проведення Євромайдану в Києві. Зачаровані слухачі сміялися і плакали переживаючи трагічні події, які відбувалися Україні, а по закінченню кожної пісні нагороджували виконавицю бурхливими оплесками.
 
16 березня в одному з центральних культурних центрів м.Барселона „Котчерес  Боррелль” відбувся урочистий концерт під назвою «Калину, пісню і шану народну тобі до ніг, титане, кладемо».
 
 Учасники концерту присвяченого 200-річчю Т.Шевченка в Барселоні
 
У програмі гала-концерту взяли участь творчі колективи з різних міст Іспанії, які спеціально готувалися до ювілейного концерту, а саме: дитячий танцювальний колектив «Кричевчанка» з м.Алкала де Енарес та «Мрійники» з м.Барселона, зведений учнівський та учительський хор української суботньої школи «Мрія», гурт «Українські передзвони» та  вокальний ансамбль «Краянка» з м.Барселона.
Не залишилося жодної людини в залі, чиє серце не стиснулося би від болю, а на очах не виступили б сльози під час виконання заслуженою артисткою України Лесею Говорою, активною учасницею революційних подій у Києві, патріотичних пісень, присвячених загиблим на Майдані співвітчизникам, а також розкинутому по всьому світу українству.
 
Леся Горова виконує пісню «Небесні ангели»
 
Дух патріотизму, єдності, гордості за наш стійкий та миролюбний народ наповнив душі присутніх українців, іспанської еліти, а також запрошених на концерт представників акредитованого в Барселоні консульського корпусу.
Під час свята громадському діячеві Каталонії, композитору, ініціатору встановлення у передмісті Барселони меморіальної дошки в пам’ять жертв Голодомору в Україні та аварії на Чорнобильській АЕС Жоану Сересо було вручено ювілейну медаль до 200-річчя Тараса Шевченка. Нагородження було ініційоване Українською Всесвітньою Координаційною Радою.  За дорученням УВКР Почесну нагороду, під овації залу, вручила член Президії УВКР, Голова Секретаріату Товариства «Україна-Світ»  Алла Кендзера.
 
Вручення медалі заснованої Українською Всесвітньою Координаційною Радою
до 200-річчя Тараса Шевченка  Жоану Сересу
 
 18 березня в концертному залі  Генерального архіву Регіону  Мурсія відбувся концерт Лесі Горової «Наша революція». Більшу частину своїх пісень Леся Горова присвятила Євромайдану та Небесній Сотні. Виступаючи на сцені  мирного та воюючого Майдану, Леся Голова співала власні пісні про небайдужих українців, які підтримували Майдан, а згодом про тих, хто власним життям відкрив нам шлях до оновленої України. В залі не було байдужих глядачів. Коли Леся Горова заспівала власну пісню – присвячену Небесній Сотні, зал встав.

Леся Горова співає для українців та мешканців міста Мурсія
 
 Після концерту усі присутні прийшли на виставку видатного фотографа Ізраеля Санчеса, який 7 днів та ночей, ризикуючи своїм життям, фотографував події і людей на Євромайдані. Біля п’ятдесяти фотографій, які Ізраель відібрав на виставку, за сприяння мерії міста Мурсія, вже біля місяця експонуються в фойє приміщення Генерального архіву Регіону Мурсія, надаючи правдиві свідчення іспанському суспільству про Українську Революцію і викликаючи захоплення стійкістю і самовідданістю її учасників. Треба відзначити, що охороняв Ізраєля Санчоса на київському Майдані заступник Голови Асоціації українців Регіону Мурсія Віталій Дзюба, який, після від’їзду Ізраеля до Іспанії, залишився на Майдані, був важко поранений  і тільки декілька тижнів потому зміг повернутися в Мурсію.
 
Перший ряд: Лариса Пономаренко, Ізраель Санчес, Леся Горова, Віталій Дзюба, Алла Кендзера разом з українською громадою на фото - виставці «Слава Україні! Героям Слава!»
 
Під час перебування в Іспанії була підписана Угода про співпрацю між Товариством «Україна-Світ», Асоціацією Українців регіону Мурсія та  Асоціацією українців Барселони «Джерело». Алла Кендзера зустрілася з Генеральним  Консулом України в Барселоні  Олександром Хрипуновим, з яким  обговорила подальші плани культурологічної співпраці. 

 

Контакти

  • Кендзера Алла Євгенівна
  •  тел.+380504481932
  • факс +380442348081
  • e-mail: [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.