bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Українці та білоруси обмінялися досвідом у сфері містобудуваня
24.10.2013

Минулого тижня товариство «Зеленая сеть» у приміщенні «Молодіжної соціальної служби» Мінська організувало презентацію «Право на місто в Україні». Під час заходу  журналісти, архітектори, молоді громадські активісти та юристи  Мінська та Гродно познайомилися із українським досвідом захисту громадянами своїх міст від незаконних забудов.

Український досвід боротьби проти незаконних забудов та доступу громадян до містобудівної документації представляв голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко. Експерт поділився історіями протистояння громадських активістів та забудовників у Луганську, а також розповів про найбільш відомі та успішні кампанії на захист громадських інтересів мешканців інших міст України. Білоруські учасники розповіли про приклади протистояння соціально активних громадян будівництвам, що ведуть до знищення зелених зон та знищення культурної спадщини.

 

«У спілкуванні із соціально активними білорусами  я відчув, що багатьох захоплює українська практика активного протистояння громадян із забудовниками, коли руйнуються паркани, засипаються котловани і громадяни не бояться вступати в силове протистояння. На жаль, у нас в країні такі методи іноді справді є необхідними, але, треба визнати, що вони не вирішують проблему комплексно. У силовому протистоянні можна зламати паркан, але не саму систему», - вважає Володимир Щербаченко.

 

Для обох країни лишається актуальною проблема відсутності доступу громадян до містобудівної документації. У Білорусі генеральні плани міст переважно доступні для громадян, але доступ до планів детального планування обмежено грифом «Для службового користування».

 

 «Важливо, аби громадяни були постійно включені у систему ухвалення владних рішень щодо майбутнього свого міста, району.  Коли громадяни знайомі із змістом та залучені до ухвалення таких документів як генеральні плани міст, проекти детального планування, вони можуть завчасно і законно захистити свої інтереси. У тих же випадках, коли ці документи перебувають під грифом «Для службового користування», а громадяни позбавлені  інформації про те, яка доля чекає на та їх майно, їх просто змушують силою захищати свої інтереси. Громадяни мають отримати доступ до містобудівної документації як в Україні, так і в Білорусі», - вважає український експерт.

 

У ході зустрічі Володимир Щербаченко також презентував новий інтернет-проект Східноукраїнського центру громадських ініціатив. Це комп’ютерна програма, схожа на колись популярну гру SimCity. Вона дає можливість громадянам створити свій альтернативний проект просторового розвитку території відданої під забудову, обговорити цей проект із іншими та презентувати його владі. Ідея нової комп’ютерної програми викликала активне обговорення серед присутніх, а дехто навіть вирішив приєднатися до пілотного апробування програми  в білоруських містах.

 

Контакти

  • Східноукраїнський центр громадських ініціатив

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.