bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громадські активісти слідкують як Уряд відкриватиме генплани міст
22.04.2014

Східноукраїнський центр громадських ініціатив продовжить контролювати дії влади щодо забезпечення публічності містобудівної документації.

Як відомо, нещодавно український Уряд оголосив про намір відкрити генеральні плани міст для вільного доступу громадян. У зв’язку з цим, Прем’єр-міністр України Анатолій Яценюк доручив Мінагрополітики, Держземагенству, СБУ, Міноборони скасувати рішення щодо обмеження доступу до картографо-геодезичних та картографічних матеріалів масштабів 1:2000,1:5000, 1:10000, 1:25000.

Крім того, Рада міністрів АРК, обласні державні адміністрації мають вжити заходів щодо скасування обмежень у доступі до карт та планів, що використовуються для розробки містобудівної документації.

Уряд також доручив місцевим органам державної влади забезпечити розміщення генпланів на власних сайтах або на сайтах органів місцевого самоврядування.

«Ці дані були закриті багато років, і не було зацікавлених у тому, щоб їх відкрити. Доступ до інформації щодо земельних ділянок мало лише вузьке коло осіб. Сьогодні ми вже зобов’язали всі органи державної влади дати повноцінне право територіальним громадам, міським, обласним, районним, сільським радам відкрити генеральні плани, що дасть змогу усім бажаючим отримати доступ до наявних земельних ресурсів на території тієї чи іншої громади. Це дозволить вивести з тіні будь-які земельні відносини»,– зазначив Віце-прем`єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман.

Громадськість не залишиться осторонь запланованих змін. Як дане доручення будуть виконувати органи державної влади та місцевого самоврядування проконтролює Східноукраїнський центр громадських ініціатив.

«Володимир Гройсман - вже третій підряд Віце-прем’єр міністр України, який обіцяє забезпечити відкритість генпланів міст. Наша організація п’ять років домагалася від Уряду цього рішення. Ми не полишимо цю справу і будемо і надалі уважно слідкувати як виконуватиметься рішення Уряду»,- говорить голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко.

*** *** *** ***

Нагадаємо, що у 2009 році Східноукраїнський центр громадських ініціатив (СЦГІ) вперше провів моніторинг доступності для громадян генпланів 160 міст України.

За результатами моніторингу була проведена інформаційна кампанія в усіх областях України. У світ вийшло понад 1500 публікацій щодо вказаної проблеми.

СЦГІ розпочав судові процеси проти усіх міст–обласних центрів, які приховували власні генеральні плани. П’ять із цих справ зараз перебувають на розгляді у Європейському суді з прав людини.

У лютому 2011 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про регулювання містобудівної діяльності», який зобов’язав забезпечити доступність генпланів міст, проте протягом трьох років Закон виконувався вкрай незадовільно.

У 2012 році Східноукраїнський центр громадських ініціатив провів громадську експертизу діяльності Міністерства регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ, наслідком якої стало скасування Міністерством грифу «ДСК» на містобудівній документації.

Свою діяльність Східноукраїнський центр громадських ініціатив здійснює у рамкахпроекту «Фінальні кроки до відритих генпланів: експертна та адвокаційна підтримка дій органів влади щодо забезпечення доступності генпланів для громадян України»за підтримки Програми «Верховенство права»Міжнародного Фонду Відродженнята у рамках проекту «Через моніторинг та адвокацію – до законних судових рішень у справах щодо доступу до публічної інформації»за підтримки Програми розвитку ООН(ПРООН) та Міністерства закордонних справ Данії.

Контакти:

Східноукраїнський центр громадських ініціатив

https://www.facebook.com/totalaction.org.ua

тел. 0642 49 13 74; e-mail: [email protected]

Контакти

  • Східноукраїнський центр громадських ініціатив
  • тел. 0642 49 13 74; e-mail: [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.