bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Про фашизм та ксенофобію розповіли школярам Східної України
28.04.2014

Мережа кіноклубів Донбасу провела серію тематичних заходів до Міжнародного дня із викорінення всіх форм расизму і дискримінації, проголошеного Генеральною Асамблеєю ООН.

10 інтерактивних лекцій, тренінгів та кінопоказів на тему «Фашизм, авторитаризм, ксенофобія – небезпека для українського суспільства» пройшли в Луганську, Алчевську, Папасній, Краматорську, Лутугино, Брянці, Лисичанську та інших містах Східної України. У ході інтерактивних занять, старшокласники обговорили небезпеку ксенофобії та авторитарних тенденцій в українському суспільстві, прояви дискримінації у повсякденності, переваги демократичних цінностей для гармонійного розвитку соціуму. За словами експертів проекту, багато учнів не володіють навіть елементарними знаннями на цю тему.

Найбільший інтерес викликала розмова про ксенофобські стереотипи, які живуть у суспільстві та часто відтворюються несвідомо. Також жваву дискусію викликало питання про форми дискримінації в сучасному українському суспільстві, зокрема гендерної дискримінації. Дискусійною темою виявилося обговорення авторитарних тенденцій. Для деяких учнів виявилися привабливими зразки авторитаризму, сформовані російським агітпропом” – розповідає експерт проекту Костянтин Скоркін.

Варто відзначити, що в силу нестабільної політичної ситуації організатори зіткнулися із заляканістю та страхом керівництва навчальних закладів. Незважаючи на всю зацікавленість педагогів, багато директорів просто забороняли проведення лекцій. Деякі навіть зривали захід у день його проведення.

Актуальність теми зацікавила представників сусідніх регіонів, які в останні місяці також зіткнулися з агресією та загрозою демократії. Найближчим часом планується проведення подібних лекцій у Донецькій та Херсонській областях.

Нагадаємо, що заходи проводилися в рамках довгострокової освітньої програми «Тридцять друге травня», метою якої є підвищення правової освіти молоді, пропаганда загальноєвропейських цінностей та запобігання поширення ультраправих (фашистських) поглядів серед молоді регіону. Організатором програми виступає Літературне угруповання «СТАН» у партнерстві з Правозахисним центром «Поступ», Донецьким правозахисним центром, Кримським правозахисним центром «Дія» та Центром громадської освіти «Альменда».

 

Контакти

  • Юлія Діонісьєва
  • координатор програми « Тридцять друге травня»
  •  +380508774345
  • [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.