bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

СБУ підтримує приховування Генплану Сімферополя від громадян
09.10.2013

У Центральному управлінні СБУ не знайшли порушень в діях своїх кримських підлеглих, які змусили Сімферопольську міську раду приховати Генплан від громадян.

Нагадаємо, що до недавнього часу столиця Автономної Республіки Крим належала до переліку тих міст України, де гриф «Для службового користування» був знятий з більшості матеріалів Генплану. Проте пізніше своїм  розпорядженням Управління СБУ в Криму змусило міську раду накласти гриф «ДСК» на основне креслення Генплану, схему магістралей, опорний план, схему електропостачання, схему тепло- і газопостачання та інші графічні матеріали. Обґрунтовують свої дії працівники СБУ тим, що великомасштабні картографічні матеріали, на яких розроблено Генплан, Рада міністрів АРК відносить до службової інформації.

Юрист Східноукраїнський центр громадських ініціатив Вадим Сабіні вважає, що «якщо Головне управління СБУ в Криму  думає, що доступ до Генерального плану Сімферополя має бути повністю обмежено, то воно мало б звернутися із листом до розробника Генплану – проектного інституту «Діпромісто», а не змушувати Сімферопольську міськраду приховувати документ. Адже, проектний інститут розробляв Генплан, отже він і повинен визначати ступінь доступності його матеріалів».

Не погоджуючись із приховуванням Генплану від кримчан, Східноукраїнський центр громадських ініціатив звернувся до Голови Служби безпеки України, генерал-майора Олександра Якименка зі скаргою на дії Управління СБУ в Криму. У зверненні правозахисники зазначили, що дії кримського управління спецслужби створюють умови для розвитку корупції в органах місцевого самоврядування, погіршують інвестиційний клімат на півострові та порушують право громадян на доступ до публічної інформації. Громадські активісти запропонували Центральному управлінню Спецслужби перевірити законність дій своїх кримських  підлеглих щодо приховування Генплану Сімферополя. Проте, як повідомив Перший заступник Голови СБУ Сергій Черних: «Інформація щодо недотримання службовими особами Кримського СБУ вимог чинного законодавства підтвердження не знайшла».

«СБУ та органи місцевого самоврядування Криму демонструють дивовижну єдність в прагненні приховати від громадян інформацію про ситуацію із земельними ресурсами на півострові. Лист, який ми отримали із Центрального управління СБУ створює враження, що там вперто не хочуть бачити весь комплекс корупційних ризиків, які породжує приховування суспільно значимої інформації від громадян», - коментує ситуацію голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко. «Проте чиновникам не варто сильно радіти позиції Центрального управління СБУ, оскільки наказом Мінрегіону України від 16 вересня 2013 року  великомасштабні карти та плани, на яких розробляються генплани, більше не належать до службової інформації. Отже ми очікуємо на чергове розсекречення Генплану Сімферополя», - підсумовує правозахисник.

Східноукраїнський центр громадських ініціатив здійснює діяльність спрямовану на забезпечення доступності генпланів для громадян в рамках  проекту «Фінальні кроки до відритих генпланів: експертна та адвокаційна підтримка дій органів влади щодо забезпечення доступності генпланів для громадян України» за підтримки Програми «Верховенство права»Міжнародного Фонду Відродження.

 Контакти:

Бондар Аліна

Східноукраїнський центр громадських ініціатив

тел. 099 932 36 73

e-mail: [email protected]

Контакти

  • http://www.cityplan.in.ua/
  •  http://www.cityplan.in.ua/
  • Бондар Аліна тел. 099 932 36 73 e-mail: [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.