bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Міні-гранти для репортерів, які займаються висвітленням правосуддя щодо воєнних злочинів в Україні
14.02.2024

Висвітлення правосуддя щодо воєнних злочинів в Україні спільно з JusticeInfo.net 

Цей відбір надає можливість українським журналістам висвітлити та дослідити проблемні аспекти, пов’язані з розслідуванням та притягненням до відповідальності за воєнні або пов’язані з війною злочини в системі правосуддя України.

Спеціальний грант у розмірі до 600 євро буде надано 10 відібраним заявникам (половина гранту буде надана після відбору, а інша половина – після публікації). Матеріали можуть бути опубліковані в друкованій версії, в Інтернеті, на радіо, в аудіо- чи телевізійному форматі. Отримувачі грантів також будуть запрошені на воркшоп у Києві наприкінці березня.

JusticeInfo.net – це спеціалізований новинний веб-сайт, яким керує швейцарська організація Fondation Hirondelle. Веб-сайт в режимі реального часу висвітлює процеси міжнародного та перехідного правосуддя в усьому світі. Протягом кількох років він публікує матеріали про Україну та активно сприяє висвітленню воєнних злочинів українськими журналістами з моменту повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року. Наші матеріали англійською мовою ви можете переглянути за наступним посиланням: https://www.justiceinfo.net/en/justice-in-ukraine, або українською мовою за посиланням: https://www.justiceinfo.net/uk

Ми націлені на отримання спеціальних репортажів або аналітичних текстів, що стосуються конкретного аспекту правосуддя щодо воєнних злочинів або досліджують значну подію, процес чи випадок. Для цього першого відбору ми запрошуємо до подачі репортажів за наступними 5 темами:  

Примусові зникнення: ця проблематика може мати судовий та позасудовий виміри. Наприклад, ідеї для сюжетів можна розвивати і поглиблювати на основі наступної статті: https://www.justiceinfo.net/en/122508-looking-for-the-missing-in-ukraine.html

Депортація та порушення прав дітей під час війни, наприклад, незаконне усиновлення Росією українських дітей з окупованих територій

Невибіркові бомбардування та руйнування цивільної інфраструктури: як розслідує та розглядає справи українська судова система

Політика Міністерства юстиції/прокуратури щодо злочинів про колаборацію: будь ласка, зверніть увагу на те, що ми не чекаємо на статті про судові процеси/справи щодо злочинів про колаборацію. Ми цікавимося матеріалами, які пояснюють політику української прокуратури та Міністерства юстиції, як вона змінювалася з плином часу, проблеми із законом про колаборацію та потенційні плани щодо його перегляду, як він впливає на громади та українське суспільство, тощо.

Відшкодування на національному рівні, включно з конфіскованими активами в місцевих судових процесах: Що присуджують національні суди потерпілим? Хто платить? Які установи залучені до цього процесу? Що відбувається з вилученими у засуджених активами?

Щодо всіх тем, окрім злочинів колаборації, ми очікуємо на матеріали про справи, які розслідуються/перебувають у суді, або аналіз політики прокуратури.

 

ПРОЦЕС ПОДАЧІ 

Короткий текст обсягом не більше 2 сторінок має бути надісланий на електронну адресу: [email protected]. Він повинен містити план або стратегію публікації, попередній бюджет, інформацію про те, як і коли ви плануєте організувати вашу публікацію, а також час виконання, який не повинен перевищувати 3 місяців (кінець червня 2024 року). Заявки слід надіслати до 22 лютого.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.