bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Держземагентство - єдиний держорган, який приховує великомасштабні карти
03.02.2014

Державне агентство земельних ресурсів залишилось єдиним центральним органом виконавчої влади, яке створює необґрунтовані перешкоди для доступу громадян до картографічних матеріалів. Згідно Переліку відомостей, які містять службову інформацію у Держземагенстві до сьогодні під грифом «Для службового користування» (ДСК) перебувають всі топографічні, цифрові, електронні карти масштабів 1:50 000 і крупніше, які містять характеристики інженерних комунікацій. До обмежених у доступі карт відносяться навіть ті, що створені в радянській системі координат 1942 року. Секретом в Держземагенстві продовжують вважати і координати пунктів Державної геодезичної мережі та багато інших геоданих.

У 2011-2013 років Мінрегіон та Мінприроди зняли гриф «ДСК» із власних картографічних матеріалів. У Міністерстві оборони із 2013 року обмеженими в доступі є лише карти військового призначення.

Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул у листопаді 2013 року надав центральним органам виконавчої влади протокольне доручення забезпечити доступність генпланів міст та інших картографічних матеріалів. Зокрема, Держземагентству наказали забезпечити зняття грифів «ДСК» із геоінформації, на основні якої розробляється містобудівна документація. Проте, як стає зрозуміло із листа заступника Голови Держземагентства Євгена Бєрднікова, в Агентстві із виконанням доручення Віце-прем’єра не поспішають, оскільки «опрацювати порушені питання протягом короткого строку неможливо».

«Втаємничення держорганами невиправдано широкого переліку картографічних даних створює умови для корупції в цілому ряді галузей. У містобудуванні, лісовому та водному господарстві, земельних ресурсах, сфері видобутку корисних копалин значна частина публічної інформації, зібраної за рахунок коштів платників податків, зберігається саме у формі картографічних матеріалів. Проте ці дані доступні лише обмеженому колу осіб, що призводить до незаконних маніпуляцій із інформацією. Так, у прихованих від громадськості генпланах міст за хабарі незаконно змінюють цільове призначення земельних ділянок», - розповідає про корупційні ризики втаємничення геоінформації Володимир Щербаченко, голова Східноукраїнського Центру громадських ініціатив. «Хоча у Держземагенстві вже більше 2-х років знають про процес зняття грифів із геоінформаціних даних, проте в самому Агентстві не поспішають знімати грифи. Якщо найближчим часом цей державний орган не зробить доступними результати своєї роботи із розсекречення геоінформації, ми звернемося до Кабінету Міністрів із проханням пришвидшити відповідні роботи у Держземагенстві», - ділиться планами громадський активіст.

***

Східноукраїнський центр громадських ініціатив здійснює діяльність спрямовану на забезпечення доступності генпланів для громадян в рамках проекту «Фінальні кроки до відритих генпланів: експертна та адвокаційна підтримка дій органів влади щодо забезпечення доступності генпланів для громадян України» за підтримки Програми «Верховенство права» Міжнародного Фонду Відродження.

https://www.facebook.com/totalaction.org.ua.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.