bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Місцеві ініціативи - основа активізації культурного життя громади
14.01.2014

Протягом двох років в 2012-2013 рр. Донецький міський молодіжний центр мистецтв «ЕкоАрт» спільно з Херсонським міським Центром молодіжних ініціатив «Тотем» та Асоціацією журналістів «ПостФактум» (Тбілісі) реалізують проект «Розвиток культури - джерело процвітання громади» за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках програми Східного партнерства «Культура». Одним з основних заходів проекту був конкурс міні-грантів, в рамках якого було реалізовано 11 міні-проектів в Донецькій та Херсонській областях України та 7 проектів у Західній Грузії (регіони Аджарія, Імереті та Мегрелія).

Завдання цього конкурсу відповідали головній меті всього проекту – зміцнювати роль культури як основи соціального, економічного та особистісного розвитку українського і грузинського суспільства, розвиваючи потенціал культурних установ малих міст і віддалених сіл і підвищуючи участь місцевих жителів у культурному житті своєї громади. Тому в рамках конкурсу міні-грантів пріоритети були віддані тим проектним заявкам, які спрямовані на реалізацію місцевих культурних ініціатив та сприяють розвитку культурної сфери в невеликих містах і селищах, збільшують привабливість закладів культури для місцевих жителів і активізують співпрацю закладів культури та громадських організацій.

11 українських міні-проектів реалізовувалися з серпня по грудень 2013 р. Серед них кількісно переважають проекти, що так чи інакше модернізують роботу місцевих бібліотек. Білозерське районне відділення Херсонської обласної молодіжної громадської організації «Молодіжний центр регіонального розвитку» реалізувало проект «Бібліотека як платформа для культурного розвитку сільської молоді», в рамках якого на базі Широкобалківської та Станіславської сільських бібліотек протягом 3 місяців працювали кіноклуб, Євроклуб та клуб спілкування англійською мовою, що проводився американським волонтером Корпусу Миру США, клуб настільних ігор і творча майстерня. Кожен день у бібліотеках було повно відвідувачів, які залишали найтепліші відгуки. Тепер ці клуби будуть працювати на постійній основі. Крім того даний проект містив у собі навчальний візит для бібліотекарів сіл Станіслав і Широка Балка до Музиківської сільської бібліотеки і конференцію для 35 бібліотекарів Білозерського району, де учасники дізналися про можливості співпраці сільських бібліотек з громадськими організаціями та органами місцевої влади та про успішно діючу модель роботи Музиківської сільської бібліотеки.

Сільські бібліотекарі вивчають свою потенційну аудиторію

Турнір з настільних ігор у бібліотеці - боротьба до кінця!

Проект «Новому часу – нові знання та досвід», реалізований Артемівської громадської організації «Розвиток демократії та жіночих ініціатив «Дія», поставив за мету створення «Творчої лабораторії» та клубу «КультУра» на базі Центральної бібліотеки м. Артемівськ для підвищення активності членів громади. Заняття на семінарах і тренінгах допомогли 55 працівникам закладів культури ознайомитися з новими формами роботи в сучасних умовах, цікавим досвідом роботи культурних інституцій України та Болгарії, отримати знання про те, як залучати додаткові кошти на свій розвиток, як писати проектні заявки тощо.

Об’єднання творчих людей міста стало головною метою проекту «Твоя ARTерриторія», реалізованого громадською організацією «Добропільський центр молоді «ДОБРО», в рамках якого на території Центральної міської бібліотеки м. Добропілля обладнано простір для творчих виставок і вже пройшло кілька виставок робіт місцевих майстрів. А крім того, додатково створено сайт “Майстри Добропілля” (http://master-dobropol.ucoz.ua), який інформує про творчі події та сприяє об’єднанню майстрів.

Виставка "Чарівний сад" Ольги Микулінської у Добропільській центральній бібліотеці

Схожі цілі переслідувала Скадовська громадська організація «Жіночий центр «Відродження нації», створивши і обладнавши на базі філії Східного житлового масиву Скадовської централізованої бібліотечної системи творчу майстерню, що складається з 5 творчих секцій: спортивно-оздоровча, дизайн творчого простору «Рапсодія», секція образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, просвітницько-екологічна секція «Довкілля», літературно-поетична вітальня «Тронка». Для жителів цього мікрорайону курортного містечка творча майстерня – це єдине місце, де і дорослим, і дітям можна займатися творчістю і цікаво проводити час.

Майстер-клас із розпису тарілок у "Творчій майстерні"

Макіївська міська громадська організація «Агентство підтримки місцевих ініціатив» в рамках свого міні-проекту відкрила міський дискусійний майданчик для культурного розвитку молоді громади «АРТ-студія» на базі юнацької бібліотеки і розпочала перший напрямок діяльності  дискусійний кіноклуб.

