bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Проектний інститут «Діпромісто» будуть судити за приховування генпланів
22.04.2014

Кримський правозахисний центр «Дія» подав до суду позов проти Євпаторійської міської ради та Українського державного науково-дослідного інституту проектування міст «Діпромісто».

Причиною звернення громадської організації до суду стали відмови обох установ надати для ознайомлення головний містобудівний документ курортного міста.

Міська рада обґрунтувала відмову у доступі наявністю на Генплані грифу «Для службового користування». При цьому в органі місцевого самоврядування посилаються на «Інструкцію про порядок обліку, зберігання і користування документами, що містять службову інформацію» та ігнорують норми Законів України: «Про доступ до публічної інформації» та «Про регулювання містобудівної діяльності», які вимагають забезпечити доступність містобудівного документа.

У проектному інституті відмову в доступі пояснюють тим, що Генплан проектанти розробляли на картографічних матеріалах із грифом «ДСК» і зняти його вони начебто не мають права. Крім того, у проектному інституті відмовляються визнавати себе розпорядником документа, не зважаючи на те, що проектний інститут зберігає оригінальний примірник Генплану.

Кримський правозахисний центр «Дія» вимагає визнати протиправним ненадання текстової та графічної складових матеріалів Генерального плану Євпаторії так само як і віднесення усіх матеріалів документа до інформації з обмеженим доступом. Крім того, правозахисники просять суд зобов’язати орган міського самоврядування та проектний інститут надати їм копії матеріалів Генплану.

«Виявилося, що Генплан Євпаторії отримати просто неможливо. Міська рада посилається на проектний інститут «Діпромісто». Той, у свою чергу, посилається на «Інструкцію…» . Жодний із цих розпорядників інформації не бажає брати на себе відповідальність за забезпечення доступності Генплану і перекладає відповідальність на інші організації», – зазначає юрист Мережі Правових приймалень Криму – ініціативи активістів, координатором якої є Кримський правозахисний центр «Дія» Олена Луньова.

«Дуже важливо саме зараз, у такий непростий для Криму час, оприлюднити Генплан Євпаторії. Сподіваємося, що хоча б у суді вдасться вирішити цю проблему і отримати доступ до головного містобудівного документа Євпаторії», – говорить Олександра Дворецька.

***

Описувана діяльність здійснюється Східноукраїнським центром громадських ініціатив спільно із Мережею правових приймалень Криму та Кримським правозахисним центром «Дія» в рамках проекту «Фінальні кроки до відритих генпланів: експертна та адвокаційна підтримка дій органів влади щодо забезпечення доступності генпланів для громадян України» за підтримки Програми «Верховенство права»Міжнародного Фонду Відродженнята в рамках проекту «Через моніторинг та адвокацію – до законних судових рішень у справах щодо доступу до публічної інформації» за підтримки Програми розвитку ООН (ПРООН) та Міністерства закордонних справ Данії.

Контакти:

Східноукраїнський центр громадських ініціатив

https://www.facebook.com/totalaction.org.ua

тел. 0642 49 13 74

e-mail: [email protected]

Контакти

  • Східноукраїнський центр громадських ініціатив
  • тел. 0642 49 13 74
  • e-mail: [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.