У Слов’янську громадська молодіжна організація «Студентський театр «7 поверх» спільно з Центральною дитячою бібліотекою і Слов’янським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді реалізувала міні-проект «У бібліотеку разом з театром». 20 дітей віком 8-10 років з неблагополучних сімей пройшли заняття з акторської майстерності, результатом якого став спектакль за мотивами казок братів Грімм. Крім того старша група «7 поверху» підготувала інтерактивну програму для молодших школярів «Книжкові іменини» і показала її в загальноосвітніх школах міста. Результати проекту перевершили очікування організаторів – у бібліотеку міста записалося 120 дітей, а діти з неблагополучних сімей довели собі і своїм рідним, що для творчості немає ніяких перешкод.

У рамках конкурсного відбору найбільшу кількість балів набрав проект «Джерело згуртування», реалізований Херсонським обласним відділенням Соціологічної асоціації України, Білозерським районним музеєм ім. Д. Багалія і Співтовариством херсонських велолюбителів «Велофорум Херсона». Проект надихнув природний пам’ятник, який знаходиться на березі озера Білого – Білозерські джерела. Він став одним з ключових пунктів першого туристичного веломаршруту «Херсон – Білозерка», який був розроблений Херсонським велофорумом. Територія навколо джерел була очищена від сміття, були встановлені велопарковки, а на стіні поряд з джерелами з’явився оригінальний малюнок – графіті, виконане херсонською арт-групою «VacciNation».

Графіті, виконане групою "VacciNation" біля Білозерського джерела

Волонтери проекту "Джерело згуртування" залишають свій транспорт на велопарковках

Активні молодіжні лідери – громадська організація «Музичани» задумали перетворити досить добротну будівлю, що у минулому була колгоспною конторою, в сучасний креативний Центр культури та дозвілля села. У рамках міні-проекту «Нове обличчя Музиківки» на фасаді будівлі було зроблено оригінальний графіті-малюнок за участі всіх бажаючих. Крім того проект включав в себе проведення трьох воркшопів для місцевої молоді, де учасники обговорювали культурні потреби села, напрямки діяльності майбутнього центру культури та знайомилися з основами створення графіті.

Дуже цікавий міні-проект «Лицарство степове» було реалізовано Херсонським обласним козацьким товариством Соборного Козацтва України «Січ» та клубом історичної реконструкції «Лицарі Великого Степу». Історія козацтва – важлива частина культури нашої країни, і кожен погодиться, що вкрай важливо прищеплювати молодому поколінню любов до культури свого краю. Для того, щоб молодь с. Тягинка могла гідно розвивати свої козацькі звитяги, проводяться заняття з історичної реконструкції на базі Тягинського сільського будинку культури, створені історичні костюми, підлітки з цікавістю відвідують козацькі майстерні: заняття з ковальства і ливарної справи, вчаться ставити печатки на гарячому сургучі, вивчають принципи крою козацьких шароварів, виготовляють похідні фляги з гарбуза тощо.

Заняття з ковальської та ливарної справи для майбутніх козаків

Краматорська міська дитяча громадська організація «Центр дозвілля дітей-інвалідів «Дивосвіт» провела Регіональну виставку творчих робіт дітей з інвалідністю, в якій взяли участь більш ніж сорок «особливих» дітей з Краматорська, Донецька, Слов’янська, Дружківки, Сіверська та Новоазовська. Крім того відбулися два майстер-класи зі створення картин з солоного тіста та в техніці квілінгу, в яких брали спільну участь учасники виставки та глядачі. А всі творчі роботи учасників були зібрані в виставковому каталозі.

Маріупольська Громадська організація «АЙДАМИ» представила проект «Молодіжний кіно-проект «КіТи» (кіно і ти)», в рамках якого були проведені 8 лекцій та майстер-класів із загальним охопленням в 390 осіб. Учасниками проекту стали учні вищих і середніх навчальних закладів, а також громадські активісти, викладачі навчальних закладів, представники арт-спільнот. Вони отримали базові навички з акторської майстерності, режисури, створенню кіно-проектів, менеджменту в кіно. У рамках кіно-клубу проведені кіно-покази 100 фільмів сучасних авторів в м. Маріуполі і селі Мелекіне.

Кожен міні-проект був по-своєму унікальний і допоміг урізноманітнити культурне життя місцевого співтовариства, розширив методи роботи закладів культури та громадських організацій. Подібні міні-ініціативи стають відмінним стартовим майданчиком для серйозних культурних перетворень, яких так потребують місцеві спільноти.  Організації, що реалізували міні-проекти, із захватом розповідають про досягнуті результати та про свої подальші кроки у обраних напрямках. А організатори конкурсу, зважаючи на успішність першого туру, оголосили новий раунд конкурсу на отримання міні-грантів, з умовами якого можна познайомитися на сайті Донецького міського молодіжного центру мистецтв «ЕкоАрт»: http://ekoart.org/news/138.html. Запрошуємо до участі!

P.S.Більш детальну інформацію про реалізовані міні-проекти можна побачити на сайті Центру мистецтв “ЕкоАрт” (www.ekoart.org) та на сторінці Центру у Facebook (https://www.facebook.com/center.ekoart).

Контакти

  • Валентина Сахненко
  • Донецький міський молодіжний центр мистецтв «ЕкоАрт»
  • [email protected]
  • +38 095 494 18 21
  • +38 097 292 80 60

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.